Archive for 2007

going extra mile, tahun baru kita

Monday, December 31, 2007 · Posted in

GOING EXTRA MILE

Satu petang. Bahdin [nama sebenar] dapat telefon. Dari encik Mujer [bukan nama sebenar]. Dia mau tanya jadual penerbangan balik saudaranya dari Mekah sana.

Adatlah. Bila jauh. Kau bisa jadi rindu. Risau. Sasau. Semua bercampur baur.

Sepatutnya Bahdin bagitau saja nombor penerbangan. Waktu berlepas. Dan waktu tiba di airport. Selesai.

Tapi dia going extra mile! Dia check senarai penumpang dalam kapal terbang!

Ketup. Ketap. Tap. Tap. Tap.

Ya, encik Mujer. Saudara encik memang ada dalam senarai penunggang kami..

Penunggang?
.
.
.
Hahahahahahahahaha!! Gelak kami melantun-lantun keluar dari lantai 20 itu.


TAHUN BARU KITA

Selamat tahun baru!

Sesekali tu buatlah azam mahu pergi haji. Alahh, tak payahlah kau tunggu nak jadi baik macam malaikat.

Bolehkan. ;)

tak kisahlah kalau awak tak percaya pun

Thursday, December 27, 2007 · Posted in

TAK KISAHLAH KALAU AWAK TAK PERCAYA PUN

Satu hari. Ayie tanya aku, "Kau kat sekolah dulu macamana? Aktif tak?"

Aku jawab. "Aku dulu nerd. Rambut sikat tepi. Spek besar. Baju kancing sampai atas. Asal rehat saja mesti pergi library, studi."

"Tipulah. Takkan tak join sukan apa-apa?"

Aku geleng.

"Sukan rumah-rumah pun tak join?"

Aku geleng. Aku cakap lagi. "Dulu aku nerd. Rambut sikat tepi. Spek besar. Baju kancing sampai atas. Asal rehat saja mesti pergi library, studi."

"Ah, malas cakap dengan kau!!"

Lepas tu Ayie tak tanya aku lagi dah.

perjalanan pendek yang panjang, yg namanya korban,

Saturday, December 22, 2007 · Posted in ,

PERJALANAN PENDEK YANG PANJANG

4.45. Petang Rabu. Taman Tun Dr. Ismail. Aku merempit laju. Balik ke rumah di Subang U5. Sepatutnya aku terus parkir motor di stesen komuter Sungai Buloh. Dan ambil tiket tren ke Pudu Raya. Bahana sakit perut dan teringat cajer fontangan punya pasal, aku terpaksa gegas pulang ke rumah dulu.

Mandi. Wangi. Aku merempit semula ke stesen komuter Sungai Buloh. Parkir motor di situ. Selepas 'solex' gigi sprocket dan gari helmet. Aku tawakal.

Aku ambil tren ke KL Sentral. Dan kemudian aku meloncat pula ke Putra LRT. Aku mau ke Pasar Seni. Dari situ aku menapak ke Pudu Raya. Ya, aku mau cari tiket balik raya on the dot!

6.30. Petang Rabu. Pudu Raya. Cuma tinggal bas tambahan. Jam 11.00 malam. Aku nekad beli saja dan aku memang tak berharap sesuatu yang ajaib berlaku pun [maksud aku bas akan sampai tepat jam 11.00 malam dengan kondisi yang sempurna.]

Aku tunggu bas seawal jam 7.00 malam. Aku layan Anak Raja Rimba [ya, Raja Rimba masih belum habis] sambil sempat meng-usya seorang bapak budak tengah gomol baby-nya. Juga awek-awek seksi Malaya yang sedang menggelintar. Berlekit-lekitan.

Tepat. Jam 10.45 malam. Aku turun. Aku melangut. Lamaaaaaa. Mana bas?

1.00 pagi. Baru bas sampai. Bas kilang. Warna biru. Rukun Negara sudah jatuh nombor 18 bila aku terpaksa berebutan dan berlekitan demi mendapat kerusi bas edisi terhad. Aku berjaya!

Tapi perjalanan aku dalam bas kilang tu dah macam aku naik peti sejuk bergerak. Sejuk nak mampos!!

Sampai Ipoh bas rosak. Kami turun tepi jambatan. Dan bas ganti pun datang sejam setengah kemudian. Bas sekolah. Warna oren. Kalau tadi aku naik peti sejuk bergerak. Kali ni aku naik microwave bergerak. Kau boleh fahamkan macamana fiil kalau air-cond bas tak ada!

Pukul 10.00 pagi baru aku sampai rumah. Aku sudah terlepas sembahyang raya. Sudahnya aku terbongkang atas katil.

Ok, kawan-kawan. Sekian sahaja perjalanan saya menyambut Aidil Adha bersama famili. Selamat bergembira ya! :)


YANG NAMANYA KORBAN

Bila masanya kau sudah tidak kisah apa-apa pun?
Dan kau jadi betul-betul berserah?


8 FAKTA RANDOM & AKU

1. Seorang Palmar Hyperhidrosis.
2. Seorang yang gementar tentang hidup.
3. Girang dan kadang-kadang boleh jadi sangat pendiam lagi penyantun.
4. Skeptikal pada cerita-cerita tahyul dan legenda urban.
5. Menghargai seni dan perkara-perkara subtle.
6. Sangat sentimental pada kesusahan dan kesukaran.
7. Seorang rabun dan berkaca mata. Juga tiada pantang larang dalam mengecap nikmat makan.
8. Kacak.

Ingat. Itu cuma fakta random!
Sempena musim hujan sekarang ni sepatutnya saya beritahu nama saya.
Nama saya Rain.

disember yang dingin

Tuesday, December 18, 2007 · Posted in , ,

DISEMBER YANG GIRANG

Masa belajar dulu bulan Disember selalunya aku diberi imuniti. Terlepas dari serangan dajal kawan-kawan sempena hari lahir. Cuti semester menyelamat.

Tiba-tiba awal pagi Ahad tu aku terima nyanyi-nyanyian dari rakan-rakan di ofis.

Dan pipi aku rasa kembang semacam.

Selamat hari lahir, Mohd Azhan. 16 Disember. Yang ke berapa ye. Hehe!!


DISEMBER YANG DINGIN

Disember yang dingin.

Aku terima kredit tanpa limit dari Celcom. Untuk seminggu sebagai hadiah hari lahir. Ironinya hadiah itu tak dapat aku gunakan untuk hubungi dia. Untuk aku berbicara tentang rindu. Tentang masa depan. Tentang cita-cita. Tentang the good old days.

Disember buat aku rasa sangat blues. Runtun.

Dan entah kenapa baru terlintas untuk aku delete namanya di dalam senarai X-Pax ku.

Betul, Disember selalunya dingin.


DISEMBER DAN HAJI

Selamat Hari Raya Aidil Adha. 18 Disember, jemaah kita mula berwukuf di Arafah. Esoknya Raya Haji di Tanah Suci. Semoga dapat haji mabrur untuk jemaah kita.

Juga Siti Nurhaliza ya..

kerja lebih masa pun saya tak kisahlah

Friday, December 14, 2007 · Posted in ,

KERJA LEBIH MASA PUN SAYA TAK KISAHLAH

Satu hari. Hari Minggu. Pian telefon aku.

"Jom karok [baca: karaoke] malam ni. Bebudak semua sudah set!!"

"Sorry. Aku kerja la, dude.."

"Myanmar saja kerja hari Ahad bai. Hahahahaha!!"

"Takpe. Serve tetamu Allah kena kerja lebih masa pun aku tak kisah.."

";-)"
..
.
.
Ok, kawan-kawan. Aku dah ada jawapan simpul mati untuk sesiapa yang berani mengutuk aku bekerja di hujung minggu. Haha!

kenangan yang berbaki [part 8] - koko

Friday, December 07, 2007 · Posted in

KENANGAN YANG BERBAKI [PART 8] - KOKO

Tahun 2000. Taman Kota Masai. Johor.

Aku sedang duduk. Syam dan Abang Jan pula berbaringan di tilam lembik itu. Kami borak-borak. Pasal macam-macam. Pasal awek. Pasal studi. Pasal pen marker. Pasal Kamal. Pasal anjing jiran depan rumah. Pasal negara. Hahaha!

Tiba-tiba..

"Eh, hang ada nampak dak marker pen aku yang kaler koko" Syam menyoal kami.

"Kaler koko?" Abang Jan musykil.

"Ha ah, kaler koko. Nampak dak?" Syam

"KoKo?" Abang Jan.

Syam angguk dengan mata bulat.

"Ha ah. KooOOKO!! Cokelatlahhhhh!" Aku menambah desibel bunyi ke telinga Abang Jan. Pekak.

"Koko? Cokelat? Muahahahahahahaha!" Abang Jan menggelupur gelak. Mata berair. Hingus meleleh. Bagai diserang histeria.
.
.
.
Dan sehingga hari ini. Aku masih tak faham. Kenapa perkataan koko tu terlalu melucukan Abang Jan.

Info:
1. Koko ialah sejenis buah berwarna cokelat.
2. Warna koko adalah warna cokelat mengikut dialek utara.

kerdum: sebuah apresiasi malaysia

Tuesday, December 04, 2007 · Posted in ,

KERDUM: SEBUAH APRESIASI MALAYSIA I

Hahaha! Tak ada jawapan yang betul. Gambar di bawah ialah sebuah produk reka cipta bernama KERDUM. Aku reka masa di institut teknikal Johor dulu.

Fungsinya sama macam 'orang-orangan', gajet para petani bagi menghalau burung dari makan tanaman padi di bendang. Cuma KERDUM ni bukan sahaja boleh digunakan di bendang tapi juga di kebun buah-buahan dan sayur-sayuran.

Ia punya bunyi yang luarbiasa kuat. Bila kau tekan butang dari remote control [saiz sebesar kunci kereta] maka bunyi pun keluar dan lampu akan ber-liplap liplap bagaikan kereta patrol mengejar kriminal lagaknya. Hebat!

Ada juga timer. Bila kau rasa mau tidur atau mau ke pekan membeli belah kau cuma perlu setkan masa untuk ia berbunyi. 10 minit sekali. 20 minit sekali. 30 minit sekali. 1 jam sekali. Berapa jam pun boleh. Hebat!

Bukan setakat burung akan terbang lari tapi juga tupai, monyet, babi hutan, skunk, rakun, juga pencuri-pencuri amatur. Hahaha! Hebat!

Tapi ada saja pensyarah-pensyarah aku cari poin nak kondem produk aku. Biasalah. Mana ada designer yang sempurna.

"Sekarang orang dah pakai ultra frequency. Produk lagi compact. Lagi user friendly. Ni dah besar gedabak. Tak praktikal langsung."

Aku jawab, "ultra frequency sesuai untuk serangga atau binatang saiz kecil macam arnab. Kalau guna ultra frequency untuk monyet, tuan kebun pun boleh muntah hijau.."

"Kenapa ada gambar skunk dalam report ni? Malaysia ada skunk ke?"

"Err.. Itu contoh haiwan perosak kat US, encik.."

"Ah, tak relevan ni. Target user kat petani Malaysia. Mana boleh tiba-tiba ada gambar skunk. Huh, potong markah ni. Emm.. Hah, kalau ular serang. Ular takut ke dengan bunyi?"

"Err.. err.. Ular tak makan buah encik."


KERDUM: SEBUAH APRESIASI MALAYSIA II

Dulu. Aku designer. Kami diajar untuk menjadi defensif yang terbaik bagi setiap produk kami. Kami belajar untuk menjadi tulen. Pure.

Malaysia banyak pereka-pereka industri terbaik. Aku ada baca satu produk khatan yang boleh potong kulit penis tanpa setitis darah dan kau [sudah tentu lelaki] sudah boleh berjalan dan pakai seluar selepas setengah jam. Aku pernah tengok kawan aku design model Proton yang mengalahkan Nissan Skyline. Tapi ke mana produk-produk macam tu?

Tapi untuk pasaran real, rekabentuk produk kita dah macam haram. Kawan aku cakap, rekabentuk produk kita bila di-present pada top level langsung kena cincang. Ada saja mahu diklon rekabentuk luar.

Mentaliti kita tak berubah. Aku pernah baca entri Saharil tentang persamaan rekabentuk kereta Mira dengan Kancil, logo Thundercats dengan Proton, bendera Amerika dengan Malaysia. Logo siaran ABC 2, New York dengan NTV7, Malaysia. Stadium Olympiapark, Munich dengan Stadium Bukit Jalil, KL [lihat SINI]. Oh, baru aku sedar betapa susahnya kita mahu buang pengaruh luar dari mentaliti kita. Betapa linear dan kolotnya kita.

Aku takut satu hari nanti sudah tidak ada apa lagi yang boleh aku banggakan dengan nama Malaysia selain buat rekod berenang menyeberang Selat Tebrau 800 kali [sekadar contoh].

Kita tak pernah diajar atau belajar untuk berbangga dengan hasil D.I.Y. Kita masyarakat pengguna bodoh. Selagi kita boleh pakai dan buang, pergi jahanam dengan apresiasi Malaysia!

Ah, aku sedikit emosional bab-bab kenegaraan ni. Oklah. Sekian dahulu sesi apresiasi Malaysia untuk kali ini.

Glosari:
D.I.Y => Do It Yourself

saya peninglah bila membaca

Wednesday, November 28, 2007 · Posted in

SAYA PENINGLAH BILA MEMBACA

"Wawa. Baca paper cepat sikit. Lepas baca bagi aku ok."

"Kejap kejap. Aku baca tak lama pun. Aku tengok gambar je. Aku kalau baca jadi pening. Lepas kau baca nanti kau cerita kat aku eh.."

"Huh, kalau setakat tengok gambar saja baik kau beli buku mari mewarna!"

"JAHAT!"


KATA-KATA HIKMAT

"Ah, muka saja bengis. Tapi jiwa menangis!"

Kata Ali mengutuk Alif kerana membaca novel-novel pop cinta yang dibawa Muni di ofis kami.

kami tak kisah bermadu pun

Friday, November 16, 2007 · Posted in

KAMI TAK KISAH BERMADU PUN

"Nanti besday kita bagi hadiah tau." Ujar Muni sambil menggerak-gerak runcing jarinya.

"Okay. Nak hadiah apa?"

"Emm. Banglo?"

"Uiihhh.. Kalau macam tu kenalah kawin dengan kita dulu. Nge nge ngeee.."

"Hihihihi. Wawa wawa. Kalau nak banglo kita kena kawin dengan dialah. Ok tak?"

"Nakkkkkkk!!" Wawa buntangkan mata.

"Jadi. Korang kenalah bermadu. Tak pe ke?"

"Bermadu? Tak kisahlah. Nakkkkkkkkk.."
.
.
Muni. Si genit mungil dari Kota Bharu.
Wawa. Barbie doll dari Muar.
.
.
.
Fantasi aku melayang berjengkal-jengkal.
Dan lagu Irwan Syah, Pencinta Wanita terdengar. Nipis-nipis.

sukarelawan yg bagus, bahasa inggeris i, ii, iii, iv

Monday, November 12, 2007 · Posted in ,

SUKARELAWAN YANG BAGUS DAN DERMA YANG SEPARA IKHLAS

Masa aku survey sebuah bangunan tinggi di bandar Shah Alam sebagai persediaan untuk sesi interviu baru aku [hobi sampingan aku sekarang ialah menghadiri sesi interviu] ada seorang amoi tegur. Dia minta tunggu satu minit. Sudahh.. Getus aku.

Katanya, dia sukarelawan minta derma untuk golongan spastik.

Selalunya aku memang buat 'dek' saja bila orang-orang macam amoi ni sapa aku. Bukannya aku kedekut taik hidung masin sangat pun. Tapi entahlah. Manusia macam aku ni selalunya skeptikal. Prejudis. Ah, tipikalnya aku macam rakyat Malaysia yang lain kan.

Dari seminit bual berlanjutan sampai 10 minit. Dia cakap bila derma RM10 dia akan bagi kerongsang merah yang dibikin sendiri oleh golongan spastik ni. Tapi ini bukan jual. Cuma saguhati maa. Hihihi. Amoi tu gelak dengan mata menyepet.

Serius, amoi tu pandai cakap! Dari bab dosa pahala dan dirahmati Tuhan sehinggalah ke t-shirt merah yang aku pakai. Dia cakap, wahhh, bulan! olang PAS eh? Eh, ada bintang pula? Aku cakap, bukanlah. Ini lambang Turki laa! Oooo..

Walaupun Geografi dia harus jatuh gred P8 tapi aku bayar RM10 untuk derma ikhlas [harap-harap], semangat sukarelawan, mesra pelanggan, superpsycho dan juga teknik menawan hati pelanggan dalam 1 minit sapaan miliknya.

Amoi, sekarang wa percaya sama itu pepatah, jurujual yang bagus ialah jurujual yang boleh menjual peti ais sama itu orang Eskimo.


BAHASA INGGERIS I - TERUKNYA KOMUNIKASI KAMU

Katanya. Skil komunikasi Inggeris aku teruk. Lagging. Macam komputer tak cukup RAM.

Dan aku harus akui otak aku lemah untuk sinkronaiskan nahu-nahu Inggeris dari otak ke lidah. Impuls otak aku macam tak cukup bateri.

Cis. Tiba-tiba aku rasa macam nak pergi US esok. Miami ok kot. Boleh jumpa Horatio.


BAHASA INGGERIS II - FRES FRES YANG MASIN-MASIN SEDAP

Satu hari Why nak beli fries kat McD. Dia tanya aku, "kentang tu macamana sebut haa? Fres fres?"

"French fries."

"Ooo.." Why masuk ke kaunter McD. Dia keluar dengan sebungkus French fries.

"Amacam. Ok? Kau cakap apa?"

"Aku cakap, bagi kentang goreng satu ye. Senang."

Hehehe.


BAHASA INGGERIS III - TITIK BUTA YANG SATU ITU

Why penah cerita, ada satu hari bebudak ofis dia confuse bila dia sebut titik buta.

Kata Why lagi, sebenarnya memang dia sengaja terjemahkan ayat 'Titik Buta' dari ayat asal 'Blind Spot' [tempat yang tak dapat dilihat pemandu melalui cermin pandang belakang atau cermin sisi ketika memandu]

Dari dia tersilap fonologi Inggeris maka lebih baik dia sebut fonologi bahasa Melayu saja. Jenuh bebudak ofis gelakkan dia.

"Ah, peduli apa aku. Hehehe." gelak Why penuh macho.


BAHASA INGGERIS IV - DIBUANG SAYANG DITELAN TAK BOLEH

Pernah satu hari Ayie tersebut Cheewing Gum sebagai Gula Gula Getah. Macam nak pengsan aku gelakkan dia masa tu.

bila kita salam, fon telinga usb, kwn2 skolah, putus cinta hepi

Thursday, November 01, 2007 · Posted in ,

BILA KITA BERSALAM DOSA PUN LURUH

Satu pagi Ejad genggam erat tangan aku. Kami bersalaman. Dalam erat genggam tangannya aku dapat tau salam itu penuh makna dan tanda.

"Kau ni nampak saja diam diam slow. Tapi ada isi ni." Ejad senyum penuh makna sambil angkat kening.

"Mana ada la. Aku biasa-biasa saja. Hahaha." Aku berdekah perlahan.

Tapi Ejad masih merenung penuh makna. Harap-harap aku berikan tanda.

Aduh, entah tanda apa di muka aku ni buat dia simpulkan konklusi bahawa aku ni dari kalangan geng kongsi gelap tempatan.

Aku rasa mungkin sebab aku kool macam Horatio. Kot.


FON TELINGA MODEL BARU

"Oit, ni nak cucuk kat mana ek?" Wawa tanya aku. Keliru dengan fon telinga usb model baru.

"Cucuk kat lobang hidung!!"

"JAHAT!!"
.
.
Wawa. Barbie doll dari Muar yang cun. Tapi selalu menggelabah.


KAWAN-KAWAN SEKOLAH SAYA DULU

Man ajak turun gathering bebudak sekolah menengah rendah aku dulu. Kat Subang. Gila lama tak jumpa diorang. Adalah dalam 10 tahun. Entah macamana rupa diorang aku tak tau. Tapi sayangnya aku tak dapat join.

"Hoi, rugi mampoih hang tak join. Ingat Sapiza tak? Dah cun gilaaa. Nanti aku bagi no telefon dia kat hang. Hang mengoratlah dia. Takkan tu pun aku nak ajaq. Pakai Myvi woo."

"Hahaha!" Aku gelak.

"Gelak apanya. Aku serius ni!!"

"Oi, Man. Janganlah serius sangat."

"Ah, tak kira tak kira. Nanti aku forward nombor telefon dia. Hang mesej dia tau."

.
.
Bersungguh Man mahu carikan jodoh untuk aku. Tapi kata orang. Kawan-kawan mana boleh ada feeling. Kan kan.

Alahai.


SEKENTAL MANA PUN JIWA KITA, MANA ADA PUTUS CINTA YANG HAPPY

"Tengok gua, beb. Kool. Awek kahwin dengan orang lain. Member sendiri pulak tu. Gua tak kisah pun jadi pembuka jodoh kat member-member sendiri. Banyak pahala tu." Bersungguh Syem bercerita. Dengan mata penuh sinar.

"Kiranya kau ni boleh jadi agen pencari jodohlah. Kekeke." Aku mengekek.

"Hahaha. Tapi kalau dah lepas ni aku ada awek tapi dapat kat member-member sendiri jugak. Mana boleh tahan beb. Ini bermakna girl, SUCK!!"
.
.
Gelak kami mati. Tiba-tiba. Awan beropol-ropol.

penat, pelik, riang bermusim

Tuesday, October 23, 2007 · Posted in

SESEKALI PENAT DAN KALUT PUN OK

Bergelut untuk bangun awal pagi. Berhimpit dalam tren. Bergesel antara dosa dan pahala. [nyanyikan lagu Kembara, Sesat Di Kuala Lumpur di sini]. Makanan yang mahal. Duit yang hampir kontang. Hujan yang melebat. KL. Makin ku tenung makin tak faham.

Sedar-sedar. Hampir seminggu induksi.


HIDUP MEMANG PELIK

Aneh. Busuk. Buruk. Sampah. Radio. Berak. Tahi. Pisang. KasehSayang. Bijak Sana. Bodoh. Pandai. Pandir. Yahudi. Israel.

Serius itu nama warganegara Malaysia yang punya akaun untuk ke Tanah Suci.

Apa pun, aku harap aku punya kekuatan untuk menahan gelak kalau nanti diorang datang jumpa aku dan bertanya itu dan ini tentang perihal ke tanah suci.

Hehe.


KERIANGAN YANG BERMUSIM

Selepas futsal. Badminton. Wayang. Sekarang aktiviti aku dan kawan-kawan ialah berkaraoke.

Punyalah ada banyak lagu, hari tu Pian boleh bantai menyanyi lagu In Team, Kasih Kekasih versi rock. Syem pula nyanyi lagu Raihan, Sesungguhnya.

Suara sumbang kami sudah jatuh nombor 18.

Ceh..

puasaku puasamu [part 4]

Sunday, September 30, 2007 · Posted in ,

DRAMA SEBABAK: PUASAKU PUASAMU [PART 4]Fairuz: Hoi. Masalahnya sekarang kita nak berbuka dengan apa? Dah semuanya kita bagi kat makcik tadi.

Faiz: Ya, Allah. Macamana aku boleh tak ingat!!

Faizal: Kan ada duit 10 ringgit. Jomlah kita pergi beli makanan.

Fairuz: Beli apanya! Pasar Ramadhan tu 100 kilometer jauh. Kau berjalan 3 hari pun belum tentu sampai!

[Tiba-tiba bunyi azan maghrib berkumandang tanda masuk waktu berbuka.]

Faiz: Habislah kita. Kan dah masuk waktu berbuka. Tapi kita makanan tak ada.

Faizal: Nabi cakap tak elok kita melambatkan buka puasa.

Fairuz: Bukan kita sengaja. Masalahnya kita tak ada makanan. Kau nak kunyah 10 ringgit ni?!

Faiz: Aku ada idea. Bagi menandakan kita berbuka puasa terpaksalah kita melakukan perkara yang membatalkan puasa.

Faizal: Contoh?

Faiz: Bersetubuh!!

Faizal: Kau nak bersetubuh dengan siapa bongok! Kau dah hilang akal!?

Fairuz: Hah, aku dapat. Korek hidung. Bukankah memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan membatalkan puasa?

Faizal: Betul tu! Hah apa lagi Faiz. Cepat!

[Faiz membaca doa berbuka puasa. Dan mereka serentak mengorek hidung masing-masing.]

[Lampu padam.]

-TAMAT-
.
.
.
Nota: Dipentaskan sempena majlis Malam Seribu Harapan bersama anak-anak yatim di Universiti Kerajaan Swasta pada 29/09/2007.

puasaku puasamu [part 3]

· Posted in ,

DRAMA SEBABAK: PUASAKU PUASAMU [PART 3]
Fairuz: [Berkata pada Faizal] Kau pergi tengok siapa.

[Faizal bangun membuka pintu. Kelihatan seorang perempuan tua.]

Faizal: Ye makcik. Makcik nak buat apa datang rumah kami time nak buka puasa ni. Kami tak ada duit nak beli kerepek. Kami pun bantai makan roti saja makcik.

Makcik Tua: Makcik tak ada jual apa-apa nak. Makcik sebenarnya ada hajat besar datang ke mari.

Faizal: Hajat? Hajat apanya?

Makcik Tua: Makcik tak ada makanan nak berbuka puasa nanti. Kalau anak semua ni hati mulia. Makcik nak minta sangat sedikit makanan untuk makcik dan dua orang anak makcik kat rumah.

Faizal: [Garu kepala] Err.. Biar saya bincang dulu dengan kawan-kawan saya. Makcik tunggu sekejap ok.

[Faizal berjalan pergi ke Faiz dan Fairuz dan bercerita (aksi bercerita tanpa suara).]

Faiz: Kalau kita bagi makanan kat makcik tu. Kita nak makan apa?

Fairuz: Betul juga tu.

Faizal: Kita bagi roti. Kita berbuka sajalah dengan kurma dan susu.

Faiz: Cukup ke layan kurma saja?

Faizal: Kesian makcik tu. Dahlah tua. Ada 2 anak lagi. Kita lapar tak apa. Sebab kita dah selalu sangat berlapar. Lagipun kitakan muda. Masih kuat.

Fairuz: Betul juga cakap kau tu. Kesian pula aku tengok makcik tu. Terbayang aku kat mak ayah aku.

Faiz: Oklah oklah. Aku setuju. Tapi roti saja ok.

Fairuz & Faizal: [Serentak] Ok!!

[Mereka bertiga berjalan ke arah makcik tua.]

Faizal: Makcik. Inilah yang dapat kami bagi. 3 keping roti. Cukuplah untuk makcik dan 2 orang anak makcik tu.

Makcik Tua: Tapi macamana makcik nak bersahur nanti?

Fairuz: Yang itu tak dapatlah kami nak tolong. Sebab kami pun cuma tinggal ini saja untuk berbuka nanti.

Makcik Tua: Kalau makcik beli kurma dan susu kamu macamana? Kamu sanggup jual?

Faiz: Jual? [Gelak] Makcik ada duit ke?

[Makcik Tua keluarkan duit RM10. Faiz, Faizal, Fairuz bagai dipukau. Mereka berbincang lagi.]

Faizal: Wah banyak tu. Macam-macam kita boleh beli. Pulut sekaya, kebab, epal.

Faiz: [Menepuk belakang Faizal] Ceh, kau ni buat aku terliur saja!!

Fairuz: Kalau macam tu kita jual kurma dan susu kita!

Faiz & Faizal: Kami setuju!!

[Kurma dan susu bertukar tangan dengan wang RM10. Mereka bertiga kembali duduk ke tempat hidangan untuk berbuka. Kemudian masing-masing berkerut muka.]

bersambung..
.
.
.
Nota: Dipentaskan sempena majlis Malam Seribu Harapan bersama anak-anak yatim di Universiti Kerajaan Swasta pada 29/09/2007.

puasaku puasamu [part 2]

Saturday, September 29, 2007 · Posted in ,

DRAMA SEBABAK: PUASAKU PUASAMU [PART 2]
Faizal: Aku ada 3 biji kurma.

Faiz: Aku ada susu segar satu botol. Hah, kau pula bawa balik apa?

Fairuz: Aku bawa balik roti 3 keping sajalah.

Faiz: Tengok. Balik-balik kurma, susu, roti. Cubalah sesekali kita layan epal ke. Pepsi ke. Pizza ke.

Faizal: Hoi. Jaga-jaga mulut kau. Makan kurmakan sunnah nabi semasa berbuka. Kau jangan sampai kena panah petir!

Fairuz: Sudah sudah. Jangan dok bergaduh lagi. Jom kita hidang makanan kita. Nanti tak sempat. [Bergerak mengambil surat khabar]

Faiz: Wahhh, hidang makanan? Macam banyak je lauk kitakan?

Faizal: [Mencebik muka]

[Mereka bertiga menyusun surat khabar dan menghidangkan kurma, susu dan roti. Kemudian mereka bertiga duduk mengelilingi dan menatap juadah.]

Faiz: Aku hairanlah.

Faizal: Hairan apanya?

Faiz: Sebab apa bila masa berbuka puasa kita mesti berbuka dulu dengan kurma?

Fairuz: Yelah. Itukan sunnah nabi.

Faiz: Itu yang aku hairan.

Faizal: Hairan apanya. Kan sudah terbukti apa yang nabi buat semuanya penuh dengan kebaikan. Jadi sepatutnya kita umat Islam ambil contoh nabi buat ikutan. Bukannya ambil contoh Mawi.

Faiz: Maksud aku kenapa masa Ramadhan saja kita mesti buka puasa dengan kurma? Bulan lain tak boleh ke?

Fairuz: Bulan lain susah nak cari kurma. Epal dan pisang banyaklah.

Faiz: Maksud aku. Sunnah nabi suruh makan buah dahulu baru makan benda lain macam roti, nasi. Tapi kita ni ikut sunnah masa bulan puasa saja. Bila habis puasa kita dah tak ikut sunnah. Ambil contoh masa kenduri. Kita selalunya lepas makan nasi baru makan buah. Pisang. Tembikai. Papaya. Epal.

Faizal: Hmm.. Betul juga tu. Tak terfikir pula aku. Biasalah tu. Orang kitakan suka ikut saja. Fikirnya tak nak.

Fairuz: Hikmahnya, makan buah sebelum makan nasi akan memudahkan penghadaman perut. Lagipun akan mengurangkan nafsu untuk makan berlebihan. Tak adalah terbongkang macam ular sawa selepas berbuka.

Faiz: Betul!!

[Tiba-tiba bunyi pintu rumah diketuk] Tok tok tok!!

bersambung..
.
.
.
Nota: Akan dipentaskan sempena majlis Malam Seribu Harapan bersama anak-anak yatim di Universiti Kerajaan Swasta pada 29/09/2007.

puasaku puasamu [part 1]

Friday, September 28, 2007 · Posted in ,

DRAMA SEBABAK: PUASAKU PUASAMU [PART 1]
Faizal: Apasal kau monyok saja ni?

Faiz: Aku tengah fikirkan pasal nasib kita ni.

Fairuz: Nasib apanya?

Faiz: Ye lah, orang lain berbuka puasa sikit punya banyak makanan. Tapi kita tengoklah. Tak ada apa-apa pun.

Faizal: Laa.. Ke situ pula. Sebelum ni pun memang kita dah biasa berlaparkan?

Fairuz: Ha ah. Betul tu.

Faiz: Aku sebenarnya teringinlah juga nak jadi macam orang lain. Berbuka dengan famili. Banyak juadah.

Faizal: [Mengeluh] Macamana agaknya ya rasa kebab daging. Macam sedap saja aku tengok dalam tivi tadi. Nak beli duit tak ada..

Faiz: Dah lama aku tak makan pulut sekaya.

Fairuz: Hoi hoi! Apa jadah dok sebut-sebut makanan yang tak ada?! Kita patut bersyukur sebab banyak lagi orang yang kebulur dalam dunia ni. Bukan kita saja.

Faiz: Aku bukannya tak bersyukur. Tengoklah kita. Duduk dalam negara kaya. Tapi makan pun tak cukup. Hah, tak lama lagi nak berbuka. Tengok apa yang kita ada?

bersambung..
.
.
.
Nota: Akan dipentaskan sempena majlis Malam Seribu Harapan bersama anak-anak yatim di Universiti Kerajaan Swasta pada 29/09/2007.

kenangan yang berbaki [part 8] - lahirnya seorang jutawan

Wednesday, September 26, 2007 · Posted in

KENANGAN YANG BERBAKI [PART 8] - LAHIRNYA SEORANG JUTAWAN

Tingkatan 4. Bulan Ramadhan waktu tu. Aku ajak Hanis dan A.Lan berbisnes. Di bazar belakang stadium. Kalau bukan bulan puasa, belakang stadium tu jadi tempat orang bersticker P dan L berkereta. Driving School.

Hanis cadangkan jual ayam percik. Katanya makcik dia boleh buat resepi dan kuah ayam percik yang baik punya.

"Berusahalahhhh!!!" Kami berjeritan.

Langkah pertama ialah dapatkan lesen dari Majlis Perbandaran [masa tu Alor Star belum jadi Bandaraya]. Pihak Perbandaran kata kena injek di lengan. Takut-takut nanti kau bawa masuk tibi, hepatitis, batuk kokol, meningitis, sifilis, HIV. Manalah tahu.

Tapi umur kami mesti 17 tahun baru boleh dapat injeksi sebagai prasyarat lesen berniaga di bazar Ramadhan. Umur kami waktu tu baru 16. Hmm, macamana ye.. Ah, minta tolong abang aku!

Abang pun diinjek. Kami yang mahu berbisnes tapi abang yang kena injek. Hahaha.

Dan Ramadhan pun bermula.

"Mai mai. Ayam percik! Ikan bakaq! Ikan mai dari sungai Amazon punya!!" suara kami bertingkah dalam riuh. Saling bergelutan. Tindih menindih.

Kami kipas bara. Kami renjis kuah kacang. Kami tunggang terbalik daging ayam dan ikan yang disepit besi pemanggang. Atas bawah. Bawah atas. Asap berpual-pual. Aroma menusuk hidung. Peluh merenjis dingin.
.
.
Tapi sayang. Bisnes kami tahan seminggu saja. Alasannya, tak boleh lawan brader yang selang dua tiga gerai dari kami. Dia pun jual ayam percik juga. Gerai dia lagi kencang. Kami guna pembakar arang standard. Dia guna tong drum! Ayam dia banyakkkkkkk. Ayam kami bila orang lalu barulah buat-buat kipas. Konon-kononnya baru dibakar. Hahaha.

Baru kami tahu menjadi lelaki bisnes jiwanya perlu kental. Alahai.

kenangan yg berbaki [part 7] -tin itu pun bergolek

Thursday, September 20, 2007 · Posted in

KENANGAN YANG BERBAKI [PART 7] - TIN ITU PUN BERGOLEK
Ini cerita dulu. Ketika nafas remaja mendesak-desak. Berbaur.
.
.

Bila tiba Ramadhan, gastrik Fahmy pun datanglah. Dan sebagai sahabat yang lebih dari sekadar materi, aku, Man, Hanis, Soppy, Chik pasti temankan Fahmy berbuka.

Sudah tentu destinasi kami di tempat apek naik basikal jual air dan jajan. Di Taman PKNK. Atau depan City Point. Atau pun seberang jalan Hospital Besar AS.

Kalau iman kental kami tengok sajalah Fahmy langgah air asam dan kunyah jajan perisa udang Mee Mee. Kalau iman kami kuatlah. Tapi selalunya goyah.

Satu hari lepas habis sekolah Fahmy ajak kami masuk sinema. Tengok wayang cerita apa entah aku tak ingat. Ya, sudah tentu sambil tengok sambil minum. Slurrpp.. Ahhh..

Habis langgah. Fahmy letak tin bawah kerusi. Entah macamana dia boleh tersepak tin. Dan tin pun bergolek-golek dibeban graviti.

Kting kting ktong tong tong tong... ngg ngg.. nggggg..

Kukikukikukikukikuki!! Kami bantai gelak.

Maklumlah dulu sinema Cathay Alor Star mana ada karpet untuk menyerap desibel bunyi.
.
.
Ini cerita dulu. Ketika nafas remaja mendesak-desak. Berbaur.


Info:
1. Sekarang sinema Cathay sudah jadi gedung jual kain.
2. Sekarang Alor Star cuma ada satu sinema 2 panggung sahaja.
3. Gambar di atas di ambil di laman web KAMI. [Hmm. Boleh tahan juga Juliana Evans berlakon].

dia terlalu kool untuk jadi seorang mamat pau

Tuesday, September 18, 2007 · Posted in

DIA TERLALU KOOL UNTUK JADI SEORANG MAMAT PAU

sekadar gambar hiasan

Aku. Hanis. Adli. Mamak Ahmediah Pokok Ceri, Alor Star. Sudah tentu waktu malam ok. Datang mamat mana entah 'pau' Adli. Adli pun hulurlah seringgit.

Mata aku cepat menganalisis. Spontan saja bila aku sedar rata-rata manusia memandang semacam mamat pau tu.

Ah, dia memang cukup sensasi. Dengan jeans biru kental sulam benang putih. Baju belang rona hitam. Juga cermin mata old skool berbingkai putih. Wahhh.. Obvios!

Ya, ini pertama kali aku jumpa mamat pau yang begitu kool. Jadi aku bagi 5 bintang untuk mamat pau yang kool!

kalau rindu katakan rindu

Saturday, September 15, 2007 · Posted in

KALAU RINDU KATAKAN RINDU

Kalau ada seseorang yang jarang menelefon kau dan tiba-tiba satu hari dia berbuat demikian. Itu bukanlah tandanya dia rindukan kau sangat pun.

Tapi sebab Maxis. Kau cuma perlu bayar 2 ringgit dan boleh sembang dari jam 12 malam sehingga 12 tengah hari esoknya. Ya, kau boleh sembang sampai pitam.

Hmm.. Sekarang, baru aku tau sebab apa Bain polis dan Johan driver telefon aku tiba-tiba. Caitt!!
.
.
Pesanan dari Jarul [pengguna Celcom]: Indon saja yang bergayut 12 malam!!

bahasa kita semua, pelajaran berguna utk kita semua

Wednesday, September 05, 2007 · Posted in

BAHASA KITA SEMUA I

Melihat iklan-iklan kerja yang meruah tiba-tiba saja aku rasa rugi sangat tak tau cakap Mandarin selain hanya tau mencarut dalam bahasa tu.

Dalam pening-pening kepala memikirkan penguasaan bahasa Inggeris rasanya patut saja Kementerian Pelajaran tukarkan silibus Sains dan Matematik ke bahasa Mandarin. Tak pun sebagai subjek wajib seawal pra sekolah.

Koolnya bila boleh baca surat khabar Cina dan menonton filem Cina tanpa baca sari kata.


BAHASA KITA SEMUA II

Ya. Bahasa Inggeris adalah lingua franca dunia hari ini. Tapi bahasa Mandarin bahasa yang paling banyak penuturnya di seluruh dunia. Bahasa Melayu/Indonesia jatuh nombor 4 [ini statistik 3-4 tahun lepas] selepas bahasa Inggeris dan bahasa Jepun.

Sampai satu masa aku terfikir semenjak kita merdeka kita tak pernah dimesrai dengan bahasa kaum lain. Padahal kita bertuah punya 4 bahasa besar dalam negara yang dikongsi bersama. Kita punya Bahasa Malaysia. Mandarin. Tamil. Inggeris.

Tapi bagi kebanyakan generasi hari ini bahasa Inggeris didewakan sebagai bahasa kasta tinggi. Kau akan jadi lebih hip dan kool. Kita tak pernah sikit pun bernafsu cuba berbahasa kaum lain.

Dan atas sebab patriotisme yang entah ke mana kita pun jadi pejuang bahasa yang membuta tuli saja. Bahasa Malaysia entah ke mana. Bahasa Inggeris suku-suku saja. Bahasa kaum lain haramlah tak tau.

Tak ada langsung sebarang usaha untuk kita bertoleransi dalam berbahasa. Sedangkan impak bahasa itu besar dalam komunikasi. Integrasi. Dan tinggallah kita dengan bahasa kepunyaan masing-masing.

Sedangkan prinsip komunikasi mudah, aku cakap kau faham.


PELAJARAN BERGUNA UNTUK KITA SEMUA

Pelajaran berguna yang aku dapat malam tadi.

Kata Jarul.
Kita bising-bising pasal negara pun tak guna juga kalau tak ada kerja.

iklan merdeka saya

Monday, September 03, 2007 · Posted in

IKLAN MERDEKA SAYA

1. We are a great nation, because of you. Celebrating 50 extraordinary years, with our unsung heroes

[Malaysiaku Gemilang]

2. Menara KLCC

3. Police Officer, Bus Driver, Taxi Driver, Lawyer, Nurse, Accountant, Garbage Collector, da da da...

4. SPORTS TOTO. GO FOR IT!

5. Many Relish The Past. WE LOOK FORWARD..

6. TIGER BEER

7. Like everyone, we're big on birthdays. For us, they're a celebration of all the things we look forward to achieving. And you know what? We just can't wait for them to happen.

[Tiger 75 YEARS YOUNG]

.
.

"We have just seen no cigar ad anymore but we still have beer and ekor!!"

"Hahaha. Yam Seng!!" Jarul mengilai. Dan horlick ais mengalir ke corong trakeanya.

kucing rumah sya yg ekornya sgt kembang

Friday, August 24, 2007 · Posted in

KUCING RUMAH SAYA YANG EKORNYA SANGAT KEMBANG

Ada kucing baru lagi di rumah aku. Biasalah. Rumah aku selalu saja jadi sentral kucing-kucing terbiar meneruskan survival hidup. Boleh jadi juga destinasi menghembus sisa-sisa tua.

Tapi kali ni ada kucing terbuang menjadi warga baru kami. Terbuang tapi cantik. Bulu lebat dan ekor kembang dan warna cokelat oren bersulam hitam seindah warna. Ah, terasa begitu fiil setiap kali mengusap mungil perutnya. Serius!

"Sekarang kat rumah ni yang suka makan ikan ada tiga. Mama. Abah. Kucing. Hihihi!" Ketawa mama kecil sedang tangan membelah-belah dada ayam kampung [kata mama ayam kampung kurang kolesterol].

Hahaha. Gelak aku sambil menyumbat roti canai ke lohong mulut. Waktu itu jam masih pagi. Dan pastinya pagi terasa begitu nikmat dapat bersarapan bersama ibu.

"Ma, kucing ni nama apa?"

"Nama? Nama dia Kembang!!"

Huukk!! Tiba-tiba aku rasa laju saja kari masuk ke ruang bronkus aku.

abah yg tdk percayakan atm

Thursday, August 23, 2007 · Posted in

ABAH YANG TIDAK PERCAYAKAN ATM

Baru aku tau. Abah tak pernah ada kad atm. Kata mama, selama ni abah memang keluarkan duit secara manual. Masuk bank. Tekan nombor giliran. Isi borang. Tunggu. Kting!! Nombor dua puluh empat!! [contoh]. Abah pun pergilah ke kaunter. Dan keluarkan duit. Sekali keluar maka berkepuklah dompet abah. Untuk belanja sebulan mungkin.

Baru aku percaya ada benarnya cerita tentang masih ada segelintir orang-orang yang masih takut menyimpan di bank. Gila ke apa bagi orang simpan duit kita? Nasib baiklah abah tak sampai tahap macam tu. Kalau tak aku dah boleh bayangkan rumah aku ada bilik kebal.
.
.

"Kalau pakai kad adik.. Boleh keluarkan duit abah dak?"

"Oiihh, mana boleh. Kena guna kad sendiri. Tapi boleh keluaq kat mana-mana mesin dah sekarang. Kalau keluar duit ikut mesin lain nanti depa cajlah sikit. Seringgit ka. Dua ringgit ka."

"Ooooo.."
.
.
.
Baru aku tau. Abah tak pernah ada kad atm.

rahsia menjadi kcak 2, sya bkn llaki yg baik lg, my sweet home, sri negeri

Wednesday, August 22, 2007 · Posted in , ,

RAHSIA MENJADI KACAK II

Jawapannya:
Duduklah bersama orang yang tak kacak!! Hahaha.

Ya, jawapan yang sama juga untuk rahsia menjadi cantik, muda, tinggi, kaya, gagah, bijak dan lain-lain. Cuma perlu kontrakan kata sifat di hujungnya.

[Kawan, bersyukurkan lebih bagus?]


SAYA BUKAN LELAKI YANG BAIK LAGILAH
[DAN SESEKALI LELAKI PERLU HIDUP DENGAN EGONYA]

Ada tiga sebab tiba-tiba satu hari dia mesej aku.

Pertama. Dia sunyi.
Kedua. Dia rindu mungkin.
Ketiga. Dia tengah konflik dengan boyfriend.

Biasalah. Lelaki-lelaki mulia macam aku ni selalu jadi dahan tempat bertenggek.

Dan aku takkan lupa kata-katanya, aku ni spesis manusia yang terlalu baik untuk dia. Apa neraka?

Perempuan. Kalaulah aku tak pernah memikirkan bahawa aku punya ibu dan saudara perempuan sepertimu. Mahu saja aku menghamunmu!

Dan terima kasih. Setidak-tidaknya apa yang telah dia beri buat aku sangat dekat dan takut dengan Tuhanku.


MY SWEET HOME, SRI NEGERI

Aku balik Kedah. Sri Negeri da Garden. Mama dan Abah besarkan bilik bawah. Ewah, bukan main lagi diorang.

"Ye lah. Nanti-nanti nak dapat menantu," mama berseloroh.

Ahah.. Aku gelak tak habis.

kalau aku diberi 1 juta, rahsia mjdi kacak, raja rmba yg sesat

Monday, August 20, 2007 · Posted in ,

KALAU AKU DIBERI SATU JUTA

Jangan sesiapa pun bagi satu juta ringgit kat aku.

Sebab aku sendiri pun tak tahu nak buat apa kalau aku dapat satu juta ringgit buat masa sekarang.


RAHSIA MENJADI KACAK I

Apakah rahsia menjadi kacak?
Ya, aku tahu rahsianya.
Nanti aku beritahu.


RAJA RIMBA YANG SESAT LAGI MENYESATKAN

Ok. Sebagai introduksi aku akan perkenalkan kepada sesiapa yang belum tahu apa itu Raja Rimba.

Raja Rimba dalam entri ini bukanlah Singa ataupun Pak Belang. Tapi adalah komik Hong Kong yang dilukis Ma Wing Shing. Pelukis yang meletup dengan komik Pedang Setiawan ataupun filem/drama Storm Riders. [kalau masih tak tahu sila abaikan entri ni ok.]

Ya, sebelum Pedang Setiawan dan Pendekar Laut, Raja Rimba terlebih dahulu ada di rak-rak kedai mamak dan menjadi antara komik paling kool selain Alam Perwira dan Jejak Wira ketika itu. Dan sebabnya aku suka Raja Rimba ialah naratifnya yang radikal dan latarnya yang real.

Dapatkah kau bayang bagaimana timbulnya idea mempertigakan dunia iaitu pemusatan kuasa oleh orang-orang Cina/Asia dalam menjadi kuasa besar dunia? Ya, dalam Raja Rimba Ma Wing Shing sudah melukiskan ideologinya.

Kau juga boleh lihat bagaimana Ma Wing Shing memperlekehkan Saddam Hussin, Bill Clinton dan tokoh-tokoh dunia lainnya. Proksi ketenteraan sudah tidak lagi penting. Yang penting ialah apabila kau menguasai Kekuatan Tak Berbatas.

Jadi kerana alasan-alasan di atas dan ditambah pula dengan kecintaan aku terhadap komik maka aku rela menjadi pengumpul tegar Raja Rimba sehingga kini, episod 520.

Dan sekarang, tiba-tiba hero-hero dalam Raja Rimba berpakat dengan syaitan dan dewa untuk bertarung dengan tuhan yang mahu menghapuskan mereka. Inilah punca armageddon!

12 tahun aku kumpul Raja Rimba untuk episod yang makin lama makin meraban.

Damn, aku dapat rasa Ma Wing Shing tu seorang atheis!

minggu jobless yang blues

Wednesday, August 15, 2007 · Posted in

MINGGU JOBLESS YANG BLUES

Kata Mr Teh. Habis praktikal nanti eloklah aku ambil masa 1 ke 2 minggu pergi bercuti ke mana-mana. Lepaskan stres. Sebab dunia kerja nanti kau sudah tak ada masa lagi.

Jadi aku habiskan masa di rumah dengan tidur. Lagipun dengan tidur aku boleh pergi Las Vegas. New York. Guatemala. Dan juga jadi armadillo.

Stres hilangkan?


PENDEKAR KIMONO YANG TAK TERKALAH

Adik bawa balik kimono. Aku tak sabar nak balik kampung dan bayangkan betapa bergayanya aku tatkala memakai kimono sambil bermain nunchaku.

sayonara, satu kata mudah yang payah dilafazkan

Saturday, August 11, 2007 · Posted in

SAYONARA, SATU KATA MUDAH YANG PAYAH DILAFAZKAN
[SELAMAT TINGGAL, WORDS THAT I FEAR BUT IT'S HARD TO SAY]

Hari terakhir aku di Kilang Besi Singa. Masuk saja ofis hari ni aku rasa fiil semacam.

Lepas ni tak dapat lagi aku nak speaking Pua Chu Kang dengan Mr Teh. Walaupun aku sedikit tak puas hati sebab dia markahkan level komunikasi aku pada tahap lemah. Tapi dia juga yang ajarkan aku betapa dalam komunikasi istilah grammar dan fonologi bahasa sudah jatuh nombor 18 [aku main letak je nombor ni untuk tampak sensasi numerikal]. Yang penting kau konfiden.

Tapi rasa berbaloi juga bila aku tengok dia sedikit susah hati di akhir-akhir minggu ni. Dan aku tau betapa dia merasai satu kekurangan. Kerana selepas ini tiada lagi 2 orang Superman yang akan membantunya mengangkat monitor dan printer [yang berat ya amat] melewati baris-baris konveyer dan besi-besi rod yang panasnya menusuk-nusuk kulit muka. Ya, tiada lagi Superman. Yang bakal ada mungkin Cicakman [spoiler] atau Hulk [jadi kuat bila kena marah saja]

Dan yang buatkan aku lebih fiil ialah sebab aku kasihankan Nizam akan kembali lonely. [Makan dan pergi sembahyang Jumaat sorang-sorang]. Kerana bagi aku dalam depatmen yang senyap lagi terperangkap bersama minimumnya staf-staf perempuan cantik [untuk dijadikan calon isteri] mengenali Nizam yang profesional sarkastik merupakan satu bonus untuk kau hilangkan stres dan terus bersemangat meneruskan kerja sebab masih ada teman untuk kau lepak-lepak di kedai mamak sambil berbual tentang mahu buka bisnes goreng pisang dan balik rumah tanpa memikirkan tentang kerja ofis atau dimarahi bos yang tak faham bahasa.

Tapi bila difikirkan secara tenang aku rasa semuanya ok. Sebab 7 tahun di Kilang Besi Singa sewajarnya Nizam sudah banyak belajar [kecuali bahasa Mandarin]. Lagipun Isma [yang sudah pandai berseloroh] boleh temankan dia untuk durasi 5 bulan lagi. Hahaha.

Apapun, sayonara Kilang Besi Singa. Terima kasih Nizam. Xie Xie Ah Teh Sifu! Terima kasih ya amat semua!


BRO, YANG KINI BERBAJU PUTIH

Lupa aku nak bagitau.

Syem sudah balik dari umrah. Sabtu lepas. Kepala sudah macam Lex Luthor.

Dulu kalau ada awek-awek yang sempurna anatomi seksinya sedang melintas maka akan terketaplah bibir Syem sambil menelan liur.

Tapi kali ini dia cuma geleng kepala saja.

"Mana boleh tahan macam ini hari-hari." Keluh Syem.

Dan kami gelak ramai-ramai.

yang ku kata sayang 8

Thursday, August 09, 2007 · Posted in

-YANG KU KATA SAYANG 8-

Poop!! Entah dari mana tiba-tiba jam loceng jatuh menghempap muka. Jeri menggeletik macam kucing baru kena air. Dia raba rusuk kiri. Rusuk kanan. Tetek kiri. Tetek kanan. Tengah pusat. Perut kanan. Perut kiri. Dan akhir sekali kerongkong.

Eh. Tak berdarah pun. Jeri tarik nafas lega bercampur cuak. Lepas tu Jeri bangun. Jeri pergi bilik air. Jeri ambil wuduk. Jeri solat Subuh. Jeri rasa tenang.

Jeri turun dapur. Jeri nampak mak tengah siang ikan. Guna pisau Kiwi. Darah ikan bertempek-tempek atas papan pemotong. Jeri rasa seriau. Muka dia pucat.

"Hah. Kenapa pucat lesi saja tu? Makan kuih atas meja tu. Lepas ni tolong mak ambil daun pandan kat belakang tu."

Jeri telan liur. Dia ambil kuih seri muka atas meja. Dia kunyah perlahan-lahan. Emm.. Manis.

"Terima kasih, mak. I love you."

Mak kerut dahi. Mak senyum. Mak sambung siang ikan. Darah ikan bertempek-tempek atas papan pemotong.

[TAMAT]

lampu biru yg berputar2 dan m16

Tuesday, August 07, 2007 · Posted in ,

LAMPU BIRU YANG BERPUTAR-PUTAR DAN M16

Aku, Jarul, Bahdin pergi dinner Takaful di Hotel Putra. Jemputan abang Bahdin. Di hotel kami makan sampai perut kembang-kembang sambil dengar Akil Hayy menyanyi.

Tapi balik dari dinner Jarul silap masuk jalan kat depan DBP sana. Yakin saja dia redah jalan satu hala. Aku pun boleh tak perasan. [sebenarnya aku fail jalan KL].

Sedar-sedar Waja polis tahan kami dengan M16. Kami dah macam kriminal.

Lepas disoal siasat dan kena maki sebakul dua kami pun dilepaskan.

Dan kami pun pulang dengan hati yang lega.


SEMUT YANG ANEH

Di rumah aku ada semut aneh.

Semut-semut ni tak hurung air manis. Tapi hurung air suam dan air masak.

Aku rasa rumah aku jadi hospital untuk semut-semut yang kena sakit kencing manis dan buah pinggang.

yang ku kata sayang 7

· Posted in

-YANG KU KATA SAYANG 7-


"Kau tipu aku!" Jerit Jeri. Dia ambil pisau Kiwi yang dia sorok belakang baju dan terus merodok Shida. Bukan sekali tapi 8 kali. Keliling badan Shida. Di rusuk kiri. Rusuk kanan. Tetek kiri. Tetek kanan. Tengah pusat. Perut kanan. Perut kiri. Dan akhir sekali Jeri tikam dan benam pisau tu kat kerongkong Shida. Biar terpacak tanpa ditarik-tarik.

Shida tak sempat menjerit pun. Mata dia terbelalak. Darah keluar banyak macam air keluar dari pili. Habis t-shirt Las Vegas Shida warna putih bertukar warna merah. T-shirt Jeri pun bertukar warna merah juga.

Tiba-tiba Jeri rasa takut. Dia teringat Tuhan. Dia teringat mak. Dia teringat kata-kata Rono. Kalau kita betul-betul cintakan seseorang kita takkan sampai hati buat yang tak elok pada dia. Jeri rasa menyesal. Rasa sedih. Shida sudah mati. Siapa lagi yang akan sayang Jeri gila-gila lagi. Sangat-sangat. Jeri rasa kosong.

Jeri, Kau bodoh dan bangsat! Jerit Jeri pada diri sendiri. Dia tarik pisau di kerongkong Shida dan terus merodok diri sendiri. Bukan sekali tapi 8 kali. Keliling badan sendiri. Di rusuk kiri. Rusuk kanan. Tetek kiri. Tetek kanan. Tengah pusat. Perut kanan. Perut kiri. Dan akhir sekali Jeri tikam dan benam pisau tu kat kerongkong dia. Biar terpacak tanpa ditarik-tarik.

Darah keluar dari bekas-bekas tikaman macam air pili. Jeri menggelupur dan mulut terbuka katup macam ikan talapia kehabisan oksigen.

[bersambung..]

yang ku kata sayang 6

Monday, August 06, 2007 · Posted in

-YANG KU KATA SAYANG 6- Sonata Jeri sampai di sebuah banglo. Itu banglo Shida. Banglo 3 tingkat. Ada patung singa besar yang papa Shida beli dari Hong Kong. Patutlah anak kau rosak. Perangai dah macam kafir! Babi babi babi. Maki Jeri kuat-kuat. Marah betul dia.

Jeri tekan hon kuat-kuat. Dia nampak pintu rumah dibuka. Dia nampak kepala Shida terjojol, terjenguk-jenguk ke luar pagar. Sedikit terkejut.

Jeri matikan enjin. Dia buka peti dashboard sebelah tempat duduk penumpang. Dia ambil pisau potong ikan yang dia curi dari dapur tadi. Pisau tu panjang 30 sentimeter. Jenama Kiwi dengan lambang haiwan kiwi berparuh runcing dan panjang. Dia sorok pisau di belakang baju.

Shida datang dekat. Dia senyum dibuat-buat. Masih terkejut dengan kedatangan Jeri yang tiba-tiba datang tak diundang.

"Saya minta maaf.." bahu Shida terhinggut. Air mata tumpah tak tertahan.

Tangan Jeri menggeletar.

[bersambung..]

anak buah kami

Saturday, August 04, 2007 · Posted in , ,

ANAK BUAH KAMI

Isteri Aslam sudah beranak. Lelaki.

Jadi kami, bekas budak-budak rumah sewa seksyen 8 dulu-dulu sudah ada anak buah.

Lalbi cerita, dia cadangkan nama anak Aslam tu, Mohamad Yusof. Nanti orang akan baca, Mohamad Yusof Mohamad Aslam. Atau pun nama pendeknya Yusof Aslam.

Hmm. Boleh jadi pengarah filem juta-juta.


SIS, JANGANLAH FIIL SEMACAM OK!

Haha.

Adik aku sorang tu dah rasa serba salah dan fiil semacam. Itu baru aku tulis tajuk 'tak hormat'. Kalau aku tulis tajuk derhaka mahunya dia menangis sebaldi merah gamaknya. Macamlah dia tak kenal aku yang girang ni. Haha.

Susah juga kalau entri-entri aku ni diterjemahkan secara harfiah. Bukannya secara literasi. Mahunya ramai orang salah faham dengan aku. Macam Pian dan Ayie yang katakan aku seorang free thinker. Entah apa-apa.

Tapi.. Eh eh, sejak bila pula adik mula ikut blog aku? Mampus. Aku rasa sudah hilang privasi.
.
.
Dan pesanan ringkas untuk adik. Nak pujuk aku belanja Mc'Donald!! Haha.


SOALAN MAUT YANG AKU TERIMA

Aku ikut Why dan awek dia, Pyos ke Wangsa Maju. Pyos ada interviu kerja. Secara santai di Mc'Donald. Pyos diinterviu. Aku dan Why telan naget, kentang dan sedut air berkarbonat. Haha.

Tiba-tiba encik interviu tanya aku [aku tak tau nama dia].
"Bila habis praktikal?"

"Seminggu lagi encik." Sambil mulut menggilis naget.

"Cita-cita nak jadi apa nanti?"

Cita-cita?
Cita-cita?
Cita-cita?

"Err.. Nak cari kerja. Apa-apa pun boleh.."

Serius itu pertanyaan yang paling sukar untuk aku jawab selain pertanyaan seorang awek yang tanya kau bila nak kahwin tapi kau duit tak ada. Dan soalan tu buat aku termenung panjang. Sampai ke tidur. Dan tak berjawab.


KALAU ITU YANG DIKATAKAN REAL

Ya, hidup akan lebih real dalam seminggu lagi.

yang ku kata sayang 5

Friday, August 03, 2007 · Posted in

-YANG KU KATA SAYANG 5-

Satu malam Shida beritahu Jeri. Saya bukan gadis lagi. Saya gadis ternoda. Masa silam saya sangat hitam. Saya biseksual. Minah clubbing. Kaki minum. Layan ectacsy. Saya pernah mengandung dan gugurkan anak. Saya berdosa pada Tuhan. Pada awak.

Shida menangis betul-betul. Jeri nampak mata Shida merah berurat. Hingus keluar meleleh di lubang hidung. Cair dan bertali-tali. Jeri tergamam. Kelu. Bisu. Fikiran dia bercampur baur. Bergelodak. Antara rasa marah. Kasihan. Tertipu. Kecewa. Sakit Hati.

Jeri sayangkan Shida gila-gila. Dia tahu juga Shida pun sayangkan dia. Gila-gila juga. Tapi kenapa Shida ceritakan masa silam dia yang gelap. Dia lebih rela Shida tak ceritakan apa-apa pun. Dia hanya mahu tahu Shida perempuan yang diciptakan untuknya. Shida yang mencintai dia gila-gila. Sangat-sangat.

Pergi mati dengan kejujuran. Jerit Jeri kuat-kuat. Kejujuran apa macam tu. Shida tak tahukah yang saban malam dia akan termimpi-mimpi jantan-jantan dan lesbian-lesbian yang rosakkan Shida tu datang dan memaki hamun dia? Berbakul-bakul. Shida tak tahukah saban malam dia akan termimpi-mimpi jantan-jantan dan lesbian-lesbian tu sedang berasmara dengan Shida dengan pelbagai skil Kamasutra, Tongkat Nakhoda, Permata Yang Hilang di depan matanya? Shida tahu tak? Jeri tahu Shida tak pernah tahu pun sebab dia sendiri pun tak pernah cerita apa yang dia selalu mimpikan saban malam. Yang Shida tahu hanya kejujuran. Kejujuran. Kejujuran. Pergi mati dengan kejujuran! Jerit Jeri kuat-kuat.

Jeri bengang. Jeri buka radio. Sharifah Aini tengah menyanyi lagu lama, Hatiku Dicuri Lagi.

kau sungguh jujur jejaka..
tidak pandai berpura..
ingin memilikiku..
sepanjang hayatmu..

Kejujuran. Kejujuran. Kejujuran. Pergi mati dengan kejujuran. Jerit Jeri kuat-kuat. Dia tendang dek audio Kenwood dengan kaki kiri sampai tertanggal pemulas volum.

[bersambung..]

kami dan kawan baru

Thursday, August 02, 2007 · Posted in

KAMI DAN KAWAN BARU

Ada trainee baru. Nama dia Isma. Sekarang Nizam sudah ada kawan baru. Selain aku dan Ayie.
.
.

Tengah hari. Di warung yang menu istimewanya Nasi Telur Berlada. Ketika itu khatib masih lagi membelek teks khutbah yang akan dibacanya. Kami selalu menjamu selera di situlah. Lepas tu kami akan sama-sama pergi solat. Jumaat.

"Aku ingat dah tak nak beli Dunhill lagilah. Nak beli Winston pulak." - Nizam

"Kat poli aku dulu ramai student suka hisap Winston. Murah. Satu lagi diorang suka hisap rokok Saleh.." - Isma

[Saleh??] - Kami

"Err.., bukan Saleh. Rokok SAATlah. Hehe. Silap pulak.." - Isma

HAHAHA!! Gelak kami bertindih-tindih.
.
.
Ada trainee baru. Nama dia Isma. Sekarang Nizam sudah ada kawan baru. Selain aku dan Ayie.

cuti 1 hari saya

Friday, July 27, 2007 · Posted in ,

CUTI SATU HARI SAYA

Kak Caq, sepupu aku masuk Universiti Kerajaan Swasta. Aku rasa pengaruh Dunia Baru boleh tahan juga. Haha.

Jadi aku jadi pemandu pelancong [baca: tukang angkat barang sebenarnya] untuk diorang. Mak Njang. Abah. Pak Su. Kak Caq.

Aku bawa kereta Ayie. Ayie bawa motor aku. Dia pergi kerja. Aku cuti. Lalala.

Universiti Kerajaan Swasta tak banyak berubah. Yang berubah cuma ada tambah bonggol jalan. Aku rasa gejala rempit sudah menular ke universiti.

Kedai runcit Good Luck dah tak ada. Ganti dengan kedai runcit apa entah aku tak ingat. Pemiliknya anak Datuk apa entah. Kronisme! Huh!!

Tapi peti sejuk pun tak ada. Tak dapat aku beli air minuman. Aiskrim adalah. Segan pula nak beli aiskrim pelangi kegemaran aku sebab aku rasa tak berbaloi berhimpit dengan junior-junior yang nak beli penyapu, berus jamban, penyangkut baju, baldi, berus gigi, ubat gigi, pen, buku nota, biskut, maggi, syampu, sabun dan ubat ketiak.

Jadi aku duduk kat luar dewan PKP sambil tengok junior-junior cantik.


KISAH ADIK YANG TAK HORMAT ABANGNYA

Adik Mahfuzah telefon aku. Bukan main 'eksyen' dia dapat pergi Jepun minggu depan ikut rombongan apa entah di universiti dia.

Bukan dia nak tanya kot aku nak kirim apa-apa. Tapi dia jerit, "Uwekkk... Jangan jeles!!"

Hmm.. Adik-adik sekarang memang tak hormat perasaan saudara-saudaranya yang lebih tua. Ceh..

yang ku kata sayang 4

Monday, July 23, 2007 · Posted in

-YANG KU KATA SAYANG 4-Berkali-kali Jeri cuba meyakini bahawa Shida perempuan baik. Cakap mak, Jeri kena selalu berprasangka baik sesama manusia dan redha pada ketetapan Tuhan. Sebab itulah Jeri percaya sesungguh hati bahawa Shida perempuan baik-baik. Shida bertudung. Shida petah berbicara. Shida si gadis funky yang happy go lucky. Itu yang buat Jeri cintakan Shida gila-gila. Sungguh-sungguh. Dan Jeri tahu pilihannya tidak silap.

Tapi bila mengingatkan apa yang Shida beritahu malam tadi Jeri jadi nanar. Dia tekan pedal Sonata rapat-rapat. Dia terlanggar amoi naik basikal baru balik dari sekolah. Basikal amoi tu terhuyung hayang sebelum terhumban jatuh ke dalam semak.

Habis terpelanting dua batang pensil Staedler. Pengasah pensil. Pembaris besi 15 sm. Pen Kilometrico. Liquid Paper. Pemadam Faber Castell. Buku teks Matematik Tambahan. Buku teks Kimia. Buku Teks Biologi. Buku latihan. Majalah hiburan Cina. Kalkulator. Tuala wanita Whisper. Tupperware isi nasi. Baju rumah sukan. Seluar trek.

Jeri rasa nak tergelak tengok aksi amoi terpelanting dan terkangkang sehingga menampakkan seluar dalam. Warna putih dan corak tompok-tompok hitam. Tapi selepas tengok amoi tu diam tak terkutik Jeri mula rasa cuak. Cemas. Dan cepat-cepat dia tekan pedal dan memecut laju. Dia berdoa minta amoi tu selamat.

[bersambung..]

adik seorang programmer

Saturday, July 21, 2007 · Posted in

ADIK SEORANG PROGRAMMER

"Tu lah adik Ong Ting Ting" Nizam muncungkan bibir pada seorang perempuan di pintu masuk ofis.
.
.
Ong Ting Ting. Duduknya di sebelah Nizam. Dia programmer yang hebat. Berkacamata bingkai hitam. Rambutnya ikal sampai ke bahu. Cakapnya kuat. Suka berkelakar. Juga suka mengunyah. Asam. Gula-gula. Cokelat. Roti. Nasi. Junk Food. Macam-macam.
.
.
"Kau tahu nama adik dia apa?"

"Err.. Apa?"

"Ong Ting Tong."

Cess. Mati-mati aku percaya.

yang ku kata sayang 3

Thursday, July 19, 2007 · Posted in

-YANG KU KATA SAYANG 3- Shida perempuan cantik. Bertudung. Rambutnya panjang lurus. Dia ada lihat gambar Shida tak bertudung di MySpace. Bulu matanya melentik original tanpa maskara. Kulitnya putih macam apam. Betis bunting padi licin tak berbulu. Yang penting sekali Shida seksi. Joned pun ada cakap Shida seksi. Sebab buah dada Shida mengkal membengkak. Tertonjol-tonjol. Walaupun bertudung tapi nampak jelas di mata Jeri tudungnya tersentak ke depan. Kata Joned juga, perempuan cantik selalunya sedang-sedang atau muat-muat tangan saja. Tapi Jeri untung. Dapat awek cantik yang punya buah dada mengkal membengkak.

Tapi Jeri tak pernah ambil kesempatan. Sebab dia sayang Shida sangat-sangat. Gila-gila. Kata Rono, kawan Jeri yang alim tetapi gemar menonton filem lucah ringan-ringan atau 3 bintang, kalau kita betul-betul cintakan seseorang kita takkan sampai hati buat yang tak elok pada dia. Jeri pegang kata-kata Rono.

Shida manja juga. Sedikit getik. Gelaknya sedikit mengilai tapi nampak comel sebab Shida akan cakap ‘upss, sorryyyy..’ apabila dia sedar ketawanya sedikit keterlaluan. Shida baik dan sopan budi bicara. Dia pandai memasak. Bila Jeri rasa susah hati Shida konsultan hatinya. Shida akan bagi nasihat macam-macam. Shida akan buat lawak. Dan dia rasa terhibur. Dia rasa bahagia. Dia dapat tidur lena dan termimpi-mimpi Shida datang dengan baju tidur satin warna merah jambu polos. Shida akan baring atas dada Jeri sambil menghembus lembut ke dalam mata. Sambil itu jari-jari Shida akan mengetik-ngetik pipi Jeri lagak seperti pemuzik piano. Kemudian perlahan-lahan Shida tanggalkan baju tidur satin warna merah jambu polos itu dari tubuhnya. Jeri rasa indikator jantungnya bagaikan mahu pecah tatkala melihat buah-buah ranum memerah kepunyaan Shida yang mengkal membengkak dan subur itu. Memberahikan.

Dan seperti selalu Jeri rasa macam nak menjerkah apabila suara mak akan memanggil-manggil suruh dia sembahyang Subuh.

[bersambung..]

betis yang bagai dikoyak2

Tuesday, July 17, 2007 · Posted in , ,

BETIS YANG BAGAI DIKOYAK-KOYAK

Aku kemalangan. Entah bagaimana aku terpulas terotel dan melanggar Wira. Pemijak kaki Suzuki menghentam kasar belakang betis aku. Kesannya otot aku cedera. Setiap kali aku membongkok rukuk aku rasa betis aku bagai dikoyak-koyak. Sakit.


MINYAK LEGEND YANG BOTOLNYA WARNA BIRU

Kata orang erti sahabat lebih dari sekadar materi.
.
.
"Taruklah minyak panas. Barulah cepat ok." Jarul prihatin.

"Aku dah taruklah. Minyak baik punya."

"Ye lah tu. Ntah apa-apa minyak kau taruk." Sampuk Pian. Juga prihatin.

"Ni hah!! [aksi menayang botol ubat]. MINYAK DAUN UBAT! Takkan korang tak tau. Minyak legend ni. Tak caya tanyalah bapak-bapak korang."

"Tapi bapak aku dah tak de. Macamana nak tanya?" Ujar Pian.
.
.
.
Alahai..

mencari cahaya

Monday, July 16, 2007 · Posted in

MENCARI CAHAYA

"Balik nanti aku dah tak tengok awek-awek seksi."

"Ye ke. Mana boleh kau tak tengok kalau dah kat mana-mana pun ada awek-awek seksi."

"Lepas ni kalau aku tengok awek-awek seksi aku akan geleng kepala dan cakap astaghfirullahhhh.."
.
.
.
Syem yang pernah berseluar pendek dan membeli tafsir Quran. Hari ni dia terbang ke Mekah. Mahu mengerjakan umrah.

Bro, farewell!!

yang ku kata sayang 2

Friday, July 13, 2007 · Posted in

-YANG KU KATA SAYANG 2-

Mahu saja dia berjumpa Joned, kawan baik dia yang kerja pomen di Bengkel Chong Mei dan beritahu tentang masalah diri. Tapi tidak jadi. Dia tahu Joned akan gelakkan dia sesunggguh hati. Dia tahu Joned akan mengutuk dan menghamun dia.

Dia cuba mengingat. Dia kenal Shida baru 3 bulan. Dia sayangkan Shida gila-gila. Dia tahu juga Shida pun sayangkan dia. Gila-gila juga. Cuma dia tidak boleh lupa apa yang Shida beritahu malam tadi. Dia murung. Rasa tertekan. Dia rasa sedih. Rasa tertipu. Rasa diperdaya. Rasa bodoh. Babi. Babi. Babi. Maki Jeri pada diri sendiri.

Jeri keluar. Ambil kunci Sonata dan pecut laju-laju. Dia nampak ada makcik tua mahu melintas. Dia hon kuat-kuat. Makcik tu terkejut. Habis berselerak bakul dibawanya. Sayur sawi, kobis bunga, peria, belimbing buluh, keledek, daun sup, bendi, kacang panjang, lobak, daun kari, cili api, bayam, kangkung, petola, terung, nenas, petai, kerdas, asam keping, cili kering dan macam-macam jenis sayur lagi terpelanting. Hantu sayur ke apa makcik ni? Hahaha. Jeri gelak kuat-kuat. Dia suka.

[bersambung..]

driver. luarbiasa.

Wednesday, July 11, 2007 · Posted in

DRIVER. LUARBIASA.

Aku selalu jumpa orang bawa kereta sambil pegang fonbimbit. Itu biasa.

Aku juga pernah jumpa orang bawa kereta sambil cakap sorang-sorang. Itu tandanya dia cakap guna fontelinga. Tidak pun dia tengah menyanyi ikut lagu di radio. Itu biasa juga.

Tapi Ahad lepas aku dan Lalbi ada jumpa orang bawa kereta sambil cukur jambang!

Serius, itu luarbiasa!

yang ku kata sayang I

Sunday, July 08, 2007 · Posted in

SEBUAH FRAGMEN CERPEN RADIKALUSIA YANG PASTI DIKEROMOK EDITOR

-YANG KU KATA SAYANG 1-


Jeri rasa marah sangat. Sudah dua tiga kali dia bangun dari tidur. Menjenguk muka jendela, meludah ke luar dan menatap air liur sendiri jatuh pecah ke dada mozek. Dia rasa marah lagi.

Dia murung. Rasa tertekan. Dia tidak boleh lupa kata-kata Shida malam tadi. Dia rasa sedih. Rasa tertipu. Rasa diranjau. Rasa bodoh. Babi. Babi. Babi. Maki Jeri pada diri sendiri.

[bersambung..]

kalau mimpi itu nostradamus

Wednesday, July 04, 2007 · Posted in ,

KALAU MIMPI ITU NOSTRADAMUS

Mobil bimbit bernyanyi.

Ada air mata dan sedu tertahan di hujung talian. Aku mula cantumkan keping-keping mimpi itu. Tentang armadillo. Kura-kura. Penyu. Arnab. Juga Sloth.

Betapa aku dapat merasa lajunya salur ventrikel aku disumbati darah.

Aku keliru.

Aku benci mimpi yang tiba-tiba mahu menjadi Nostradamus. Seolah-olah dia telah menulis nasib dan takdir aku lebih awal.

Dan aku faham. Aku. Dia.
Kami.
Platonik. Mungkin sampai bila-bila pun.

mutasi iii

Monday, July 02, 2007 · Posted in , ,

MUTASI III

Seingat armadillo kura-kura tak pernah menangis. Kura-kura kental jiwanya. Tak seperti penyu.

Tapi satu hari kura-kura telefon. Dia menangis tertahan-tahan.

"Eh eh, kenapa ni?" Tanya armadillo.

"Nak masuk lumba lari tapi diorang tak bagi."

Kata kura-kura lagi dia tak boleh masuk lumba lari sebab tak bayar yuran penyertaan. Dia rasa sedih dan lonely. Dia rasa stres. Murung.

Armadillo tak tau nak cakap apa. Sebab dia bukan pakar psikiatris. Dia suruh kura-kura buat surat rasmi dan beri pada ketua AJK. Namanya Sloth kalau tak silap. Kot.

Sebab dulu armadillo pernah buat surat tangguh yuran masa berlumba lari dengan tenggiling dulu. Tapi itu cerita dulu.
.
.
Poop..
.
.
Aku terjaga. Aku tengok jam. Alamak, dah 15 minit aku duduk dan tidur di dalam tandas ofis.

Aku basuh muka. Aku keluar. Aku dah tak rasa mengantuk dah. Hmm.. Semua oklah. :)

radikalusia

Monday, June 25, 2007 · Posted in

RADIKALUSIA I

Aku perlukan wang. Mana cukup elaun 5 ratus. Jadi aku cadang mau tulis cerpen.

Sebenarnya sudah 2 tahun aku berhenti hantar cerpen ke media cetak. Duit-duit honorarium tu aku buat belanja hidup [baca: enjoy].

Lepas tu aku dah malas menulis. Kalau ada idea 30 tan pun tak guna kalau kita malas.

Memandangkan aku agak terdesak rasanya aku perlu menulis semula. Sudah tentu aku perlu menulis cerpen-cerpen yang unsur menstremnya kental agar mendapat perhatian editor. Misalnya cerita cinta tiga segi. Keluarga yang berantakan. Atau cerita mengenai falsafah-falsafah hidup. Hmm..

Tapi baru saja taip satu perenggan aku buntu. Bahasa aku jadi serba tak kena. Kalut. Serabut. Rencat.

Tulisan aku dah jadi kasar. Radikal. Dan macam setan!!


RADIKALUSIA II

Kemudian.
Aku ambil telefon. Dan tulis mesej.

-Abang, bank in duit sikit noo..-


JAWAPAN TEKA TEKI BINATANG

Anak Kambing.
Tahniah kepada sesiapa yang meneka tepat. Yang tak berjaya cuba lagi ye. =)

kejranan yg girang

Thursday, June 21, 2007 · Posted in

KEJIRANAN YANG GIRANG

Selama menyewa di pinggir Shah Alam ini aku punya kejiranan yang girang.

Kata Nash,
"Diorang ni nampak je dah tua. Dah ada anak. Tapi kepala gila sampai kau tak boleh nak layan. 2-3 pagi boleh gi memancing. Main karom. Karaoke. Hahaha!"

Ooooo..

"Hah, lagi satu diorang suka berlutut. Pantang duduk ramai-ramai."

"Hah? Berlutut?"

"Alah kau ni. Transfer-transfer tu. Ada baru? Ada baru?" Ujar Nash sambil menunjukkan aksi tekan-tekan telefon bimbit.

Ooooo..


TEKA TEKI BINATANG

Macam kambing. Tapi kecil sedikit.Tak ada janggut. Binatang apa itu?

kopi yg kucicip ptg itu

Monday, June 18, 2007 · Posted in

KOPI YANG KUCICIP PETANG ITU

Ya, sudah berminggu-minggu aku perhatikan staf-staf Cina minum di pantri. Sambil minum sambil sembang. Kting kting kting bunyi sudu berlaga dengan dinding cawan.

Ya, ruang pantri betul-betul di belakang meja aku.

Aku akui aku sedikit stres setiap kali mendengar bunyi kting kting kting sudu berlaga dengan dinding cawan. Mudah saja ramuan Nescafe yang dijirus gelegak air panas meluap-luap di kotak imaji aku.

Aaaaa.., aku pun nak minum juga di pantri!! Aci India tu pun satu. Tiap-tiap pagi dia hantar air suam saja. Sesekali hantarlah koko panas ke. Nescafe panas ke. Teh panas ke. Balik-balik air suam. Dia ingat aku kencing manis ke apa?

Aku nekad ke pantri. Capai mag corak kartun harimau. Laju aku mencedok gula. Satu. Dua. Dan kopi. Satu. Dua. Dan tuang air panas. Zrussss!! Kting kting kting. Luap luap luap..[sebenarnya ini adalah efek asap yang keluar dari serombong mag]

Dan aku cicip seteguk. Ahhh... Serius nikmat!!
.
.
"Ayoo adik. Mana boleh bancuh kat sini. Itu cawan cina punya!!"

Gulp.. Tekak aku dah jadi macam ular sawa menelan bapa kambing. Tersekat-sekat. Dan aku perasan ada beberapa mata memandang aku macam makhluk aneh turun dari langit.

blink2

Wednesday, June 13, 2007 · Posted in

BLINK-BLINK MONITOR

Pagi yang damai, di bilik bos Production Department.

Mr Teh cakap, "Blink the monitor lor."

"Blink the monitor? Ok."

Aku tekan punat monitor berkali-kali dengan harapan kesan blink-blink akan muncul. Aku tak pasti sama ada itu adalah salah satu metod troubleshooting terkini untuk monitor yang bermasalah. Sebagai trainee yang patuh segala ajaran supervisor adalah satu doktrin yang penuh kebenaran.

"Aiyaa. Blink the monitor and put inside lorr.."

Ooooo. Bring the monitor!! Getus aku dalam hati.


MONITOR BLINK-BLINK

Sambil tekan-tekan punat monitor 19 inci, HP L1906, Mr. Teh mengeluh sendirian, "Shit.. I don't know what's happen. This monitor can't blink lorr.."

"Don't worry Mr. Teh. I can bring this monitor for you."
Pantas aku cabut kabel bekalan kuasa dan kabel VGA.

"No no. I mean this monitor. Try to see a beep light here. Cannot blink. May be we need an original power chord cable lorr."

Ooooo. Kali ni betul-betul blink. Getus aku dalam hati.

jangan bunuh kami

Tuesday, June 05, 2007 · Posted in

JANGAN BUNUH KAMI

"Hoi. Kau nak bunuh orang ke apa? Jaga-jaga kau Ng. Kau marah dia lebih-lebih nanti dia tikam kau!!"

Hahahahahah.
Satu department HR gelakkan aku.

Baru aku perasan aku sumbat screwdriver bapak punya besar dalam poket kecil sebelah lengan jaket aku. Jadi nampak sangat kepalanya yang gagah itu terjojol keluar [maksud aku hulu screwdriver] dan menimbulkan kegusaran [kelucuan] di kalangan warga-warga di situ.

Senior-senior, lain kali saya sumbat pisau sembelih lembu pula ok.

where'd to go, teh's lesson

Sunday, June 03, 2007 · Posted in

WHERE'D TO GO

Go to Weying. One pc has network problem lorr..

Oohh.. Wiring?

No lah.. Weying at Delivery House!! You go there and try to ping.
.
.
.
Weighinglah. Bukan wiring!!

Kukikukikuki!!


TEH'S LESSON FOR US

Mr. Teh ajar cara untuk uji network. Masuk ke command prompt. Taip ping. Tekan Enter. Blink.. Blink.. Plop!!


That means ok lorr..

Kemudian. Taip Ping lagi. Tekan Space. Taip IP address. Enter!!
.
.
Reply from 191.*.*.*: bytes=32 time,1ms TTL=128
...
...
.
.
That means the network is ok lorr. If cannot run just call me aa..

Yes sir!!
.
.
.
Kami ke Delivery House. Tempat keluar masuk lori 14 tayar yang membawa muatan besi-besi skrap yang dikisar dan rod-rod besi yang digulung.

Mata kami berpisat-pisat menapis debu. Hidung kami juga.

Kami disambut seorang guard India.
"Ini sistem tara boleh run juga." Kata guard India. Kepalanya geleng-geleng.

Dengan penuh keyakinan Ayie gesit duduk di hadapan komputer dan terus menaip ajaran-ajaran Teh.

Enter!!
.
.
.
.

'PIG' is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file.
.
.
Guard India kerutkan kening. Aku rasa macam nak bantai gelak guling-guling.

saya trainee yg baik, wallpapaer mr. lee

Wednesday, May 23, 2007 · Posted in

SAYA TRAINEE YANG BAIK

Mr Lee. 50-an. Dia bos Purchasing Department. Satu hari dia telefon Nizam, programmer yang pandai berseloroh di department aku itu. Dia komplen monitor kosong. Hitam. Jadi Nizam hantar aku. Dia perkenalkan aku sebagai pelatih latihan industri.

Ooo.. Trainee ka? Good good!! What's your name aa?
Azhan.
Asan. Good good!!
No.. Az-Han!!
Ooo.. As-Han!! Good good!!
.
.
Alahai..


WALLPAPER MR. LEE YANG AKU TENGOK

Apa perlu anda buat bila monitor kosong? Hitam? Ok. Kali ni Kelambu akan ajar anda apa yang perlu dilakukan apabila monitor komputer anda kosong dan hitam ye.

i. Periksa kabel monitor. Ada dua. Satu kabel ke bekalan kuasa. Dan satu lagi dari CPU ke monitor.

Masih bermasalah?

ii. Ok. Tekan butang monitor.

Masih bermasalah juga?

iii. Ok. Keluarkan removable disc yang terpasang - pen drive, floopy disc.
.
.
Plopp!! Entah macamana tiba-tiba Anna Kournikova keluar meniarap di atas gelanggang.
.
.
.
.
Err.. Aaa.. Sudah siap ka.. Good good!! Ooo.. Lain kali tak boleh pasang itu floopy kaa. Ooo..

Err.. Err.. Ha'ah.. Aku jawab dengan segan silu.

undang-undang

Thursday, May 17, 2007 · Posted in

UNDANG-UNDANG

Untuk mengisi masa lapang di ofis aku baca buku peraturan Kilang Besi Singa. Hmm..

- Ada kemudahan meletak kenderaan di kawasan Syarikat. Tetapi syarikat ini tidak menjamin lot meletak kenderaan ada bagi setiap pekerja. Meletak kenderaan adalah di atas dasar 'SIAPA CEPAT DIALAH DULU'-
.
.
.
Hukkkk!! Aku tersedak air suam yang diberi aci India.

Aku dan Kilang Besi Singa

Saturday, May 12, 2007 · Posted in

AKU DAN KILANG BESI SINGA I

Kilang Besi Singa. Ini kilang ada untung bilion-bilion. Tapi diorang bagi aku pakai Windows98 saja. Kena angkat pc dari tingkat atas dan format sendiri. Guna DOS. Aku pun sudah tak berapa nak ingat. Kalau ada bahagian yang tak ingat aku akan sms Jarul dan dia akan beri sesi DIY [Do It Yourself]. Secara talian. Hmm..


AKU DAN KILANG BESI SINGA II

Aku harap sangat di Kilang Besi Singa aku dapat banyak belajar tentang manufacturing. Sesuai dengan subjek major aku.

Mr. Teh [supervisor aku] tanya, aku ni IT hardware atau software. Aku bagitau dia tentang WMS, production planning, automation dan segala macam fundamental yang aku sendiri tak berapa nak faham sangat. Habis cakap dia suruh aku tolong dia buat troubleshooting dan networking. Ciss.. [sesi bual ala Pua Chu Kang berlangsung di sini]


AKU DAN KILANG BESI SINGA III

Ya, majoriti Cina bekerja di department aku. Ada seorang Melayu. 2 orang India. Dan 9 Cina. Tambah pula berjiran dengan department akaun. Pun banyak Cina.

Diorang ni suka sembang-sembang masa masuk awal pagi di pantri. Sambil sembang sambil bancuh kopi. Kting-kting bunyi sudu berlaga dengan dinding cawan. Lepas tu masuk kerja. Pukul 10 diorang datang lagi ke pantri dan sembang cong-ceng-cong-ceng. Sambil sembang sambil bancuh kopi. Kting-kting bunyi sudu berlaga dengan dinding cawan.

Aku tak faham pun diorang cakap apa. Jadi siapa cakap kerja Gomen saja suka lepak-lepak-sembang tu tak betul. Hahaha.


AKU DAN KILANG BESI SINGA IV

Lupa nak bagitau. Aku praktikal dengan Ayie. Jadi lepas ni Puan Suzi ada alasan kukuh untuk katakan aku gay kalau dia jumpa aku nanti. Ceh.


AKU DAN KILANG BESI SINGA V

Lupa lagi. Sebab apa aku pilih Kilang Besi Singa? Mula-mula Ojai tawar praktikal kat syarikat bapa dia, Lengkap Utuh. Esoknya aku dapat hari Kilang Besi Singa. 2 hari selepas tu aku dapat tau ada tempat ke SUK, bahagian IT dan Pejabat Tanah.

Aku pilih sebab:
i. Relevan dengan subjek aku [walaupun sekarang aku rasa tak berapa relevan]

Apa pun. Terus terang aku cakap aku tak berapa berminat nak masuk factory. Tapi sebenarnya aku cuba dapatkan pengalaman dan pengetahuan tentang dunia industri. Tak adalah asyik kena kutuk sasterawanlah. Negarawanlah. Sentimentallah. Hensemlah. Hahahaha.

Ya, kadang-kadang aku akui aku sering keliru dengan diri sendiri. Ojai, maaf sebab tolak tawaran kau. Jangan marah no. Ok, lepas ni kita sembang pasal bisnes.


AKU DAN KILANG BESI SINGA VI

Nizam. Satu-satunya Melayu di department aku. Kata orang di tempat yang minoritinya Melayu kita selalunya bersatu. Lebih mesra.

Satu hari Ayie tanya.
Bang, dah lama ke kerja sini?

Hmm, 7 tahun.

Lama tuh. Position apa?

Goalkeeper!
.
.
Nizam. Satu-satunya Melayu di department aku. Dia programmer.

berikan aku tempat praktikal

Tuesday, April 17, 2007 · Posted in

BERIKAN AKU TEMPAT PRAKTIKAL I

Sementara mencari lokasi-lokasi yang secocok untuk melakukan latihan industri aku lepak rumah Why di U5, Shah Alam.

Malam pertama Why buat nasi goreng. Sedap!

Why suka kumpul majalah Maskulin. Jadi aku baca. Aku dapat satu info baru.

Perasaan takut kepada perempuan cantik dinamakan Venustraphobia. Dan lelaki dikatakan akan mengalami ereksi sekali setiap setengah jam ketika tidur. Lelaki bila ramai berkumpul akan bercerita tentang sukan. Perempuan pula bila ramai berkumpul akan bercerita tentang lelaki.

Hmm. Sekian. Terima kasih.


BERIKAN AKU TEMPAT PRAKTIKAL II

Tempat praktikal tak dapat lagi. Untuk menghilangkan kekecewaan aku pergi tengok wayang di Bukit Raja.


BERIKAN AKU TEMPAT PRAKTIKAL III

Cadang nak tengok Jangan Pandang Belakang. Tapi seat penuh. Yang ada seat paling depan. Jadi kami tengok cerita The Reaping. Hmm, boleh tahan. Kau boleh tengok bagaimana interpretasi Barat terhadap Kristian. Mula agak boring. Aku dah tersengguk. Hujung cerita agak ok.


BERIKAN AKU TEMPAT PRAKTIKAL III

Lepas habis tengok wayang kami lepak-lepak. Sembang-sembang. Lepas tu kami balik tidur. [Apa neraka entri aku kali ini?]

Powered by Blogger.