Pasal lupus kenderaan

Wednesday, November 20, 2013 · Posted in , ,


Sebenarnya, cadangan lupus kenderaan lama sudah dibuat oleh Persekutuan Persatuan Syarikat Kereta dan Kredit Malaysia (FMCCAM) pada 2007 (rujuk SINI.) Tetapi ditentang hebat pelbagai pihak.

Selepas 6 tahun berlalu, cadangan yang sama kedengaran lagi. Kali ini yang memberi cadangan ialah Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) Prof Dr Wong Shaw Voon (rujuk SINI). Pun ditentang hebat juga.

Cuba bayangkan cadangan itu dilakukan 6 tahun lalu, sudah tentu kita sudah dapat tahu sama ada hasilnya positif atau negatif. Jika pun cadangan itu tidak dilaksanakan, setidak-tidaknya ada pihak berusaha merangka mekanisme menyeluruh ke arah mewujudkan dasar pelupusan kenderaan lama.

Malangnya, apa pun tidak ada. Dan kita sekali lagi mungkin akan menunggu 6 tahun lagi (2019) untuk mendengar cadangan yang sama dan kemudian sekali lagi bergaduh komen dalam Facebook.

Asasnya, aku memang menyokong usaha mewujudkan dasar pelupusan kereta lama. Aku pernah tulis entri pasal lambakan kereta di Malaysia yang mana populasinya hampir sama banyak dengan jumlah penduduk negara ini.

Tengoklah sekeliling. Di flat aku menyewa sekarang, dua tahun lepas kereta yang diparkir bukan dalam kotak parkir cuma selapis. Tetapi sekarang sudah jadi dua lapis dan kau perlu 2-3 kali pusing untuk cari ruang parkir kosong sebelum parkir kereta kau dan riliskan brek tangan supaya orang lain dapat tolak ke depan dan belakang pada esok pagi.

Ya, situasi itu berlaku dalam tempoh dua tahun saja. Dan jangan hairan dua tahun lagi akan jadi tiga lapis dan mungkin ada yang terpaksa parkir kereta mereka di tepi jalan-jalan utama. Mungkin juga padang bola sebelah flat itu akan dijadikan kawasan parkir. Segalanya mungkin.

Dan kalau kau berjalan-jalan di kawasan perumahan bukan apartment atau flat, kau pasti terperasan pemandangan yang sukar dilihat sekitar lebih 10 tahun lalu. Kalau dulu rumah yang banyak kereta adalah rumah bujang atau rumah orang kaya, tetapi kini sebuah rumah sudah ada lebih daripada dua kereta.

Jadi, mahu tidak mahu kita mesti berfikir, merancang dan melaksanakan mekanisme pelupusan kereta. Tak usahlah difikirkan pasal lupus kenderaan 12 tahun kerana depot khas untuk menempatkan kereta-kereta yang mahu dibuang pun kita tidak ada.

Sekarang satu-satunya alternatif buang kereta adalah di kedai-kedai kereta terpakai. Maklumlah, takkanlah nak buang saja. Sekurang-kurangnya dapatlah juga duit ye tak? Untunglah kalau kereta kau masih ada harga. Kalau kereta tak laku, kau pun ambil keputusan buang tepi sungai, dalam semak, tinggal belakang bangunan lama atau biar saja depan rumah. Tak percaya? Datang flat aku sekarang.

Kenapa pelupusan kereta lama ini diperlukan?
Pertama, bagi negara pengeluar kereta, mekanisme pelupusan kenderaan adalah satu cara jaminan survival industri automotif nasional. Bayangkan kau pakai Proton Saga sampai 20 tahun, macam mana industri automotif nak berkembang?

Apabila usia kereta dihadkan, pengeluar ada tempoh tertentu untuk mendapat untung dan suntikan modal yang kemudian dilaburkan untuk tujuan pembangunan dan penyelidikan (R&D) dan pembuatan kereta. Jangan dilihat aspek untung semata, tetapi lihat juga kepada kos pembiayaan pekerja automotif yang saban tahun sentiasa bertambah seiring populasi penduduk dan tuntutan permintaan pelanggan.

Kedua, pelupusan kereta lama adalah satu cara mengawal populasi kereta. Pernahkah kau bertanya, ke manakah kereta-kereta lama dalam negara ini ditongsampahkan? Apakah kau tak merasa senak perut melihat betapa banyak kereta bersidai di tepi-tepi jalan. Sudahlah pergi kerja mengadap banyak kereta, balik rumah pun banyak kereta juga. Sampai kena parkir tepi rumah jiran atau tak puas hati dengan jiran yang suka-suka hati letak kereta sebelah rumah. Apa dia ingat rumah ni abah dia punya? Marah kau dalam hati.

Jadi kenapa orang bantah lupus kereta?
Masyarakat kita masih mengganggap pemilikan kereta macam rumah. Kalau boleh mahu memilikinya untuk sepanjang hayat dan berhasrat pula mewarisinya kepada anak cucu.

Sedangkan di Barat, kereta itu sama saja macam barang elektrik atau perkakasan rumah yang perlu ditukar ganti apabila sampai tempoh tertentu. Bukan sekadar faktor keselamatan, tetapi sebagai cara meraikan teknologi dan pencapaian.

Di Barat, selain medium pengangkutan, membeli kereta adalah salah satu apresiasi teknologi. Sehinggakan ke tahap apabila sampai tempoh lupus kereta, diorang sendiri yang pandu kereta dan tinggalkan di depot pelupusan berserta kunci sekali.

Tetapi orang kita apabila sudah membeli kereta, masih berkira-kira berapa ringgit lagi aku boleh dapat kalau aku jual kereta walaupun keretanya sudah menjangkau belasan dan puluhan tahun.

Benarkah masyarakat kita tak ada kesedaran dan fikir duit semata?
Jawapannya, ya. Berapa kerat sangat orang mahu fikir pasal lambakan kereta yang melampau di Malaysia? Berapa ramai pula yang berfikir, peduli apa pasal 4-5 tahun akan datang, itu aku punya duit. Ikut suka akulah nak beli kereta. Ikut suka akulah nak lupus ke tidak. Aku beli penat-penat, tanggung hutang dekat 10 tahun, senang-senang hati kau suruh buang. Cilaka!

Tetapi, aku tak salah pun pemikiran sebegini. Inilah kita yang dilahirkan dalam satu sistem yang serba tempang.

Sistem apa yang tempang?
Jika ditanya semula, kenapa ramai orang bantah lupuskan kereta, jawapan aku adalah dari segi kepuasan pemilikan kereta dan tempoh pinjaman kenderaan.

Situasinya begini, kau peruntukkan sepertiga gaji dan sepertiga usia karier kau untuk memiliki sebuah kereta, dan tiba-tiba ada orang suruh kau lupuskan aset kau itu.

Contoh, t-shirt harga RM20 dan kot tempahan khas, RM1,000. Mana satu yang kau tak kisah untuk buang selepas dipakai setahun? Kenapa kau tak kisah sangat pun buang t-shirt RM20 tu? Kalau kawan atau sedara mintak pun kau ok saja bagi free.

Jawapannya, pemilikan kereta di negara ini tidak pernah mencapai tahap kepuasan. Rakyat kita mampu memiliki kereta bukanlah kerana mampu dalam erti kata sebenar, tetapi disebabkan terma pinjaman mudah yang membolehkan kita berhutang hingga 9 tahun.

Apakah selepas 9 tahun baru pemilik kereta rasa berbaloi? Tidak juga, kerana selepas hutang dilangsaikan, prestasi kereta turut merosot. Jadi, kerana geram dan mahu puaskan diri, biarlah aku pakai kereta tu sampai mampos.

Sekarang kau nampakkan kenapa banyak negara mengehadkan pinjaman kenderaan selama 5 tahun saja? Pada usia lima tahun, selepas kau melangsaikan hutang kereta, kereta kau masih pada tahap terbaik.

Jika mengambil kira baki 7 tahun lagi (jika syarat lupus 12 tahun) dan kepuasan memandu kereta tanpa hutang, ditambah pula prestasi kereta yang menurun berdasarkan usia, aku hampir pasti kau tidak kisah pun melupuskan kereta itu apabila genap usia 12 tahun.

Malah, dengan kewujudan beberapa insentif pembelian kereta baru, kau mungkin melupuskan kereta lebih awal kerana kau sudah pun mencapai tahap kepuasan memiliki kereta.

Peduli apa orang bantah? Kalau betul nak lupuskan kereta, buat sajalah.
Tidaklah semudah dicakap. Kita harus sedar di sebalik cadangan pelaksanaan itu, ada banyak kitaran ekonomi yang terbabit.

Antaranya, kedai-kedai potong dan alat ganti. Negara kita sudah lama menjadi tapak pelupusan kereta dari Jepun dan Eropah. Kedai-kedai ini tumbuh disebabkan permintaan daripada pemilik kereta lama yang ramai di Malaysia.

Ini termasuk kewujudan premis kereta terpakai dengan kelangsungan bisnes bergantung kepada jual beli kereta-kereta yang sudah berusia.

Begitu juga dengan kelompok pemilik kereta antik atau lama. Kewujudan kelompok seperti ini turut menjana ekonomi negara. Merekalah pelanggan setia kedai-kedai potong. Mereka jugalah yang dicari untuk memeriahkan sesuatu acara seperti pameran auto show, kenduri kahwin, atau majlis rasmi tertentu.

Jadi, jika dasar pelupusan kereta dilaksanakan, ia sedikit sebanyak  menjejaskan ekonomi sedia ada.

Kalau semua tak boleh, apa caranya?
Pertama, kurangkan harga kereta. Usaha Pakatan Rakyat (PR) melancarkan kempen kurangkan harga kereta adalah bagus. Kesannya, kerajaan Barisan Nasional (BN) pun turut meletakkan cadangan sama dalam manifesto mereka.

Mengurangkan harga kereta semata-mata tidak memadai, tetapi mesti serentak dengan terma pinjaman bank yang singkat, iaitu dari 3 hingga 6 tahun.

Walaupun harga kereta murah, jumlah bayaran ansuran mungkin masih sama seperti sekarang. Tetapi sekurang-kurangnya, tempoh pinjaman kita sudah pun langsai selepas 6 tahun. Dan kau harus fikir situasi kau memiliki aset tanpa hutang selama 6 tahun lagi sebelum ia perlu dilupuskan.

Bandingkan situasi 3 tahun bawa kereta tanpa hutang (selepas 9 tahun berhutang!) dan situasi kau pandu kereta 6 tahun selepas 6 tahun berhutang. Mana lebih berbaloi?

Kereta lebih 12 tahun masih boleh dimiliki, tetapi tambahan cukai dikenakan. Cukai lebih tinggi jika kereta itu kereta kedua atau ketiga di bawah satu nama. Ansuran sudah habis, takkanlah tak nak bayar cukai langsung. Kereta kau tu sudahlah menyesakkan muka bumi.

Boleh juga mewajibkan ujian berkala di Puspakom. Biar nampak macam leceh sedikit. Bagi yang betul-betul minat saja menyimpan kereta lama. Kalau suam-suam tu, diorang sudah tentu menganggap beli kereta baru lebih berbaloi.

Skim pinjaman kereta boleh saja diubah. Jika sekarang bank dan ah long menjadi satu-satunya medium orang berhutang, apa kata pihak pengeluar kereta pula tawarkan skim pinjaman sendiri.

Ok, pihak bank akan mengamuk. Jadi, untuk menjaga kepentingan industri perbankan, pinjaman dari pengeluar kereta cuma terhad untuk 3 hingga 4 tahun saja. Selepas kereta dilupuskan dan pembeli memutuskan membeli kereta jenama sama, mungkin rebat harga atau insentif tertentu boleh diberikan.

Jangan lupa bangunkan sistem pengangkutan awam yang cekap. Suruhlah Proton bangunkan satu kenderaan pikap ala Tuk Tuk seperti di Thailand dengan caj ke mana saja cuma di bawah RM5. Lagi murah lagi bagus.

Dulu, KL ada bas mini dengan saiz kompak yang memudahkan ia mencilok di tengah kesibukan ibu kota. Dan aku masih tak faham kenapa bas bersaiz gergasi yang dipilih. Bergerak dalam bandar saja kot. Kalau isunya keselamatan, buatlah penguatkuasaan.

Jadikan pengangkutan awam pada tahap kau keluar saja rumah, lambai tangan dan ada kereta datang. Macam yang selalu kau tengok dalam filem Hollywood.

Kedai potong dan kereta terpakai macam mana?
Buat permulaan memang kesan dasar pelupusan kereta cukup dirasai pihak di atas. Apabila ramai orang beli kereta baru, permintaan alat ganti kereta lama akan berkurangan. Orang juga lebih cenderung beli kereta baru.

Keuntungan akan merosot, tetapi kelompok pemilik kereta lama tetap ada. Mungkin kerajaan boleh fikir insentif tertentu buat pihak yang terbabit dalam industri ini. Misalnya, menawarkan geran eksport kereta terpakai ke negara dunia ketiga lain yang pemilikan kereta mereka masih di tahap rendah dan sederhana.

Tempoh siap sedia juga perlu diberikan supaya masing-masing bersedia dengan dasar yang bakal dilaksanakan. Bukannya hari ini cadang, bulan depan terus nak skrap kereta.

Kereta nasional macamana? Kalau kereta import sudah murah, siapa yang nak beli?
Apa susah. Kerajaan berilah insentif khas kepada pembeli kereta tempatan. Misalnya, diskaun 20 peratus di semua laluan tol dalam negara. Kalau di kompleks beli-belah, ada kotak parkir khas untuk kereta nasional yang dekat dengan pintu masuk atau sama aras dengan panggung wayang.

Parkir khas juga disediakan di bangunan kerajaan, sekolah atau premis-premis perniagaan lain. Tapi kena betul-betul buatlah. Kalau jadi, kau akan dapat lihat satu pemandangan unik dengan deretan kereta nasional dalam satu ruang letak kenderaan. Sekarang bolehlah gebang dan eksyen kat orang luar pasal patriotisme dan keistimewaan beli kereta nasional di Malaysia.

Boleh juga bagi pelepasan cukai kereta, insurans rendah atau apa saja manfaat asalkan rakyat nampak berbaloi beli kereta nasional dalam situasi sekarang dengan reputasi kereta tempatan tak berapa nak bagus. Mungkin skim pinjaman daripada pengeluar kereta boleh dikhaskan kepada Proton atau Perodua saja.

Banyak benda boleh dibuat. Mahu tak mahu saja.

One Response to “Pasal lupus kenderaan”

Sukses Togel said...

Jika Anda Ingin Mencoba Pesugihan Melalui Ramalan TOGEL GAIB..!!
Silahkan membaca artikel atau petunjuk di bawah ini.
Eyan. Akan membantu anda dengan kemampuan yang Eyan Miliki dan salah satu kemampuan yaitu ..Bisa Menerawang Angka Yang Bakal Tembus Untu kesemua Togel Mania Di Seluru dunia.. Kami akan bekerja Tiada Henti Untuk Bisa menembus angka dari alam Goib..Dengan demikian kami Jamin angka tersebut 100% akan Tembus. Kami Hanya Memberikan Bocoran angka togel tersebut.. Hanya Kepada Orang-orang Yang Benar-benar dengan sangat Membutuhkannya. Dan kunci Kami Adalah Anda OPTIMIS..Hanya Sebuah Optimis Anda bisa Menang.!
APAKA ANDA TERMASUK DALAM KATEGORI DIBAWA INI
1.) Di Lilit Hutang
2.) Selalu kalah Dalam Bermain Togel
3.) Barang berharga Anda udah Habis Buat Judi Togel
4.) Anda Sudah ke mana-mana tapi tidak menghasilkan Solusi yangtepat,Jangan Anda Putus Asa,Anda udah Berada Di blog yang sangat tepat..Kami akan membantu anda semua dengan kemampuan dan keahlian yang Kami miliki untuk membantu dan mewujudkan impian anda..!
Jika Anda Ingin Menangkan Angka bocoran Togel Hasil Ritual Dari Eyan..Anda bisa hubungi eyan agus di Nomor yang tertulis di bawa ini :
( Nomor Hp Eyan Guru ) : 0852 8888 4345
PERHATIAN...!!
Sehubung karna sudah banyaknya saudara - saudara yang mengalami tindak kepada yang tidak bertanggung Jawab,dengan ini Eyan Guru informasikan kepada semua Pasien dan calon Pasien baru. Bahwa nomor Asli Eyan Guru Adalah : Call +6285288884345 Agar lebih afdol kiranya selain nelpon langsun, Anda juga di haruskan mengirin maksud dan tujuan anda.
1). Setelah anda mendapatkan angka hasil ramalan dari Eyan Guru, dilarang keras memberitaukan kepada orang lain meskipun itu adalah keluarga anda.
2). Selama angka belum anda terimagh, dilarang keras memakan makanan yang
Berupa dagin atau ( hewan ber-nyawa ), dan Berzina..
Hasil Ramalan terdiri dari angka 2D,3D,4D,6D. Jika anda betul-betul serius dan siap menerima pantangan Dari kami dan jin khodam kami, kami meyakini rittual kami akan berjalan lancar dan sukses tampa Hambatan, Dan hasil ritual yang kami berikan kepada anda, itu sesuai dengan kainginan anda.Yang di Anggap Sah Mendapatkan Ramalan Dari Eyan Guru,

Anda Terlebih Dahulu Mengirimkan SMS
Nama,Alamat,Pekerjaan, No Hp Yang Bisa Dihubungi..
Eyan Guru Hanya Membantu Bagi Orang-orang
Saudara-saudara Yang Sangat Serius...

Powered by Blogger.