Archive for November 2005

surat untuk j

Tuesday, November 29, 2005 · Posted in

SURAT UNTUK J

"Dia seorang anak yang baik dan patuh," kata seorang ibu kepada wartawan. Anaknya ditangkap membunuh. Kerana dendam.

"Dia tak pernah berkelakuan begitu. Peliklah..," beritahu seorang kawan. Apabila kawan baiknya ditangkap kerana merompak.

Kita seringkali pelik dengan situasi yang melanda manusia-manusia sekeliling kita. Mereka berubah tanpa ribut dan kadang-kadang tanpa angin sepoi.

Kita akan jadi keliru. Mengapa dia berubah? Dia tak pernah jadi begitu sebelum ni.

Jangan hairan. Sebabnya manusia itu sendiri diberi pilihan. Kiri atau kanan. Jahat atau baik. Ya atau tidak. Tiada siapa mampu menghalang. Meskipun dia seorang ibu, perdana menteri, kekasih paling setia, pembunuh upahan, spiderman, pontianak harum sundal malam atau pun sesiapa saja.

Walaupun kau jahat macam mana sekali pun tapi sekali kau berkata tidak untuk kejahatan itu maka kau akan bebas darinya. Sungguh!

Tapi walaupun kau baik macam mana sekali pun tapi sekali kau berkata ya untuk kejahatan itu maka kau akan terjerumus ke dalamnya. Sungguh!

Kawan, tiada jalan lainkah untuk kau selesaikan masalah kau?

sultan part l, komplen, sultan part ll

Tuesday, November 22, 2005 · Posted in

SULTAN PART 1

"Beta tak sudi menjamahnya!" Titah Sultan Jaafar Onn.

Parlimen bising lagi gara-gara iklan beras Bernas selepas isu Hattan menyanyi lagu Negaraku sumbang.

Pihak Bernas, Jaafar Onn dan Siti Jarum keliru dengan isu yang dikatakan memperlekehkan Institusi Diraja Malaysia. Kata mereka, filem Melayu dulu-dulu pun banyak yang memperlekehkan Sultan. Contohnya filem Musang Berjanggut, kata Siti Jarum dalam ruangan pojoknya.

Ok. Aku akan beritahu mereka sebab apa parlimen marah sangat.

Lain kali kalau nak buat iklan janganlah ambil Jaafar Onn atau pun Chef Wan untuk dijadikan Sultan.

Faham! Kan.


KOMPLEN

Metro. Sabtu lepas.

Ada student Universiti Kerajaan Swasta komplen pasal fasiliti universiti. Bukan aku.

Namanya, Yang Berharap.

Tulisnya, apa kejadah universiti masih tak ada library? Macamana nak menelaah. Apa kejadah ambil exam kat dewan (PKP) yang boleh dengar orang masak? Panas nak mampos! Fasiliti biarlah berbaloi dengan duit ringgit ok!

Dia tak adalah tulis macam tu. Itu versinya yang aku keraskan sedikit. Adult version.

Aku buka muka surat sebelah. Ada iklan, SELAMAT DATANG KE UNIVERSITI KERAJAAN SWASTA. DAFTAR SEGERA KEMASUKAN DISEMBER 2005.

Aku senyum. Aku lupa seketika dengan persekitaran.


SULTAN PART II

Lis tak suka Intitusi Kesultanan. Dia cakap sultan makan duit rakyat. Dapat duit pergi bercuti saja. Dah tu, semua belajar kat oversea.

Aku cakap, "Habis tu duit PTPTN pun duit rakyat juga. Kita bukannya pakai semua untuk pengajian kita. Kita perabis pergi bercuti, beli handset dan hooray hooray.."

[kami gelak beramai-ramai]

"Ye tak ye juga. Tapi kita bayar balik duit pinjaman tu. Sultan mana ada bayar."

"Masalahnya. Kita bayar ke duit pinjaman tu nanti?"

Wakakakaka!!

[kami gelak beramai-ramai lagi]

ada sticker, hilang, konsert rock

Friday, November 18, 2005 · Posted in

ADA STICKER

Ada kerbau masuk makan rumput kat dalam universiti. Tak jauh dari pondok guard kat pintu masuk universiti. Ya, kerbau. Seekor. Bukan lembu.

Pak guard cakap, Tak ada sticker tak boleh masuk.

Aku rasa kerbau tu ada sticker. Kalau sticker pelajar ada tulis KOMUNITI SISWA/SISWI. Maka sticker kerbau ada tulis KOMUNITI BINATANG!


HILANG

Pelajar kat Universiti Kerajaan Swasta ada yang ambil exam kat Dewan Utama, bilik kuliah di fakulti masing-masing dan di dewan PKP (Pusat Komuniti Pelajar).

Dewan PKP ada dua. PKP A kat atas cafe' dan PKP B bersebelahan cafe'.

Lalbi cakap masa jawab exam kat PKP A, kau boleh rasa aroma kas-kas meruap dan menusuk lubang hidung kau. Apa yang kau hafal boleh hilang.

Tadi masa jawab paper Statistik kat PKP A aku tak adalah bau apa-apa pun. Tapi apa yang aku ingat hilang juga.

Ceh.

Info: Kas-kas ialah sejenis rempah dalam masakan yang digunakan untuk menambah selera.


KONSERT ROCK

Aku akui universiti aku lawa. Warna-warni tapi tak digemari Sultan.

Tapi dewan PKP macam gudang kilang. Tak ada air-cond. Cuma kipas kat tepi dinding. Siapa duduk kat tengah dewan dah macam ambil exam kat padang pasir. Banyak budak komplen panas. Tak boleh jawab exam (baca: tak studi awal-awal).

Aku tak kisah. Sebab aku tak suka sejuk. Cuma aku bengang dengan kontraktor yang buat bumbung dewan ni. Aku rasa dia guna material zink.

Tadi hujan. Cuba bayangkan korang jawab exam dalam konsert rock!

Ya, betul. Tersangat tenang. :)


ADA GENG

Tadi Jeff dan Nahar, jiran depan rumah datang buat onar. Lis ambil pita ukur Ikea dan ukur pinggang Jeff. 25 setengah. Ya, Nik tak keseorangan lagi. Dia sudah ada geng!

sistem oh sistem

Thursday, November 10, 2005 · Posted in

SISTEM OH SISTEM

Semalam ada presentation subjek Software Engineering.

Kami buat sistem punch card untuk staff universiti. Kiranya staff hanya perlu punch masa bekerja diorang di komputer masing-masing. Tak payah ambil kad, pergi ke mesin, punch in, pergi letak balik kad dan baru masuk kerja. Tak efektif, kata Lis selaku Project Manager dengan penuh keyakinan.

Gempakkan? Tapi sistem pun gempak juga. Lepas kau login kau boleh nampak banyak syntax error. Ada banyak skrip PHP bertaburan.

Kenapa interface kamu 'cantik' sangat? - Haslinda sensei

Warna universiti, cik. Nak buat macamana.

Warna universiti lagi cantik dari warna interface kamu. Terus terang saya cakap BURUK! Dah la interface buruk, baju pun buruk! - Haslinda sensei

Laa, baju pun salah?

Nota: Aku dan Lis pakai baju main golf macam Tiger Woods.

raya, bread drive, balik u, soalan artis

Saturday, November 05, 2005 · Posted in

RAYA

Cuti raya ni aku bawa balik buku. Buku tu aku letak sebelah bantal. Kononnya setiap kali aku nak tidur aku mesti teringat nak studi. Tapi baru buka 3 helai nafsu tidur aku tak terkawal.

Bantal jahat! Bantal jahat!


BREAD DRIVE

Aku teringat satu cerita Doraemon tu. Dia ada roti untuk bantu kau ingat apa kau baca. Kau kena tekapkan roti atas muka surat buku dan kau hanya perlu makan roti tu. Dengan itu roti yang kau makan akan menyalin setiap muka surat yang kau tekap.

Macam pen drive. Ada ruang ingatan sebanyak 128MB, 256MB, 512MB dan 1GB. Tapi ruang ingatan bread drive bergantung pada kapasiti perut kau. Satu keping roti bersamaan satu muka surat. Kalau kau mahu mengingat 100 muka surat maka kau perlu menelan 100 keping roti. Itupun kalau kau mampu.

Tapi, walau pun bread drive ni wujud aku masih tak mampu gunakannya. Sebabnya, perut aku akan memulas setiap kali nak masuk dewan kuliah.

Kelemahan bread drive : Data akan lupus secara automatik apabila kau berak. Data akan korup dan bertindih apabila kau kentut.


BALIK U

Esok aku balik universiti. Aku bawa balik sedikit kuih muih yang tak laris dijamah tetamu. Satu lagi, aku bawa balik juga cadar dan sarung bantal baru. Warna biru. Cantik!


SOALAN ARTIS

Ada beberapa peminat bagi soalan artis kat aku. Alaa, soalan yang kau boleh baca dalam URTV, Media Hiburan dan Mangga. Jadi untuk tidak menghampakan para peminat, aku terpaksa jawab. Klik SINI.

Powered by Blogger.