Archive for 2011

Apabila minyak habis...

Thursday, December 29, 2011 · Posted in , ,


Ceritanya begini,
Kalau kau sedang bawa kereta dan tiba-tiba bar meter minyak berkelip-kelip atau keluar lampu pam minyak atau jarum tunjuk takah E, tolong rileks. Dalam kejuruteraan automotif, E di sini bukanlah membawa maksud 'Empty', tetapi 'Enough-for-60km'.

Dalam erti kata lain, kereta kau boleh dipandu sejauh 60 kilometer dengan kelajuan di bawah 80kmj. Lagi perlahan dibawa lagi jauh kereta kau boleh pergi, dan kalau laju lagi sekejap minyak habis. Di sini, logik yang suruh kau bawa kereta perlahan bila meter minyak berkelip memang munasabah, bukan mitos.

Hukum 'Enough-for-60km' ini tertakluk kepada kereta standard kilang, bukan ubah suai taruk rim besar, enjin besar, spoiler besar, bamper besar atau segala mak nenek besar yang lain.

Amacam?

Rebiu: Ombak Rinduuuuu...

Friday, December 23, 2011 · Posted in

Lama aku nak tulis pasal rebiu filem ni, tapi aku sibuk amat. Sebenarnya, aku dah jarang tengok wayang, tambah-tambah lagi filem Melayu sekarang banyak yang bercerita pasal hantu dan kelakar bodoh.

Masa terluang aku banyak diisi dengan menonton bola sepak Inggeris dan saluran History, rancangan masak-masak serta hiburan suka ramai rakyat Malaysia sebagai cara meraikan kehidupan kapitalisme.

Aku pernah beri rebiu yang agak bagus untuk filem Cun karya Osman Ali, iaitu mengenai pertembungan kapitalis dan sosialis yang disatukan dengan cinta.

Namun, Ombak Rindu bukanlah karya asal Osman, sebaliknya naskhah adaptasi daripada novel popular dengan judul sama. Dalam erti kata lain, Osman sudah terikat pada naratif novel berkenaan yang bersifat cinta popular.

Hasilnya, ada banyak perkara yang membuatkan cerita romantik melankolik itu tidak begitu meninggalkan kesan. Ditambah pula dengan rebiu negatif oleh beberapa blogger yang mana semuanya memainkan peranan menghilangkan fiil aku terhadap filem ni.

Lakonan Maya ok, tetapi wajah pan asian dengan cakap pelat dan kening bercukur semacam tak kena dengan watak Izzah, gadis kampung yang digambarkan sebagai naif gila sampai tak tahu diri akan dilacur di sebuah disko. Walhal, ada satu babak imbas semula menunjukkan dia pernah dirogol pakcik yang sama.

Memang tak logik, tapi kalau kau rasa ok untuk ikut orang yang rogol kau untuk cari kerja di disko, aku tak boleh cakap apa-apa.

Lagi satu, aku semacam tak dapat terima kenapa Izzah merayu Hariz (Aaron) mengahwininya sedangkan mamat tu seorang pelanggan pelacur dan juga pernah main dengan dia.

Dalam novel Salina karya Pak Samad, kita dapat merasakan masalah psikologi dan gangguan mental akibat perang yang dihidapi Siti Salina hingga memaksa dia merelakan tubuhnya dilacurkan suaminya, si Abdul Fakar.

Tapi dalam Ombak Rindu, apa masalah psikologi dan sebab-akibat yang dialami Izzah hingga membuatkan dia merayu Hariz supaya mereka berdua berkahwin? Apakah kerana Hariz hensem? Apakah kerana ada nur di wajah Hariz? Ataupun kerana Hariz berprestasi super di ranjang?

Oklah, anggap saja ini semua sekadar plot fiksi yang mahu menceritakan betapa hebatnya konflik cinta agung antara Izzah-Hariz.

Ada lagi kesilapan Ombak Rindu, iaitu terlalu banyak sangat adegan menangis. Ada satu situasi menunjukkan tiga babak menangis secara berturutan. Bagi aku, apabila sesebuah filem itu terlalu banyak sangat adegan menangis atau sedih secara rali, ia akan jadi potong stim.

Cuba tonton filem Hindustan, setakat aku tengok, belum ada lagi filem yang memaparkan adegan menangis secara berturutan, di mana ia biasanya diselang-seli dengan babak bertumbuk, marah, kena maki atau lawak sebelum kemuncak cerita ditamatkan dengan aksi si hero menangis dengan mata merah menyala sambil melontarkan ayat-ayat puitis di majlis perkahwinan pengantin perempuan.

Ingat lagi Titanic, jangan lupa adegan super sedih hanya berlaku di hujung cerita ketika kapal agam itu karam ditelan laut yang menyaksikan Jack dan Rose bertarung nyawa dengan berpaut di papan hanyut.

Dalam filem tempatan, Sembilu II adalah contoh terbaik sebuah filem yang berjaya memaparkan babak sedih paling emosional dalam sejarah filem tempatan (jika mengambil kira kategori filem cinta komersil dan pop Melayu dan cinta remaja).

Babak ketika Awie melihat Wati (Erra Fazira) bersanding di atas pelamin bersama lelaki lain (nama apa entah mamat ni) sebelum menunggang motor dengan diiringi lagu Ukiran Jiwa adalah babak paling sadis dan paling meracik-racik jiwa (DIULANGI: jika mengambil kira kategori filem cinta komersil dan pop Melayu dan cinta remaja).

Sorry Osman, Ombak Rindu gagal berikan aku sebarang emosi cinta selain kerja kamera yang cantik.

Pasal kereta dan orientasi

Thursday, December 15, 2011 · Posted in , ,


Satu hari aku ada intebiu Along, pemilik Mira Gino original dari Jepun yang punya bengkel di Meru. Seperti biasa, sebelum hari intebiu tiba, aku akan ambil masa untuk studi serba sedikit pasal perihal tugasan aku dengan berguru kepada Lebai Google dan Prof Wiki.

Mira adalah kereta kelas kompak keluaran syarikat Daihatsu yang menjadi model rebadging kepada model Kancil, Kelisa dan Viva yang dihasilkan syarikat pembuat kereta nasional, Perodua.

Apa yang membuatkan Gino menjadi buruan peminat kereta kompak tempatan ialah faktor rare dan eksklusif model ini melalui reka bentuknya yang berkonsepkan Mini klasik. Dalam erti kata lain, Gino adalah alternatif terbaik bagi peminat Mini yang tak berapa cukup duit mau sambar kereta buatan Britain itu.

Apa yang menambahkan lagi faktor rare Gino ialah model ini sudah dihentikan pengeluarannya setakat generasi kedua iaitu pada 2009.

Di sini, jika kita melihat kembali kronologi sejarah reka cipta Jepun, kita akan menyedari betapa orientasi asal pereka dan industrialis di Negara Matahari Terbit itu ialah menghasilkan produk counter-culture kepada produk buatan Barat.

Beza Jepun dan Malaysia ialah Jepun bukan hanya bercakap mengenai serangan iluminati, penjajahan Barat atau bahana pasaran bebas di pentas ceramah dan e-mail forward, sebaliknya mengorak langkah menyerang semula serangan budaya Barat itu.

"Kau buat Superman, aku buat Ultraman," mungkin itulah yang dilaungkan Katsuhiko Okumura dan Koichi Ina, dua individu penting di sebalik Daihatsu.

Hasilnya, Gino dijual pada harga yang berkali ganda lebih murah berbanding Mini yang bukan saja menjajah Barat, malah negara-negara dunia ketiga yang suatu masa dulu pernah terpesona dengan propaganda 'Asia untuk Asia'.

Dan tiba-tiba aku terfikir, syarikat automotif kita sekarang ni orientasinya di mana? Mahu lawan siapa? Samurai atau koboi? Atau Batman?

.
.

"Aiseh bro, enjin tak cun sangatlah. Itu banana sudah tarik keluar?"

Sudah.. apa jadah pula banana dengan Gino?

Rasmi merasmi budaya kita

Wednesday, December 07, 2011 · Posted in ,


Di bawah kaki lima pejabat aku ada satu plak gangsa tertulis nama Anwar Ibrahim sebagai individu yang merasmikan pejabat Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) pada 1998, beberapa bulan sebelum beliau dipecat Mahathir.

Gambar di atas pula ialah poster perasmian lampu jalan di Chemor daripada wakil rakyat atau VIP entah apa nama aku tak kenal yang mengundang gelak berdekah-dekah di kalangan warga internet Malaya.

Aku ingat lagi masa zaman Mahathir dulu, apa saja projek kerajaan akan ditulis projek Barisan Nasional dengan bendera parti dilukis atas papan notis, satu propaganda Mahathir untuk menunjukkan kerajaan buat kerja dan langkah menepis dakwaan Pembangkang yang mengaku sesuatu projek itu dia orang buat.

Masalah suka show off atau tayang-menayang ini bukan saja penyakit juak kerajaan, tetapi juak pembangkang pun lebih kurang sama juga. Tak percaya tunggu musim perayaan, mesti ada naik poster rasmi majlis khatan, surau, gelanggang futsal, balai raya, padang bola dan ucap selamat raya macam-macam.

Soalannya, apa jadah semua perkara kita buat mesti VIP kena rasmi? Apakah kalau bangunan itu dirasmikan oleh Alexander the Great, maka ia dijamin tidak akan runtuh walaupun itu projek subkon makan lebih (rujuk kes Stadium Sultan Mizan).

Pensyarah aku pernah cerita kes pelajar dia jemput wakil rakyat untuk rasmi program gotong royong di fakulti, iaitu projek yang ada kaitan dengan markah periksa.

Malangnya, majlis perasmian yang patut mula jam 9 pagi tertangguh dan tak dapat dimulakan hingga jam 11 pagi, semata-mata mahu tunggu wakil rakyat tersebut. Dan bila wakil rakyat tu datang, dia pun terpinga-pinga kerana tak sangka begitu dahsyat upacara sambut menyambut yang dilakukan. Sudahnya, program gotong-royong cuma cukup syarat saja sebab hari pun sudah panas dan lebih baik masing-masing balik makan nasik.

Bagi aku, budaya rasmi-merasmi ini bukan salah wakil rakyat atau VIP, tetapi salah sikap kita sendiri yang terlalu angkat dia orang macam tu. Sama ada kau orang sedar atau tidak, budaya mengangkat VIP ni sebenarnya sudah ditanam, membenih dan berakar sejak sekolah lagi.

Lihatlah apa saja acara sekolah, untuk menampakkan betapa gah acara itu, maka dijemputlah orang pejabat pendidikan negeri datang. Untuk lebih king, dijemput pula wakil rakyat. Mahu lagi king kong dipanggil MB atau PM mencemar duli. Acara entah ke mana, berhabis duit saja yang banyak.

Aku tidak tahu apa signifikan seseorang VIP dengan sesuatu acara atau projek yang dibuat kerana apa yang aku faham, biar siapapun yang merasmikan sesuatu bangunan itu, ia sama sekali tidak dapat menghalang ia runtuh atau diruntuhkan ataupun menjadikan sesuatu projek itu sukses kalau yang buat atau urus projek itu terdiri daripada spesies yang bingai.

Kepada cikgu-cikgu, tolong hentikan budaya rasmi merasmi ini di sekolah anda dan mulakan sekarang. Kalau nak rasmi juga supaya tak melanggar adat budaya warisan bangsa (kononnya), minta saja guru besar buat (sebab dia VIP dan masih termasuk warga sekolah), tak payah orang luar. Nak jemput VIP luar juga tak ada masalah, tapi bukan untuk rasmi dan dibentang karpet. Kalau acara atau majlis sudah mula, tolong mulakan dan tak payah nak tunggu-tunggu bagai. Majlis kita, orang luar kena hormat dan ikut.

Rasmi-merasmi bukan penentu negara kau boleh jadi negara maju pun.


Penyakit baru ditemui

Tuesday, December 06, 2011 · Posted in , ,

Lif kat rumah flat aku jahanam. Berdasarkan statistik dua bulan aku di sini, dalam seminggu mesti dua tiga kali lif di sini rosak. Pernah aku balik kerja kena tunggu sampai tiga trip baru boleh masuk sebab kena bagi laluan kepada geng surau, geng warga tua, geng baru balik shopping bawa kotak besar, geng bawa anak taruk dalam stroller, geng budak main bola potong queue dan macam-macam geng lagi.

Kadang-kadang menyirap juga bila sampai giliran kau masuk lif tapi lif berbunyi sebab lebih muatan. Suka tak suka kau kena keluar dan tunggu lagi. Nak panjat tingkat 11 terasa sungguh berat bahu yang memikul, apatah lagi mata yang memandang.

Satu hari, selepas jenuh menunggu aku masuk ke perut lif. Aku senyum tanda hormat kepada dua orang pakcik, seorang berlenggang dan seorang lagi sedang memegang stroller yang berisi budak kecil, anaknya mungkin.

Lif turun dengan stabil dari tingkat 11 walaupun kedengaran bunyi kabel berkeciut menakutkan. Aku terbayang satu babak dalam 911, babak bomba selamatkan mangsa terperangkap dalam lif.

"Eh eh, dah lega dah chicken chop anak kau.."

"Ha ah, hari tu lagi banyak kuping. Sekarang dah kering"
.
.
.
Uhuk huk huk hukk... Aku buat-buat batuk..

Kita yang rasis

Thursday, December 01, 2011 · Posted in , , ,


Tipulah kalau kau cakap kau tak rasis. Tidak perlu kau dengar ucapan persidangan UMNO, Pas, PKR ataupun DAP untuk mencari di manakah rasisnya politikus kita.

Bagi aku, politikus dan kita sebenarnya sama saja. Kong kali kong. Contoh mudah, bila kita dengar ada eksiden, jenayah, musibah atau apa-apa berita buruk, satu soalan yang wajib ditanya ialah: "Eh, yang mati tu Melayu ke Cina?"

Selagi kau tak boleh elak daripada bertanya soalan macam tu, sama ada secara terang ataupun terdetik dalam hati, selagi itulah kau tak boleh nak cakap kau jenis yang tak rasis langsung.

Terpulanglah kalau kau rasa perkara ini tak ada poin, kes berat atau tahap membimbangkan tapi OK, namun hakikatnya, soalan yang jelas rasis ini sudah menjadi psych dalam diri kau secara tanpa sedar.

Cuma satu saja berita buruk yang kita takkan tanya soalan rasis macam atas tu, iaitu berita tangkap khalwat. Dan inilah salah satu didikan mulia Metro. Ceh.

Cikgu dan kerja lebih masa

Wednesday, November 16, 2011 · Posted in ,


Sebelum terjebak dalam dunia kewartawanan, aku pernah bertugas sebagai pegawai pelatih di sebuah badan berkanun dekat Kelana Jaya dengan waktu pejabat bermula jam 8.30 pagi hingga 4.30 petang.

Antara momen paling diingati sepanjang aku bekerja di situ ialah apabila jam tepat menunjukkan 15 minit sebelum waktu balik, maka berpusu-pusu dan beratur panjanglah majoriti rakan pejabat untuk men-swipe kad masing-masing.

Apa yang menakjubkan, dalam masa 15 minit saja selepas 4.30 petang, suasana di seluruh ruang pejabat langsung bertukar sunyi sepi dan menakutkan bagaikan dilanda geroda adanya.

Kau tak payah nak buat-buat rajin sebab kalau kau balik lambat sejam, tak mustahil kau akan terkunci dalam pejabat sampai esok pagi.

Dan bila aku baca ada bijak pandai kita merancang mahu menambah masa bekerja untuk cikgu, aku jenuh naik hairan. Apa tidaknya, selama hidup, aku belum pernah ada pengalaman tengok cikgu-cikgu aku berpusu keluar kelas dan beratur panjang nak balik rumah sebaik saja loceng berbunyi.

Benda apakah yang dimakan bijak pandai kita sampai berfikir sebegitu jahanam sekali?

Pasal sampah, pesan guru dan prinsip

Friday, November 11, 2011 · Posted in , , ,

Lepas kahwin aku menyewa di flat dekat Pantai Dalam. Dapatlah sewa murah sementara tunggu kewangan aku stabil sambil usha rumah lain yang ada swimming pool dan jakuzi.

Sebenarnya aku tak ada pengalaman duduk lama di flat. Dulu masa belajar, aku pernah duduk flat Seksyen 8, Shah Alam untuk satu semester saja sebelum pindah ke rumah teres di seksyen yang sama.

Satu tabiat buruk penduduk flat di sini ni ialah tabiat buang sampah dari tingkat atas. Kalau aku pergi kerja sebelah pagi dengan persekitaran bersih, tapi bila balik sebelah petang, keadaan berubah sepenuhnya. Sampah kecil seperti plastik, tisu, kertas, tin kelihatan bersepah di mana-mana. Begitulah rutin keadaan sampah-sampah di sini.

Kadang-kadang aku terfikir, orang-orang flat sini tak kesian ke tengok pakcik tua kutip sampah yang dia orang buang dari atas tiap-tiap pagi. Atau dia orang ada mentaliti, kalau aku tak buang sampah nanti pakcik tua tu tak ada kerja.

Aku kalau kat Kedah pun akan keluar cari tong sampah besar (rumah taman tak ada stor sampah) kalau nak buang sampah dalam kuantiti banyak atau barang bersaiz besar macam kipas rosak dan sofa buruk. Bukan apa, kesian aku tengok pakcik bandaran yang kutip sampah di rumah aku kena buat dua tiga kali trip untuk selesaikan kerja dia.

Lagipun dia kutip sampah guna kereta sorong besar yang ditolak sebelum ditunda dengan motor oleh seorang lagi kawan dia di luar taman. Takkanlah aku nak biarkan kereta sorong pakcik tu penuh dengan sampah rumah aku saja. Moral of the story: timbang rasa

Di sekolah, jenuh cikgu-cikgu kita dari darjah satu sampai tingkatan lima berbuih mulut bercakap pasal kebersihan. Buang sampah mesti dalam tong. Jumpa sampah kat jalan mesti tolong kutip. Masuk tandas mesti bersihkan najis sebelum keluar.

Aku ingat lagi, cikgu warden asrama aku dulu kalau kantoi mangkuk jamban ada taik atau tak flush, mampus satu asrama kena rembat. Cikgu-cikgu pun pernah kena sound setepek kalau masuk dewan makan asrama kami pakai kasut.

"Luaq asrama teritori pengetua, masuk sini teritori aku. Cikgu ka pengetua ka, kalau masuk sini kena ikut undang-undang aku!!" jerkah cikgu Mat Saleh kat cikgu-cikgu yang selamba dek masuk dewan makan tak tanggal kasut masa hari penyampaian hadiah.

Begitulah cikgu-cikgu kita mengajar pasal kebersihan. Di rumah, mak ayah pula pesan, kalau kencing berak mesti kena tarik. Makan jangan sepah. Buang sampah dalam tong. Sampah penuh tolong ikat dan buang. Aku tak taulah kalau ada mak ayah kau orang yang tak pernah bercakap langsung pasal kebersihan.

Tolonglah jaga kebersihan. Aku tak minta pun korang join JKKK kampung atau flat untuk buat gotong-royong hari minggu, ataupun kutip sampah tepi jalan. Cukup saja mulakan dulu dengan sampah sendiri.

Tak kira siapa kau. Gay. Lesbian. Perkasa. Reformasi. Gerombolan. Imam muda. Mat Rempit. Mat Kereta Piping. Budak Silat. GRO. Padayappa. Lu Langsi Lu Mati. Budak sekolah baru nak up. Makcik gosip. Pakcik gedebe. Satu saja aku minta. Tolong buang sampah di tempat sepatutnya. Kalau kau reti berak dalam mangkuk tandas, buang sampah mesti dalam tong sampah beb. Ini prinsip tak perlu IQ tinggi pun.

Sampai bila nak biarkan orang luar samakan kemiskinan dengan perangai pengotor kau orang?

.
.
.


"Taik kita tanggungjawab kita" - Cikgu Mat Saleh

Pasal PPSMI, PAGE dan Bahasa Melayu

Thursday, November 03, 2011 · Posted in ,

Aku geleng kepala saja baca berita pasal PAGE yang beri kata dua kepada kerajaan supaya pihak sekolah diberi pilihan untuk laksanakan PPSMI.

Dan kalau kerajaan tunduk kepada desakan itu, sekali lagi mala petaka dunia pendidikan akan menimpa, yang mana warga pendidik tiada lagi suara dalam menentukan dasar pendidikan negara. Selepas ini, tidak mustahillah muncul kumpulan yang mahu bahasa Jerman untuk subjek Teknologi, bahasa Perancis untuk subjek seni dan bahasa Mandarin untuk subjek Ekonomi dan Perdagangan.

Cukup-cukuplah dunia pendidikan kita tunggang langgang semasa Hishammuddin jadi menteri dulu. Aku tak tahu kajian ilmiah apa yang sudah dibuat PAGE berdasarkan laman webnya. Bentangkanlah kajian empirikal mengenai sebab kenapa PPSMI patut diteruskan. Cari statistik dan tulis buku. Cuba bandingkan pula dengan kajian yang dibuat kumpulan penentang PPSMI. Kalau bebal sangat baca habis dulu ebook ni.

Aku malas ulang balik alasan tipikal pasal Jepun dan Jerman yang boleh maju dengan guna bahasa sendiri. Nanti PAGE akan jawab BM pun meminjam daripada BI, walhal dia orang sendiri tak tahu berapa banyak bahasa yang dipinjam BI dalam kosa katanya.

PAGE juga akan kata BM tak mampu bersaing di segi istilah teknologi dalam BI, tapi dia orang tahu tak terbitan asal istilah teknologi itu asalnya daripada bahasa apa? Memang dungulah kalau PAGE masih lagi berdegil dengan menganggap semua istilah datangnya dalam BI.

Antara apa yang dibimbangkan ialah PPSMI, jika dilaksanakan, akan membunuh kosa kata BM dalam dua subjek tersebut. PAGE tahu tak berapa banyak tesis di UKM yang ditulis dalam BM dan dalam pelbagai bidang? Kalau sekolah diberikan pilihan memilih PPSMI, pelaksanaan berkenaan hanya akan membunuh sifat dinamika BM (yang sekarang pun sedang nazak). Semua istilah BM dalam Sains dan Teknologi yang puluhan tahun difikirkan pakar dan pejuang bahasa kita akan habis dipancung! Lebih menyakitkan ialah rata-rata mereka itu masih hidup.

Perasaannya macam kau tanam pokok durian, kau cari benih terbaik, kau letak baja, kau tengok ia tumbuh membesar setiap hari, bulan dan tahun, tetapi tiba-tiba ada orang kampung bebal mahu gantikan durian kau dengan epal sebab orang ramai suka epal. Lagipun, epal lebih moden, boleh dibawa naik kapal terbang dan semua orang boleh makan. Kalau nak maju kenalah makan epal.

Tetapi, bukankah sifat bahasa itu bergerak, menyerap, berkembang dan berdiri sendiri selagi ia diberikan ruang untuk itu. Sesebuah bahasa itu perlu ditutur, ditulis dan dimahsyurkan oleh komuniti penuturnya. Dalam konteks BM, ia bukan milik DBP dan bukan milik orang Melayu saja. Ia milik tanah sebelah sini dan itu hak yang perlu warganya pertahankan.

Hak durian itu sepatutnya di tanah mana?

Adalah suatu hairan lagi tercengang aku sebab melihat dan memikirkan hal orang Melayu ini belum sedar akan dirinya, dia tinggal dalam bodohnya itu oleh sebab ia tiada mahu belajar bahasanya sendiri dan tiada mahu menaruh tempat belajar bahasanya, maka mustahil pada akal adakah orang yang tiada belajar itu boleh menjadi pandai dengan sendirinya. Bukankah segala bangsa di dunia ini masing-masing ada belajar bahasanya?
~Abdullah Munsyi, 1822~

Piala Malaysia dan konsumerisme

Sunday, October 30, 2011 · Posted in , ,


Aku tengok Arsenal bantai Chelsea sambil usha Facebook dan Twitter pasal aksi final Piala Malaysia, Negeri Sembilan lawan Terengganu. Selesai pertarungan di Stamford Bridge dengan hati berbunga-bunga aku alih masuk saluran Astro Arena. Teruja baca mesej kawan-kawan pasal Richard Scully naik sheikh ulas final.

Buka saja Arena, aku dapat lihat satu pemandangan coklat mewarnai kotak tivi. Serentak itu juga aku terbayangkan suasana di gelanggang laga kerbau yang popular di utara semenanjung zaman tuk wan-tuk wan dulu. Mungkin masa tu harga tiket 5 sen saja dan ia tak ada kena mengena dengan hasrat mahu baik pulih padang. Sebabnya, padang rumput tebal tak sesuai untuk kerbau berlaga selain tak kena dengan mood sukan brutal tu. Samalah macam laga lembu di Sepanyol. Mana ada matador lawan lembu digelanggang padang rumput. Macamana nak feel kalau tak ada efek debu.

Suasana perlawanan Piala Malaysia masih tetap sama seperti yang dulu-dulu dari segi cara menyokong, cara main dan cara naik harga tiket final. Semua macam dah dapat jangka. Bising-bising nak protes, stadium penuh juga.

Cara menyokong seperti biasa mesti ada letup mercun dan baling botol air kalau pasukan negeri kalah. Cara main pun sama, jatuh tergolek untuk kasi lengahkan perlawanan, clear bola tanpa kiblat, hantar bola kat pemain lawan, kalau yang agresif mesti main macam kerbau, main tala saja dan beberapa aksi tipikal lain.

Harga tiket memang macam jahanam. Kenyataan FAM senang, apalah sangat RM50 untuk tengok final yang mungkin kau dapat lihat sekali seumur hidup. Kalau aku orang Ganu aku mesti beli juga tiket sebab paling akhir menang tahun 2001. Kalau aku tak tengok sekarang, nanti entah bila aku dapat tengok Ganu masuk final. Sebab tu FAM peduli apa korang godam dia punya laman web.

Ini semua taktik kapitalis atas konsumerisme bengap masyarakat kita. Misalnya:
"Ambillah khidmat kuruskan badan saya ni, bila lagi nak langsing. Sekali saja seumur hidup." Kita pun berebut ambil.
"Ambillah pakej kahwin saya ni. Kita ni kahwin bukan banyak kali, sekali saja seumur hidup." Kita pun berebut ambil.

Beza konsumerisme di Barat, setiap duit yang kau keluar mestilah berbaloi dengan servis atau barang yang kau beli. Pemetik api Zippo, walaupun harganya di Amerika sekitar AS$30 saja, tapi diorang sanggup beri waranti seumur hidup ke seluruh dunia bagi setiap bahagian mekanikal produk yang rosak.

Sebaliknya, bayar RM50 untuk tengok aksi final di padang laga kerbau tak ada kena mengena dengan sekali seumur hidup atau membantu membaiki padang. Ini soal kau bayar untuk nilai servis dan ini prinsip mudah dalam konsumerisme. Kau kena faham dan hormat. Dan kalau kau faham dan hormat, kau akan tahu sebab kenapa orang kita mengamuk pasal bil astro naik, saman polis, cukai sana sini dan macam-macam hal lagi.

Sekali lagi, tak ada kena mengena dengan sekali seumur hidup, ubah cara hidup, patuhi undang-undang dan patriotisme.

Inilah maknanya hampa

Wednesday, October 12, 2011 · Posted in

Masuk seminggu aku kahwin, aku singgah Rumah Puaka untuk angkat tivi, kutip kain baju dan barang yang mahu dipindah ke rumah kelamin. Muka Jarul aku lihat macam biasa berjambang. Cuma di sebalik jambang-jambang tu aku nampak wajah sugul macam pegawai kerajaan tak lepas pinjaman bank.

"Dulu even kau cuti dua minggu pun, tak ada langsung rasa bangsat macam ni sebab tau kau akan balik. Sekarang perasaan dia macam orang tua tunggu anak yang takkan balik punya. Hampa.. Hampa.. Macam haram dia punya rasa!!"

Di luar terdengar sayup deruman enjin motor Ust Din..

Pasal kerja, kereta dan kecintaan

Tuesday, September 20, 2011 · Posted in , ,

Aku kerja baru lagi. Masih lagi jurnalis, cuma kali ni bukan surat khabar, tetapi majalah baru yang akan sibuk bercerita perihal kereta sana sini. Nanti bila sudah ada di pasaran, aku akan umum dalam blog ni.

Memang ironi, aku yang memang tak ada nafsu tentang kereta, akhirnya tercampak dalam dunia itu juga. Bayangkan, kau yang berjuang menentang riba, tetapi bekerja di firma perbankan dalam bahagian pinjaman kewangan yang sudah tentu mengajak orang berhutang untuk dikenakan faedah (atau caj perkhidmatan).

Bukan aku tidak minat langsung dengan kereta, cuma kecintaan itu tak ada. Kereta bagi aku cuma alat bergerak dari titik A ke B. Itu jugalah matlamat asal Benz dan Daimler ketika mamat Jerman dua orang ni mencipta jentera berkuasa petrol itu. Namun, selepas Ford berjaya memurahkan pengeluaran kereta, besi-besi bergerak itu mula menjadi antara senjata utama kapitalis Barat untuk mengeksploitasi sumber dan meraih keuntungan, negara dunia ketiga tentunya.

Sama ada Benz, Daimler ataupun Ford, ketiga-tiganya pasti tidak menyangka betapa usaha mereka berkurun dulu kini sudah jauh menyeleweng daripada sekadar alat untuk membawa umat manusia dari titik A ke B. Manusia melihat kereta hari ini bukan lagi sebagai medium pengangkutan ataupun seni kejuruteraan, tetapi ia sudah menjadi kasta baru yang akan menentukan status dan kelas kau.

Aku selalu hairan, kenapa kewujudan kereta hari ini mengubah cara kita berfikir, bergaya dan menilai seseorang. Kenapa ada orang sanggup berhabis beribu-ribu ringgit untuk beli aksesori dan upgrade kereta mereka? Kenapa orang kita kalau naik gaji atau naik pangkat atau dapat bonus atau ada duit lebih mesti nak beli kereta baru? Kenapa kalau kau bos kau mesti ada perasaan mahu pakai kereta besar? Kenapa kalau kau naik kereta besar, mesti orang pandang kau ada kelas?

Akhirnya aku faham, bukankah kecintaan kepada kereta itu memang sudah jadi sebahagian fitrah hidup sejak nenek moyang kita membina tamadun? Kuda, lembu, keldai, unta dan gajah, bukankah digunakan sebagai alat pengangkutan untuk mereka pergi berperang, berburu, mengembara, bercucuk tanam, bermain dan aset yang dibangga-banggakan, termasuk dijadikan sumber protein meneruskan hidup.

Aku terbayangkan, mungkin pada abad pertengahan dulu, kalau kau berduit, kau boleh beli kuda muda yang gagah dan mampu berlari deras. Tapi, kalau kau kurang berduit pula, cukuplah sekadar lembu atau keldai saja. Kalau teringin juga mahu berkuda deras, masuk saja hutan dan gunakan tulang empat kerat untuk jinakkan binatang buas itu.

Masalahnya, dalam dunia moden hari ini, tak ada mana-mana hutan yang boleh kau masuk untuk jinakkan kuda bernama Ferrari dengan tulang empat kerat kau.

Raya rumah bujang

Friday, September 16, 2011 · Posted in , ,

"Acikkk... Kami nak beraya," sergah seorang budak berbaju Melayu depan pagar besi aku.

"Hah, berjaya?"

"Takk... beRRayaaa.."

"Ooooo... Berapa orang?" tanya aku sambil raba poket belakang.

"Dua orang je."

"Ambik ni. Bagi kawan satu. Sorrylah ye rumah bujang tak ada makan-makan," jawab aku, ikhlas. Aku bagi dua sampul BSN yang setiap satu ada tiga ringgit.

"Terima kasih acikkk..." sorak budak sambil berlari terkedek-kedek.

Belum sempat aku buka baju...

"ABANG BUJANGGGGGGGG.. ASSALAMUALAIKUMMMMMMMM!!!" kedengaran segerombolan budak menjerkah. Dengar suara macam 10 orang lebih..

Aku cabut masuk bilik air buka pili..

Hikayat Diari Hikmat

Friday, September 09, 2011 · Posted in , ,

Raya kali ini aku cuti panjang. Saja aku belek buku-buku sekolah lama di sudut rak dan laci pengap. Dekat 10 tahun lebih tinggal sekolah.

Aku buka laci meja rahsia. Nampak diari, tahun 95, 96, 97.

Istimewa tiga diari hikmat ini ialah aku tulis setiap hari selama tiga tahun berturut-turut tanpa tertinggal walau sehari pun sehingga aku rasa bosan dan hentikan kegilaan tidak berbatas itu pada tahun 98 selepas dilanda virus cinta IT.

Segala-galanya ada dalam diari hikmat ni. Cerita sepanjang aku menginjak remaja dengan gaya bahasa ala Matt Romeo dalam Gila-Gila.

Cerita kerja part time, tulis surat kat makwe, buka puasa di taman bunga, tengok wayang cerita Sate arahan Z Lokman (lakonan Zamani Slam dan Nurul: siapa gelak aku lempang), jenayah kecil-kecilan, sedih kehilangan orang tersayang, masuk kadet trafik, menang pertandingan lalu lintas, keluar pekan beli kaset Michael Learns to Rock dan macam-macam cerita lagi.

Dan kalau Malaysia punah dilanda bencana dan datang manusia seperti Cristopher Columbus membuka tanah di Nusantara, tidak syak lagi diari hikmat ini diangkat setanding Hikayat Hang Tuah dan menjadi perdebatan para sarjana dan sejarawan.

Dan aku berdoa aku tak dianggap pengkhianat.

Mercun sana sini sinun

Saturday, August 20, 2011 · Posted in ,


Setakat entri ini ditulis, bermula awal Ramadan lepas, sudah ada tujuh budak jadi mangsa mercun (menurut sumber Utusan). Kawan aku hairan, sebab apa budak Melayu saja asyik putus jari setiap kali raya. Tak pernah pula dia dengar ada budak Cina putus jari masa Tahun Baru Cina. Aku angguk, tanda setuju dengan statistik berbaur rasis tersebut.

Aku pun tak tahu kenapa. Mungkin, sebab teknologi mercun berasal dari tanah besar China sana dan sebab itulah orang Cina jarang putus jari bila main mercun. Dan sekarang aku risau Perkasa buat kenyataan pasal konspirasi mercun yang ada kaitan dengan teknologi orang Cina, walhal ia diseludupkan dari Thailand.

Apapun, sebenarnya di China sendiri ada kes mangsa mercun yang bukan setakat putus jari, tapi mati (baca). Cuma bezanya, kebanyakan kematian akibat mercun di sana disebabkan kemalangan di kilang mercun. Jarang yang jadi mangsa main mercun sempena musim perayaan.

Sepatutnya, kita kena ada buku panduan atau iklan pasal 'firecrackers for dummies'. Untuk kemaslahatan.

Info:
Remaja putus jari akibat mercun
Saluran darah terputus akibat mercun
Nyaris buta terkena mercun bola
Pemain bola cedera main mercun
Dua lagi cedera akibat bermain mercun bola
Remaja hancur 3 jari

Ulang Tayang #1 Pasar Ramadan dan Pasaran Bebas

Tuesday, August 16, 2011 · Posted in ,

**Aku tak ada idea sebenarnya. Aku ulang tayang balik entri tahun lepas (selepas di-edit itu ini) buat pedoman. Heh.

Jambang di muka Jobs dilihat sebagai simbolisme kepada antimonopoli.
Secara definisi, pasaran bebas atau free market bermaksud sesuatu pasaran yang bergerak bebas/terbuka/indie tanpa campur tangan ekonomi dan peraturan oleh kerajaan. Namun, mengharapkan pelaksanaan pasaran bebas secara total adalah sesuatu yang mustahil kerana kuasa dimiliki kerajaan juga diperlukan dalam beberapa perkara yang ada kaitan dengan pasaran itu sendiri seperti isu pemilikan, harta intelek dan kontrak.

Ada yang mendakwa musuh puak pasaran bebas adalah monopoli. Tetapi sebenarnya yang dimusuhi puak pasaran bebas ini bukanlah monopoli. Sebaliknya, monopoli yang mendapat campur tangan kerajaan hingga menyebabkan pasaran beku dan tak bergerak seadanya.

Contoh monopoli paling hampir dengan kita sekarang ialah produk Microsoft yang dikeluarkan syarikat milik taikun Amerika, Bill Gates. Dulu, Gates mungkin satu-satunya manusia yang boleh digelar raja komputer dengan aplikasi Windows.

Tetapi sekarang, beliau tidak boleh lagi mendabik dada kerana seteru utamanya, Steve Jobs mula perlahan-lahan menyaingi dominasinya dalam dunia komputer menerusi kultus Apple. Di Amerika, Jobs dianggap Jesus yang bangkit melawan syaitan Gates.

Malah, Gates hingga saat ini masih gagal meletakkan pengaruhnya dalam dunia gajet komunikasi. Jangankan menyaingi produk iPhone dan iPad, mahu berlari sama laju dengan gergasi dari Kanada, Research In Motion (RIM) dengan produk BlackBerry jauh sekali. Inikan pula berkick boxing dengan HTC (Taiwan) dan Samsung (Korea). Mahu mengejar Nokia pun masih tercungap-cungap.

Apa yang menakutkan Gates ialah ramalan pakar yang mendakwa trend masyarakat dunia akan datang dijangka banyak bergantung kepada gajet komunikasi bersaiz kompak yang memiliki kuasa sehebat komputer. Ketika ini, Gates pasti sedang pening kepala memikirkan saat perhitungan tersebut.

Bayangkan, Gates dilindungi Washington, mana mungkin pengguna dunia akan dapat merasai kebangkitan Jobs the Saviour. Kalau tidak kerana ancaman Jobs, mana mungkin Gates, yang dulu selesa dengan produk Windows-nya, kini sedang bersungguh mengalihkan pasaran komputer kepada pasaran konsol permainan video, Xbox selain mempertaruhkan Windows Phone untuk memasuki pasaran sistem operasi telefon pintar.

Berbalik kepada Ramadan, di pasar Ramadan itu hari, ada gerai menjual Tepung Pelita dalam pek polisterin dengan harga RM3 untuk dua pek polisterin (1 pek=5 Tepung Pelita).

Sebenarnya, aku tidak setuju dengan taktik mandatori harga ini dengan alasan kenapa orang bujang macam aku perlu beli dua pek Tepung Pelita sedangkan aku mau makan satu pek saja (harga satu pek=RM2).

Keputusannya, aku beralih ke gerai Tepung Pelita lain yang dijual dalam satu pek. Pasar Ramadan adalah contoh pasaran terbuka, di mana pengguna menentukan apa yang mereka mahu beli. Bukan pasaran yang membuatkan pengguna terpaksa membeli.

Bayangkan di pasar Ramadan seluruh Malaysia cuma ada satu saja pengeluar Tepung Pelita yang dipasarkan Tepung Pelita Bhd. Mungkin sampai sekarang aku tak mampu mencari Tepung Pelita berharga tiga seringgit atau satu 30 sen atau dua pek RM3.

Macam aku tulis tadi, dalam pasaran bebas, pengguna yang berkuasa menentukan pasaran. Walaupun berdepan risiko membeli Tepung Pelita yang rendah kualiti dan kasih sayang, tetapi sekurang-kurangnya aku sebagai pengguna diberikan pilihan.

Tapi, kalau semua penjual Tepung Pelita bersekongkol untuk menetapkan harga pasaran kuih itu pun susah juga. Sebab itu dalam Islam, bisnes adalah muamalah. Bukan sebab duit saja. Simple.

Mencari Ramadanisme yang hilang

Tuesday, August 09, 2011 · Posted in , ,

Tepung Pelita sedap tak ingat di Param Paya Jaras
Suatu petang, selepas dua tiga kali mundar mandir di sebuah Param, pinggir Kuala Lumpur, tangan aku masih kosong. Tidak tahu apa yang mahu dibeli, sedangkan sebelum itu bukan main banyak hologram menu makanan dalam kepala aku.

Semua makanan nampak sedap belaka, tetapi pepatah Inggeris klise yang satu itu juga yang aku ingat, don't judge a book by it's cover. Aku takut makanan yang 'nampak' sedap itu tidaklah sesedap mana. Tapi, rasanya tak kena pula kalau aku cari makanan yang cover-nya langsung nampak tak sedap. Tak mungkinlah aku beli tepung pelita yang rupanya macam tepung gomak.

Kata Prof Charles Spence, 'people's perception is typically dominated by what their eyes see' dan hukum ketika beli makanan begitulah. Segalanya berlaku tanpa sedar. Aku mafhum benar pasal erti dari mata turun ke hati, dari mata juga turun ke rasa.

Pasal bagaimana 'rasa' itulah yang buatkan aku dan kau kecur liur dan tiba-tiba jadi kurang waras dengan beli makanan melebihi keperluan. Sudahnya, aku bawa pulang sepaket bihun sup (RM3.50), sekeping murtabak utara (RM3) dan lima tepung pelita (RM2).

Apabila azan Maghrib berkumandang, selepas berdoa iftar tentunya, aku jamah ketiga-tiga juadah itu mengikut tertib dan seni makan. Dimulakan sepotong murtabak (yang dibelah empat), disusuli bihun sup dan ditutupi tepung pelita.

Hasilnya, kecuali murtabak dan tepung pelita, bihun sup yang aku beli rasanya agak cilaka. Bihunnya tidak cukup dicelur, rasa keras macam mengunyah snek rumpai laut dari Jepun yang direndam dalam kuah sup kayu manis.

Aku menyumpah (sebelum reda 15 minit kemudian) dan tiba-tiba sedih memikirkan hari-hari Ramadan mendatang kerana setakat entri ini ditulis, aku sesungguhnya masih gagal membeli set juadah berbuka yang sempurna 'rasanya'.

Aku terhimbau kenangan lebih 15 tahun ketika zaman remaja dulu. Betapa pasar Ramadan ketika itu tidak pernah gagal memberikan makanan yang cukup rasa untuk aku nikmati setiap kali berbuka. Berhentilah di mana-mana gerai dan aku cuma perlu tudingkan jari, pasti saja aku tidak pernah menyesal menjamahnya. Nasinya banyak, cukup sukat air, lauknya ada rasa, jauh sekali kedekut dan kuihnya gemuk gedempol belaka. Sudahlah sedap, murah pula.

Namun, zaman berubah dan ekonomi menukar segala-galanya. Terdesak dengan keuntungan dan makna persaingan, aku menyaksikan orientasi masyarakat Melayu hari ini sudah berubah, yang mana wang ringgit menjadi tujuan dan bukan alat lagi. Ratib Melayu hari ini sudah menjadi, Alhamduringgittt..

Begitu senang kita petik hadis Nabi SAW mengenai punca utama rezeki daripada jual beli, tetapi jarang pula kita mahu bicara perihal asas jual beli itu sendiri, yakni muamalah yang diikat kata jujur dan percaya.

Sudahnya, kaum niaga Melayu yang kita lahirkan hari ini akarnya rapuh, tiada lagi dalam hatinya niat mahu berkongsi rasa dan rezeki, sifat individualistiknya tinggi dan akal menipunya boleh tahan. Kalau tidak banyak, sedikit pun boleh juga.

Ketika aku habiskan tepung pelita kelima ini (dalam masa tidak sampai 10 minit sebab sedap), aku terfikir-fikir tentang hari esok. Ah, gerai mana pula harus aku beradu nasib mencari 'Ramadanisme' yang hilang.

Seni murtabak di pasar Ramadan

Tuesday, August 02, 2011 · Posted in , ,

Kedai murtabak sedikit kucar kacir diserbu pelanggan.
Untuk meraikan semangat Ramadan, hari pertama lagi aku sudah turun Pasar Ramadan (Param). Sekali turun dua Param, satu di lorong Persiaran Utarid dan satu lagi di Jalan Nova. Dua-dua di Seksyen U5, Shah Alam.

Peniaga tak berapa ramai. Jadi, aku tak ada banyak pilihan makanan. Sepatutnya aku turun Param Paya Jaras sebab sana mesti ada tepung pelita dan murtabak tersedap di dunia. Tapi, mengenangkan betapa tak berbaloi dan malasnya aku hidupkan enjin kereta ke sana, aku nekadkan pencarian aku di Param Jalan Nova saja.

Ada dua gerai murtabak di sini. Satu ramai orang dan satu lagi separuh ramai. Aku jenguk kepala tengok murtabak di dua gerai tu dan aku faham kenapa murtabak separuh ramai tu tak berapa nak ramai orang kerumun.

Sebabnya, murtabak dia bikin warna putih, walhal seni warna murtabak tu sepatutnya kuning dan digoreng garing dengan minyak pekat beraroma meleleh-leleh. Baru pelanggan ada rasa berahi dan teruja mahu beli. Dia tak belajar daripada orang Jepun bahawa manusia makan guna mata dulu. Dan dalam bab makan ni, aku tak berani nak 'don't judge a book by its cover'.

Tapi, aku tak beli murtabak pun sebab tiba-tiba aku rasa malas nak beratur. Orang ramai sangat dan aku tak sedap hati nak potong queue. Lagi-lagi aku perasan ada ramai orang sedang muka bengis, satu isyarat tanpa suara kepada sesiapa yang berani potong queue diorang. Itu belum tengok muka kasihan tengah telan air liur sambil tengok brader murtabak canai roti. Jadi, aku surrender.

Sudahnya, selepas dua tiga kali ulang alik Param, aku berbuka kat kedai Siam, pekena nasi putih, ikan kembung masak pedas bersaiz sedang dan jus oren. Harga RM10.80. Mahal! Silap aku juga tak tau harga pasaran ikan kembung dan limau Sunkist. Ceh.

Luka dan putus cinta

Sunday, July 24, 2011 · Posted in , ,


Dulu aku tertanya-tanya sebab apa putus cinta sering dimetaforakan dengan luka. Aku fikir, pedih putus cinta itu sepatutnya dikaitkan dengan sakit yang lebih parah. Kanser atapun HIV misalnya. Jadi, puisi putus cinta yang baik sepatutnya ditulis begini, "hatiku bagai dimamah HIV". Atau; "Sayang, kata-katamu bagaikan menanam barah di hatiku."

Ataupun samakan saja sakit putus cinta dengan sakit-sakit biasa lain yang tak kurang sakitnya macam demam, migrain, sakit gigi atau cirit-birit. Kenapa mesti luka?

Tapi, selepas merasa sendiri pengalaman putus cinta dan luka yang betul-betul luka, aku akhirnya akur betapa luka adalah kata paling tepat untuk menggambarkan saat kau putus cinta, yakni memahami makna luka itu secara harfiah atau dalam perubatan, kita merujuk kepada luka terbuka (open wound).

Dalam perbendaharaan Bahasa Melayu pula, luka adalah situasi yang berlaku akibat ditetak, dihiris, diseret, dikelar, ditikam, dipancung, ditusuk, dicalar, dicakar, dipotong (tambah lagi jika ada).

Walaupun semua kata kerja luka itu berbeza darjah kesakitannya, tetapi kesan sakitnya dirasai serta merta dan tempoh masa tertentu diperlukan untuk kau pulih. Tapi sebelum kau pulih, kau akan lalui beberapa fasa kesakitan yang amat sangat yang buat kau tak boleh tidur malam. Yang buat kau menggigil-gigil selepas mandi sebab luka kau kena air dan otot kau sakit sebab kulit kau tegang kerana ditutup kuping.

Dan selepas luka kau ok, akan ada kesan parut di tempat luka kau berdasarkan berapa teruk luka yang kau alami. Setiap parut di tubuh kau akan buatkan kau ingat semula momen-momen luka tersebut. Tapi aku jamin kau takkan ingat berapa banyak kau demam dan berapa banyak kau kena migrain. Kalau kau pulih dari kanser dan rambut kau sudah tumbuh elok selepas kemoterapi (itupun kalau kau masih hidup), kau pun tak ada bukti untuk tunjukkan kau pernah hidap kanser. Cuma luka saja yang berbekas dan mampu kau ingat.

Dan kau kena pantang banyak perkara bila kau luka. Kau kena elak makan telur supaya luka kau cepat ok. Kau tak boleh makan ayam dan seafood takut luka kau gatal. Kau tak boleh makan kicap takut parut kau hodoh.

Tapi aku fikir, bukankah luka itu dicipta untuk manusia merasai kesakitannya. Parut itu ada untuk kita mengingati sakitnya luka. Dan aku raikannya dengan makan telur, kicap, ayam dan seafood. Dan sesekali kalau aku bosan aku kopek kuping aku sampai berdarah dan pedih. Aku tak kisah sebab doktor cakap parut aku cantik.

Pasal luka dan i am ok

Tuesday, July 19, 2011 · Posted in , , ,

Aku tulis cerita ini selepas aku rasa segalanya dalam keadaan selamat dan ok. Semuanya bermula pada hari sama ketika Arsene Wenger menghantar anak buahnya untuk membelasah Harimau Malaya 4-0 di Bukit Jalil.

Sedar-sedar aku sudah meniarap atas tar selepas sebuah Wira membelok masuk tanpa signal dan kau boleh bayangkan bagaimana Max Biaggi tergolek jatuh bersama Yamahanya.

Sedar sekali lagi aku sudah berada di gigi jalan dan aku tak ingat berapa pantas refleks aku melompat sebaik saja terjatuh dan berlari capik ke tepian. Fly Emirates aku koyak di bahu dan jeans B-Bond aku koyak di lutut.

Aku rasa lengan aku pedih merayap-rayap macam diratah sebatalion semut api yang marah koloninya musnah. Aku tengok lapisan kulit aku terkoyak, memutih dan memerah. Aku klasifikasikan ia luka tahap abrasion darjah pertama kerana lelasannya belum mengoyakkan blok dermis aku. Potensi sembuh lebih kurang sebulan asalkan aku tak melakukan lagak ngeri yang sama.

Sedar-sedar lagi aku sudah di klinik bersama nurse cantik berkurung hijau yang sedang senyum sambil memegang sebotol Flavine dan N Saline selepas bahu aku disuntik vaksin tetanus.

Aku teringat falsafah sumo, 'never give up, always move forward, and keep your mind empty of negative thoughts', tentang bagaimana aku patut menukarkan kata luka dan sakit kepada luka dan sedap.

Dan perlahan-lahan aku sedar aku bukan Robocop.

Pasal baju kuning, kemeja T, cinta dan menonton TV

Friday, July 08, 2011 · Posted in , ,

Malam tadi Jarul pakai baju Diadora, kaler kuning pergi minum. Aku syak baju tu dia beli longgok sehelai RM10 di uptown. Mungkin juga ori aku tak tahu. Aku teka saja.

Aku ingatkan dia pasal bahaya pakai baju kuning sekarang ni. Dia buat tak peduli sambil minum teh o ais dan cucuh rokok sebatang dan tengok skrin henfon. Budak-budak meja belakang sedang asyik main game poker, sejenis game bodoh yang tak akan dapat buat kau beli BMW, apatah lagi Kia Forte yang diidamkan ibu bapa mereka. Menjadi spekulator mata wang jauh sekali. Aku hirup teh tarik.

Aku teringat baju bundle (gambar atas) yang aku beli di uptown dekat rumah aku, lama sebelum Bersih versi 1 dianjurkan. Cantik dan nampak rare. Kain kapas lembut. Ada gambar orang lidi yang memberi makna ibu, bapa, anak, datuk dan nenek saling berpegangan tangan dengan hati masing-masing berbentuk cinta. Sebenarnya itu baju promo stesen NTV di Jepun.

Aku agak, dalam dunia moden hari ini mungkin cinta itu datang jika seisi keluarga dapat saling menonton TV bersama. Tapi berapa ramai kita hari ini yang ada masa buat benda tu semua kerana kita tidak pernah mahu melayan rancangan yang bukan taste kita? Kita biarkan abah dan atuk dengan RTM, ibu dan nenek dengan telenovela dan drama, manakala kita rasa Leverage lebih layak mengajar kita tentang korupsi dan anarki. Cita rasa rancangan TV sudah menunjukkan betapa kita manusia sudah lama tidak sehaluan dan berbeza pandangan. Tapi bila Astro mahu naik bil, kita tak ada pilihan.

Baju bundle ni aku jarang pakai sebab aku sayang warnanya luntur atau lusuh, sama macam baju lambang bendera Turki (juga bundle) yang aku beli 11 tahun lepas. Masih elok.

Biasanya t-shirt yang aku sayang aku akan lenjan pakai 3 bulan saja dan lepas tu aku simpan. Cuma pakai hari-hari tertentu seperti balik kampung, pergi bercuti atau tiba-tiba rasa nak pakai. Aku rasa kalau aku mati hari tu, kawan-kawan aku mesti cakap, "Sebelum ni arwah jarang pakai baju macam tu. Mungkin itu petanda ajal dia." Terima kasih kepada Metro kerana berjaya mengajar bagaimana kami patut berfikir.

Aku suka baju bundle bukan sebab aspek rare saja, tapi kualiti tekstil. Contohnya baju atas, kolarnya tahan dan tak mudah layut. Tak macam kolar baju lokal dan baju branded lain.

Satu-satunya t-shirt mahal aku pernah beli berharga RM80 yang di dadanya ada cuma lambang 'Swoosh' dan nama dewi bersayap Greek, Nike. Tapi, tak sampai 6 bulan, warnanya luntur dan kolarnya berkedut dan lambangnya serpih. Sejak itu, aku bertobat tak akan beli baju mahal-mahal lagi.

Transformers, pengangguran dan meritokrasi

Monday, July 04, 2011 · Posted in ,


Ada satu pelajaran dalam Transformers 3.

Walaupun Sam Witwicky (Shia LaBeouf) pernah menyelamatkan dunia dalam Transformers 1 dan Transformers 2 serta dikurniakan sijil penghargaan daripada Presiden Barack Obama, tetapi itu semua bukanlah jaminan untuk dia senang mendapat kerja. Sebaliknya, Sam dalam Transformers 3: Dark of The Moon cuma bekerja sebagai ofis boy.

Sekian, terima kasih.

.
.

"You may lose your faith in us, but never in yourselves. From here, the fight will be your own."- Optimus Prime

Rumah murah untuk dijual

Wednesday, June 22, 2011 · Posted in , ,

Van milik seorang peniaga pasar malam mungkin..
Di Malaya, purata harga rumah kos rendah adalah sekitar RM25,000 hingga RM35,000 yang kebanyakannya adalah rumah flat sempit lagi menyempitkan dengan material murah dan kualiti kemasan setanding kereta tempatan.

Isu wang mungkin jadi satu masalah, tetapi kemudahan pinjaman ditawarkan pihak kerajaan, pemaju dan bank sedikit sebanyak membantu golongan miskin memiliki rumah sendiri. Namun, masalah nombor wahid mereka sebenarnya bukanlah wang, tetapi ruang rumah yang sempit dan tidak selesa.

Kita semua tahu, golongan miskin terdiri daripada golongan peniaga kecil, nelayan, petani dan buruh. Di sini, kita akan nampak betapa tuntutan kerja mereka memerlukan ruang rumah yang luas, bukan di flat dan teres sempit.

Peniaga pasar malam perlukan ruang untuk menyimpan barang meniaga dan generator, nelayan mahu membaiki jala dan motor bot. Petani pula mahu simpan tajak, galah dan baja. Buruh mungkin saja mahu ada ruang untuk simpan simen dan alat tukang. Kalau kerja drebar bas, dia mahu ada lot parking khas supaya senang ambil budak pergi sekolah pagi-pagi.

Jadi, itu adalah alasan mudah kenapa penduduk setinggan atau penghuni di kawasan perumahan tidak terancang enggan berpindah ke projek perumahan murah yang disediakan kerajaan untuk mereka. Sebabnya ialah ruang, di mana ia benar-benar ada kaitan langsung dengan mata pencarian mereka.

Ironinya, jumlah bilik rumah orang kaya jauh lebih banyak dan luas. Misalnya, kau laki bini duduk satu bilik. Tiga anak kau dapat seorang satu bilik. Orang gaji mungkin satu bilik lagi. Tapi kenapa nak kena ada lebih 10 bilik? Kau bela gundik macam maharaja China ke?

Secara tipikalnya, rata-rata projek perumahan di negara membangun menumpukan kepada mekanisma kewangan iaitu membina rumah mahal hingga tak tercapai akalmu.

Ini bermakna, cuma sedikit saja pemaju yang menumpukan hala tuju syarikat mereka kepada projek membangunkan rumah yang benar-benar murah untuk dibina. Sebaliknya, projek rumah murah lebih kepada cukup syarat bagaikan melukut di tepi gantang atau kalau kail panjang sejengkal lautan dalam jangan diduga. Kalau kocek kau kering sentiasa, rumah yang agam mimpikan saja (amacam, ada rhyme tak?).

Dalam erti kata lain, kalau kau berduit, dapatlah kau merasa rumah yang selesa dengan tab mandi dalam bilik, kamar tidur luas berhawa dingin dan laman luar berlanskap cantik hingga terasa bagai di syurga adanya.

Tapi, kalau kau tak berduit, bilik kau jadi sempitlah dan terpaksa duduk atas mangkuk tandas dengan lutut berlaga pintu jamban. Laman luar usahlah diharap membina lanskap seakan syurga kerana semuanya neraka belaka (jangan baca secara harfiah). Persoalannya, apakah membina projek rumah murah itu begitu sukar dilakukan hingga ia bagaikan menunggu babi tumbuh sayapnya?

Aku tertarik dengan inisiatif rumah buluh yang diperkenalkan pertubuhan Habitat untuk Humaniti Antarabangsa (HFHI) cawangan Nepal dalam usaha membantu golongan miskin di negara itu memiliki rumah sendiri. Dalam projek itu, HFHI mensasarkan membina 20,000 rumah buluh menjelang tahun depan.

Kerja menampal simen atas dinding buluh.

Rumah buluh yang siap disimen. Steady!
Rumah buluh diperkenalkan di Nepal pada 2005, di mana HFHI menyedari penggunaan buluh sebagai material utama dapat menyelesaikan masalah kos pembinaan rumah, termasuk kekangan kewangan dan ruang oleh sasaran pemilik rumah, yakni golongan miskin.

Jadi, rumah buluh ini memberi ilham kepada HFHI untuk membangunkan teknologi rumah berasaskan buluh dengan mendapat bantuan suka rela daripada Dana Warisan Arkitek Kanada (CALF).

Rumah itu dibina dengan menganyam enam batang buluh yang ditampal dengan simen atau tanah liat sebagai dinding rumah. Fungsi enam batang buluh itu ialah sebagai tiang yang akan menyokong struktur bumbung dan ketahanan dinding rumah.

Teknik membina rumah menggunakan buluh bukan saja kerana ia nampak cantik atau murah, tetapi dilihat dari aspek faedah teknikal. Ini kerana buluh boleh didapati dengan banyak di kawasan selatan Nepal. Oleh kerana ia mudah diperoleh, tidak banyak kos diperlukan untuk mengumpul bahan mentah itu dan menggunakannya sebagai material utama rumah. Tambahan lagi, buluh mempunyai daya tahan yang cukup kuat untuk menahan gegaran gempa bumi dan tiupan angin kuat serta ribut, termasuk mesra alam.

Secara mudah, antara kriteria utama yang menyebabkan buluh dipilih sebagai material utama ialah ia mampu milik, mudah dikumpul, mudah alih, tahan lasak dan sesuai dengan budaya tempatan, termasuk pengalaman positif yang dikongsi mereka yang mendapat faedah daripada projek perumahan buluh terdahulu.

Jadi, takkan Malaya yang kaya dengan sumber tropika ini tak ada material murah untuk bina rumah selain batu-bata dan simen? Kenapa tak ada projek rumah kampung? Kenapa aku tak dengar kampung-kampung baru muncul selain pamflet flat sempit diselit celah wiper kereta dan peti surat rumah.

Semua arkitek tahu pasal prinsip asas seni bina, iaitu functionalism, di mana sesebuah bangunan itu mesti direka berdasarkan tujuan bangunan tersebut. Tolong faham, functionalism untuk rumah kos rendah bukanlah kos semata-mata, tetapi ruang.

Siri berdiet dengan steady V (akhir)

Monday, June 20, 2011 · Posted in

Atkins yang steady bergambar bersama diet rendah karbohidrat.

Sebenarnya, dah lama aku nak tulis pasal entri diet siri akhir ni, tapi tertangguh. Ada banyak perkara perlu aku uruskan membabitkan urusan kerja dan peribadi, termasuk beberapa insiden di luar jangkaan yang berlaku dalam hidup aku seperti kereta dan ofis aku kena pecah. Ok, sekarang aku sudah ada pengalaman tentang betapa bahayanya KL.

Sebelum aku meneruskan entri akhir ini, aku ulang semula dua rahsia asas diet ini iaitu baca/kaji/faham pasal diet dan kenal metabolisme diri. Diet ini mungkin tidak sesuai bagi sesetengah orang kerana kadar metabolisme setiap manusia berbeza. Kalau berat badan dipengaruhi faktor genetik, memang ambil masa sikit. Kalau kau ada penyakit atau jenis spesies badan lembik kalau tak makan nasi, pun boleh fikir dua kali juga.

Diet yang aku cadangkan ni namanya Diet Atkins, yang diambil sempena nama pengasasnya, Robert Atkins (1930-2003). Arwah ni bukan peniaga MLM yang jual ubat mahal untuk kasi kau berak banyak atau telan pil tahan lapar. Sebaliknya, beliau adalah pakar nutrisi dan kardiologi dari Amerika yang jadikan diri sendiri sebagai testimoni dan eksperimen.

Atkins adalah pakar diet yang bertanggungjawab mencipta revolusi baru diet yang lari daripada cara konvensional seperti diet rendah lemak dan rendah kalori. Diet Atkins membawa isme 'carbohydrate is the bad guy'.

Kata Atkins, karbohidrat adalah punca badan kita terlebih menghasilkan hormon insulin (atau hyperinsulinism) yang merancakkan paras glukosa dalam darah, sekali gus buatkan kau cepat rasa lapar. Kenapa Atkins cakap karbohidrat budak jahat? Ok, mari kita belajar pasal macamana sistem penghadaman kita bekerja.

Macam mesin, perut kita ni sebenarnya ada tiga tugas mekanikal. Pertama ialah simpan, iaitu menyimpan makanan yang ditelan dan juga cecair. Untuk tugasan ini, otot bahagian atas perut menjadi rileks (secara automatik) untuk menerima jumlah besar makanan yang ditelan (boleh bayangkan ular sawa).

Tugasan kedua ialah campur, iaitu mencampur makanan bersama cecair dan kimia penghadaman yang dihasilkan perut. Proses ini berlaku pada bahagian bawah perut membabitkan tindak balas otot perut itu sendiri (boleh bayangkan mesin basuh berpusing-pusing).

Tugas ketiga dan terakhir pula ialah kosong, iaitu proses perut mengosongkan ruangnya dengan menghantar secara slow and steady kepada jabatan usus kecil (boleh bayangkan proses masak rendang daripada kuah banyak sampai jadi kering). Di jabatan usus kecil inilah jabatan pengangkutan darah bertugas menghantar nutrisi ke seluruh tubuh manusia.

Berbalik kepada perihal karbohidrat. Secara normal, kalau ditanya pakar nutrisi, badan manusia memerlukan 45 hingga 65 peratus karbohidrat, yang terdiri daripada kanji dan fiber.

.
.

Ok, bagaimana perut menghadam karbohidrat?
Pertama, kanji dan gula (dalam karbohidrat) akan dipecahkan kepada molekul ringkas oleh enzim dalam air liur, di dalam jus yang dihasilkan pankreas. Kanji dihadam dalam dua langkah, iaitu enzim dalam air liur dan jus pankreas, lalu menghasilkan molekul dipanggil maltosa. Kemudian, enzim itu ketika masuk pemeriksaan jabatan usus kecil, dipecahkan pula kepada molekul glukosa supaya ia dapat menyerap ke dalam darah. Ini draf supaya korang senang faham.

karbohidrat (kanji) <-hadam-> enzim liur+jus pankreas <-pecah-> maltosa = glukosa

Glukosa ini kemudian akan dibawa oleh darah ke hati untuk disimpan atau digunakan sebagai energi untuk tubuh. Amacam, faham?

Sebaliknya, gula dalam karbohidrat dihadam dalam satu langkah saja, iaitu enzim dalam usus kecil bertindak menghadam sukrosa, juga dikenali sebagai gula meja (table sugar) atau gula yang kita cekik hari-hari tu, kepada glukosa dan fruktosa sebelum diserap ke dalam darah.

gula (sukrosa) <-hadam-> = glukosa+fruktosa

Fiber dalam karbohidrat pula lebih otai sebab enzim tak berani nak pecahkan dia kerana mamat fiber ni rileks saja lalu dan duduk dalam usus.

Jadi, Atkin melalui revolusi diet yang diperkenalkannya pada 1972 menyarankan kau supaya meminimumkan pengambilan karbohidrat dalam badan. Kata Atkins, kebanyakan orang yang mahu turunkan berat badan biasanya cenderung amalkan diet rendah lemak dan rendah kalori.

Tapi masalahnya, menurut Atkin, berapa ramai orang yang ikut diet konvensional di atas tapi masih tak kurus-kurus. Jadi, Atkins mencadangkan diet rendah karbohidrat (low-carb) kepada sesiapa yang mahu menguruskan badan secara ekspres seperti pernah aku cuba dan hasilnya dua minggu untuk 4 kilogram.

Dietnya begini. Dalam sistem penghadaman, tempoh menginap karbohidrat dalam perut adalah paling singkat berbanding protein dan lemak. Logiknya, makan karbohidrat banyak akan menyebabkan kau cepat rasa lapar. Jadi, apabila pengambilan karbohidrat dihadkan, sistem metabolisme akan ditukar secara automatik daripada menggunakan glukosa (yang dipecahkan daripada karbohidrat) kepada lemak sebagai energi.

Proses ini dipanggil ketosis yang berlaku apabila paras insulin rendah (info: dalam badan manusia, paras insulin turun apabila glukosa rendah).

.
.

Macamana?
Supaya korang senang faham diet Atkins ni. Aku akan bezakan dengan diet rendah kalori dan rendah lemak.

Dalam diet rendah kalori, objektif kau ialah kurangkan jumlah kalori harian kau. Kalau jumlah kalori harian kau 2000 kalori sehari (boleh kira di sini), kau kenalah cuba kurang jumlah tersebut, misalnya 1,500 kalori sehari saja. Caranya, sudah tentu kurangkan makanan yang ada tinggi kalori seperi nasi lemak (389 kcal), ayam goreng (232 kcal), roti canai (301 kcal), teh tarik (97 kcal).

Kalau kau kekalkan jumlah 2000 kalori sehari, bermakna berat badan kau tak berubahlah. Tapi, kalau lebih, kalori berlebihan itulah yang akan disimpan sebagai lemak. Kalau lebih lagi kalori, ia disimpan lagi dan lagi dan lama-lama badan pun membesar sebagai johan. Jadi, cara untuk mengurangkan kalori yang terlebih ialah bersukan la woii.. Tapi ada masa ke korang bersukan (macam aku)?

Kelebihan: Paling selamat, sihat dan tak ada pantang larang. Boleh makan apa saja asalkan tak lebih kalori yang mahu dikurangkan.
Kelemahan: Perlu bersukan kalau terlebih kalori. Ambil masa lama dan perlu sabar untuk kurus. Kena tahan lapar sebab jumlah kalori sudah dikurangkan daripada jumlah yang diperlukan badan.

Diet rendah lemak pula, objektif utama kau ialah mengurangkan lemak. Caranya, kena minum susu rendah lemak, kurangkan makan makanan bergoreng/minyak dan daging dengan amalkan makan banyak buah, bijirin dan sayur.

Kelebihan: Badan kaya dengan vitamin. Kurangkan risiko penyakit koronari.
Kelemahan: Cepat rasa lapar, letih dan tak bermaya. Kurang berkesan untuk turunkan badan secara drastik. Ada kajian mendakwa diet ini tak terbukti pun dapat kuruskan badan.

.
.

Apa yang hebat diet Atkins?
Banyak pakar mengkelaskan diet Atkins ni sebagai fad diet, yakni diet yang menjuruskan kepada pengambilan paten makanan tertentu dalam usaha mengurangkan berat badan secara drastik. Ada yang cakap diet Atkins ni diet orang kena kencing manis dan ada yang cakap diet ni khas untuk orang nak dapat badan ketul-ketul macam Sazali Samad. Semuanya betul dan tak ada salah pun.

Apapun, Atkins sejak menerbitkan buku pertamanya, Dr Atkin's Diet Revolution (1972), beliau membuktikan, selain diri sendiri, lebih 50,000 manusia berjaya menurunkan berat badan mereka dengan mengamalkan diet rendah karbohidrat yang diasaskannya, manakala bukunya, Dr Atkin's New Diet Revolution muncul sebagai buku terlaris pada 1992.

Kebenarannya, tiada satupun pakej kuruskan badan di Malaya yang mampu menghimpunkan testimoni seramai pesakit Atkins. Jauh sekali menulis revolusi diet yang mampu menjadi terhangat di pasaran sama ada di Malaya apatah lagi antarabangsa.

Cerita banyak pun tak guna. Aku tau korang sekarang teruja mahu tahu cara Atkins dan juga Lanzo berdiet. Mau terus cuba saja, ye dak?

Tak susah pun, dalam dua minggu ni, cuba minimumkan pengambilan karbohidrat. Kalau boleh ambil 20 gram karbohidrat saja. Kalau susah, 40 gram pun ok. Diet ni tak ada had jumlah kalori sehari. Korang boleh makan berapa banyak korang suka, asalkan tidak lebih jumlah karbohidrat yang ditetapkan.

Periksa sini untuk tahu berapa jumlah karbohidrat dalam makanan yang akan korang makan nanti. Jangan terkejut dalam nasi lemak ada 58.2 gram karbohidrat, mi goreng (40.6g), roti canai (45.5g), nasi putih (38.5g), teh tarik (19.1g), ayam goreng (0g)

Amacam, berani tak berani makan kurang 40 gram karbohidart sehari? Aiman tak kisahhh...

Lampu isyarat dan kajian kesauran

Friday, June 10, 2011 · Posted in ,

Beza lampu isyarat bodoh dan pandai
Dulu, masa aku belajar, sebelum buat apa-apa projek aku diajar pasal pentingnya feasibility study atau dalam bahasa Melayunya, kajian kesauran.

Kajian kesauran ni penting untuk menilai apa saja pro dan kontra yang ada kaitan dengan projek supaya kau dapat meminimumkan kesan buruk selepas sesuatu projek itu siap. Umumnya, feasibiliy study ni adalah kajian yang menjurus kepada perkembangan teknikal dan pelaksanaan projek.

Misalnya, kalau buat projek lebarkan jalan untuk menyuraikan kesesakan lalu lintas, kau mesti kaji sama ada projek kau tu betul-betul dapat atasi masalah tersebut. Lagi teruk kalau projek kau bukan saja gagal selesai masalah, tapi menambahkan lagi masalah.

Satu lagi contoh mengenai kajian kesauran ialah kes lampu isyarat di simpang empat Jalan Kampung Melayu Subang, dekat stesen minyak Esso atau selepas Petronas kalau kau datang dari Shah Alam.

Untuk maklumat, jalan raya sepanjang lampu isyarat itu adalah dua lorong dan dua hala. Oleh kerana ia dibina untuk menyuraikan aliran trafik di simpang empat yang membabitkan kenderaan keluar masuk simpang, sistem lampu isyarat sepatutnya membenarkan kenderaan di kedua-dua lorong bergerak satu hala secara serentak, iaitu jalan terus dan masuk simpang (macam polis trafik selalu buat).

Kalau hanya satu laluan saja dibenarkan bergerak dan satu lagi berhenti, kesesakan akan berlaku, terutama di lorong terus. Ini kerana laluan cuma dua lorong, lainlah kalau laluan terus ada dua atau tiga lorong.

Berdasarkan pemerhatian aku, sistem trafik satu lorong terus dan satu lorong berhenti untuk jalan dua lorong tak pernah berjaya meleraikan masalah kesesakan. Ini kerana kenderaan yang mahu bergerak terus biasanya lebih banyak berbanding kenderaan masuk simpang.

Masalah timbul apabila ada pemandu yang mahu bergerak terus secara tidak sengaja (atau sengaja) masuk ke lorong yang cuma dikhaskan untuk mereka yang mahu masuk simpang. Dan apabila sedar tidak boleh belok, mereka pun beri signal mahu pangkah masuk ke lorong terus. Jadi, inilah punca kesesakan berlaku di simpang lampu isyarat dua lorong.

Contoh lain ialah satu lampu isyarat di Jalan Ipoh menghala ke Sentul dan Jalan Sungai Buloh (dekat kuarters tentera). Setiap hari aku lalu dua jalan tu, mesti ada pemandu silap masuk lorong dan bagi signal mahu jalan terus.

Berbalik kepada lampu isyarat Kampung Melayu Subang, sebelum ini lampu isyarat di simpang tu bergerak dua lorong serentak. Tapi, beberapa hari lepas aku perasan sistem lampu isyarat di situ sudah berubah kepada sistem baru yang aku sebut di atas. Sudahnya, laluan yang memang sudah sesak teruk menjadi semakin teruk hampir sepanjang masa.

Situasi tersebut seolah-olah kau yang boleh saja makan ikut hidung untuk atasi masalah makan guna mulut, tapi diarah doktor supaya makan ikut telinga. Aku tak faham kajian binatang apa yang perancang bandar kita buat.

Bir Halalan Toyyiban

Thursday, June 02, 2011 · Posted in

Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) baru-baru ini mengejutkan umat Islam Malaya apabila mengumumkan bir halal dari Timur Tengah sebagai haram selepas ujian makmal mendapati kandungan alkohol dalam minuman itu melebihi kadar dibenarkan syarak.

Apa yang lebih mengejutkan, penemuan kandungan alkohol 0.5 peratus itu dibongkar Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ) sebagai susulan daripada aduan pengguna yang ragu tentang status halal minuman tersebut. (Info: Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan cuma 0.01 peratus kandungan alkohol yang dibenarkan dalam makanan atau minuman).

Ok, kita prasangka baik. Mungkin tak ada pengguna yang buat aduan kepada Jakim mengenai status halal bir halal itu.  Maklumlah, Jakim sekarang sibuk pantau markas ajaran sesat.

Aku bukan mahu mempertikaikan keputusan Majlis Fatwa walaupun al-Qaradawi pernah mencetuskan kontroversi berikutan fatwa beliau yang menghalalkan kandungan 0.05 peratus alkohol (baca). Isunya, kenapa selepas setahun bir halal itu popular baru ia diisytiharkan haram?

Dan soalan yang masih belum dijawab Jakim ialah bir halal yang haram itu jenama apa? Siapa pengedarnya?Syarikatnya di mana? Siapa CEO? Bukan apa, setakat entri ini ditulis, ada dua syarikat bir halal tampil membuat kenyataan media mendakwa bir mereka halalan toyyiban.

Pertama, wakil syarikat pengedar utama minuman berasaskan bijirin barli jenama Istak yang tampil menegaskan produk mereka tiada kaitan dengan produk 'bir halal' yang haram. Malah, bir halal Istak bebas alkohol 100 peratus! (baca)

Tidak cukup dengan itu, wakil syarikat itu mendakwa Istak melepasi piawaian halal untuk Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) 2009 di Kuala Lumpur dan Islamic Chamber Research and Information Center (ICRIC) yang diiktiraf negara anggota Pertubuhan Persidangan Islam (OIC). Mereka juga kini sedang dalam proses mendapatkan logo Halal Malaysia keluaran Jakim.

Selain Istak, pengedar kedua yang turut membuat kenyataan media mengenai status halal minuman mereka ialah  syarikat minuman malta jenama Barbican dan bagi menguatkan bukti halalan toyyiban, ditunjukkan mereka sijil Kementerian Kesihatan Dubai, sijil eksport dan sijil halal daripada Islamic Food Research Centre Malaysia Asia Region (IFRC Asia). Kata pengarahnya, Barbican juga dijual di Masjidil Haram, Mekah (baca).

Jadi, aku ulangi sekali lagi soalan kepada Jakim.Bir halal yang haram itu jenama apa? Siapa pengedarnya?Syarikatnya di mana? Siapa CEO?

Kalau pendedahan resipi rahsia ni macamana pulak? Bila mau buat analisis?
Kalau Root Beer?

Perihal gula sana sini

Thursday, May 19, 2011 · Posted in

Bermula 10 Mei lepas, harga gula naik 20 sen sekilogram daripada RM2.10 kepada RM2.30, tidak lama selepas kerajaan mengumumkan kenaikan harga petrol RON97 kepada 20 sen seliter. Ok, petrol RON97 mungkin bukan isu besar sebab rakyat diberi pilihan menggunakan RON95. Tapi, itupun ada ura-ura harganya akan disemak (baca: naik).

Kenaikan harga gula dikatakan sebahagian daripada langkah rasionalisasi (kurangkan) subsidi, yang mana kerajaan boleh berjimat hingga RM116.6 juta.

Dan seperti biasalah, bagi menguatkan hujah kenaikan itu, Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Mohd Zain Mohd Dom dalam Utusan membandingkan harga runcit gula di Malaysia dengan negara serantau seperti Indonesia, Singapura, Thailand dan Filipina.

Kata Mohd Zain, harga runcit gula di Indonesia ialah RM3.80 sekilogram, Singapura (RM3.61), Thailand (RM2.31) dan Filipina (RM4.50). Menurutnya lagi, sebelum rasionalisasi harga runcit gula dibuat, kerajaan terpaksa menanggung subsidi sebanyak RM400 juta setahun! Malah, walaupun harga dinaikkan 20 sen, Kerajaan sebenarnya masih lagi menanggung subsidi RM283.4 juta setahun.

Namun, bagi aku, isu sebenarnya bukanlah mengenai kenaikan harga gula, tetapi kesan berangkai akibat kenaikan harga barang komoditi itu. Sama seperti kenaikan petrol, sesiapapun tak dapat nafikan betapa kenaikan harga gula akan turut melonjakkan harga makanan dalam pasaran. Macam satu trend, gula naik, harga barang pun naik. Kuih-muih di pasar malam mengecil dan air manis rasa tawar tapi harga macam cilake. Siapa mau jawab?

Jadi, apa kejadah mahu selaraskan subsidi kalau kesannya hanya membebankan rakyat, terutama kalangan isi rumah berpendapatan rendah?

Seperkara lagi, antara kenyataan pak menteri yang kerap digunakan setiap kali berlaku apa saja kenaikan harga barangan ialah perbandingan dengan negara dunia dan serantau. Minyak kita lagi murah dari Indonesia. Gula kita lagi murah dari Filipina. Tapi, pernah tak pak pak menteri keluarkan hujah mengenai perbandingan harga makanan atau barang keperluan lain dengan negara yang dijadikan rujukan bandingan harga itu?

Thailand, misalnya, walaupun harga gulanya mahal sedikit (lebih 1 sen), tetapi purata harga makanan jauh lebih murah daripada Malaysia. Kadar Sepinggan Nasi Kasar (KSNK) di Thailand, yakni sepinggan nasi berisi lauk ayam/daging+sayur+air manis di kebanyakan restoran kecil di sana adalah sekitar RM4 saja. Malah, hidangan pulut (sticky rice) dan ayam panggang ataupun sepinggan mi yang dibeli di warung jalanan atau gerai tepi jalan, harganya cuma RM2!

Ayam panggang campur pulut harga dua ringgit mana nak cari kat Malaya ni?
KSNK di Filipina, harga sepinggan nasi berlauk seketul ayam dan jus mangga cuma RM3.50 walaupun harga gulanya RM4.50 sekilogram. KSNK di Indonesia pula, dengan harga gula RM3.80 sekilogram, tetapi kalau kau ada RM3 (Rp8000) dalam poket pun sudah cukup untuk mencekik makan tengah hari di ibu kota Jakarta. Di Singapura (gula-RM3.61 sekilogram), harga nasi ayam di Kota Singa itu boleh dibeli dengan harga 3 dolar.

Macamana pula dengan KSNK di KL? Harga sepinggan nasi+seketul ayam+sayur+air manis di kebanyakan restoran sekitar KL adalah RM6-RM7! Minta nasi separuh pun harga sama. Ambil ayam kecik pun harga sama! Teh o ais yang airnya separuh dan guna serbuk teh timbang kati yang rasanya kejap tawar kejap manis, kejap kaler nipis, kejap kaler pekat, tapi bila masuk bab harga, RM1.70! Gila ke apa ni woi, harga makanan main ikut flat rate. Mahal-mahal KFC pun, saiz ayam, roti potong, coleslaw dan mashed potato tak berubah. Tapi, kedai yang gantung ayat seribu dinar kat dinding jual ayam kecik 3-4 ringgit seketul!

Lagi ajaib, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed dalam Dewan Rakyat tahun lalu memberitahu Malaysia sebenarnya mengimport 99 peratus bekalan gula dari Brazil, Australia dan Thailand untuk memenuhi permintaaan domestik. Gula untuk pasaran tempatan cuma 1 peratus, iaitu 17,000 tan.

Bukan mahu mempertikaikan fakta diberikan, tapi kita semua tahu siapa Robert Kuok. Semua orang tahu dia adalah manusia paling kaya di Malaya yang cukup terkenal dengan julukan 'Raja Gula Asia'. Kenapa digelar Raja Gula? Ya, sudah tentu gelaran itu merujuk kepada perniagaan teras beliau, iaitu gula.

"Walaupun gua Raja Gula, itu tidaklah bermakna harga gula dijamin rendah. We are talking about business OK.."
Semua tahu Raja Bola Malaya ialah Datuk Ghani Minhat yang tentunya beliau ialah pemain yang paling terer bermain bola pada zaman bola sepak Malaya dulu. Semua tahu juga, dulu Mawi digelar Raja SMS kerana setiap kali ada undian SMS, dia mesti pukul habis, tak kasi chance punya.

Tapi, apa kejadah dapat gelaran Raja Gula kalau pasaran gula dalam negara sendiri cuma mampu tampung 1 peratus? Tiba-tiba aku teringat cerita kawan aku kena gelak dengan pak Arab apabila dia beritahu pasal isu krisis air di Malaysia. Pak Arab itu cakap, apa kejadah negara tropika macam Malaysia ada krisis air? Ini kerana semua orang tahu negara tropika paling banyak hujan dan Malaysia bukan negara Arab sampai kena proses air laut buat air minum dan bagai lagi.

Rasionalisasi taik kucing!


*KSNK itu terma ekonomi aku sendiri. Jangan buat jawab dalam kertas periksa.

Sebab-sebab lelaki Malaysia malas masak

Friday, May 13, 2011 · Posted in

"Saat menonton televisi, ngobrol dengan ibu saya, bahkan mencium bau atau melihat warna, kita bisa menciptakan kreasi masakan. Intinya gunakan imajinasi" 
- Selebriti chef Indonesia, Rinrin Marinka



“Dulu pernah bekerja di hotel ternama di sini lebih lima tahun. Sebab itu Paris sudah jadi biasa sangat, dah macam negara sendiri. Semua selok belok Paris ada dalam tangan aku ni, Cik Gayah oi”
- Selebriti chef Malaysia, Chef Wan

Fiksi pilihan raya II

Saturday, May 07, 2011 · Posted in

Parti manakah akan disertai Wolverine?
Aku tak faham kenapa orang Gebeng ni duk bantah kilang nadir bumi. Bagi aku, projek ini bagus untuk melahirkan ramai mutan. Selepas projek ini siap nanti lihatlah berapa ramai Profesor X dan Wolverine akan muncul dengan abiliti luar biasa.

Apabila mutan-mutan sudah membentuk satu komuniti besar, korang boleh tubuhkan parti yang dinamakan Pertubuhan Kebangsaan Mutan Bersatu (UMUNO). Inilah masanya korang menegakkan Ketuanan Mutan. Ok, aku faham, mutan juga ada ideologi berbeza. Untuk mutan Islamik, korang boleh tubuhkan Parti Mutan Islam Se-Malaya (PAMS). Untuk mutan liberal dan pro reformasi, boleh tubuhkan Parti Keadilan Mutan (PKM).

Itupun kalau korang mahu berkuasa secara demokratiklah. Kalau tak mahupun tak apa sebab korangkan ada abiliti luar biasa. Eh, ada rumah murah di Gebeng? Akupun mahu jadi mutan juga. Aku suka Wolverine dan Gambit.

Siri berdiet dengan steady IV

Friday, April 29, 2011 · Posted in ,

Perut macam karburetor jugak. CC tak sama..
Apasal blog aku dah jadi entri pakar diet? Apakah aku benar-benar serius mahu mencipta pil ajaib Lihat Pinggangku Ramping (seperti dicadangkan Kap). Kahkahkah.

Ok, macam ni. Sebenarnya aku bukan ahli yang layak memberi nasihat tentang diet menguruskan badan. Aku berdiet pun bukanlah kerana mengalami masalah berat badan berlebihan. Berat badan aku masih dalam skala piawaian BMI. Lainlah kalau berat badan aku mencapai tahap obesiti dan berjaya menurunkan berat badan hingga 20 kilogram dalam masa dua minggu.

Ya, aku pernah tulis pasal ketidakselesaan memakai stokin sambil duduk akibat perut yang sedikit membuncit ke depan, tetapi itu bukanlah daya pendesak yang benar-benar memaksa aku berdiet pun. Bukan bukan bukan.

Cuma aku ada kecenderungan menguji mitos. Aku tak suka dogma membuta tuli. Aku manusia realistik dan tak suka ditakut-takutkan. Masa kecil dulu aku pernah telan duit 5 sen untuk memastikan dakwaan kawan aku silap yang mengatakan kau perlu dibedah jika tertelan syiling. Hasilnya, duit aku keluar bersama tahi dan janganlah kau tanya macamana aku dapat pastikan duit itu ada dalam tahi aku. Itu eksperimen aku yang dulu.

Dalam siri berdiet dengan steady ini, aku cuma mahu buktikan boleh tak aku berdiet tanpa ambil pek minuman menguruskan badan seperti yang dicanangkan banyak ejen MLM seluruh negara.

Hasilnya, berdasarkan apa yang aku baca, memang boleh. Malah, dari sudut lain diet yang aku amalkan mengajar aku tentang kerinduan. Kerinduan kepada nasi yang sudah aku telan hampir tiga dekad lalu. Dan siapalah yang tahu tatkala aku menyuap nasi buat pertama kali, air mata aku senang saja membutir seperti bumi yang ditimpa hujan selepas bertahun-tahun dikontangkan kemarau.

Namun, sebelum aku beralih kepada rahsia besar diet. Adalah perlu aku maklumkan dua rahsia asas untuk diet ini. Pertama, seperti yang sudah aku tulis dalam entri lepas, iaitu baca dan kaji. Apa saja kaedah diet yang mahu kau lakukan, kau kena faham. Kau betul-betul faham ke pasal 1001 herba dalam pek minuman yang mampu menguruskan badan tu. Ataupun kau cuma ternganga mendengar si penceramah berlabon tentang kader-kader yang akan menghadiahkan kau sebuah BMW 5 series.

Rahsia kedua pula ialah kenali metabolisme. Menurut Prof Wiki, metabolisme adalah tindak balas kimia yang berlaku dalam sel hidup yang membolehkan sel membesar dan membiak, mengekalkan struktur dan bertindak balas terhadap persekitaran mereka. Ia dibahagikan kepada dua jenis, iaitu katabolisme yang memghasilkan tenaga seperti pemecahan makanan dalam respirasi sel, manakala anabolisme pula menggunakan tenaga untuk membentuk komponen sel seperti protein dan asid nukleik.

Senang cerita, metabolisme ni macam kilang. Nasi adalah bahan mentah. Katabolisme adalah proses pembuatan dan anabolisme adalah bahan mentah yang siap menjadi produk untuk digunakan.

Dalam industri, proses pembuatan ditentukan dengan keupayaan mesin dan kepakaran buruh. Lagi moden dan lagi pakar pasukan buruh dalam sesebuah kilang, lagi banyak dan berkualiti sesuatu produk itu dihasilkan. Ambil contoh kilang Proton dan Toyota. Kajilah kilang mana yang dapat menghasilkan produk yang banyak dan berkualiti. Tapi, kalau kedua-dua kilang sama bagus dari segi buruh dan mesin, tetapi salah satunya gagal menghasilkan produk berkualiti dan banyak, itu namanya korupsi. Ayat akhir tu tak ada kena mengena dengan diet sebenarnya.

Merujuk kepada tubuh manusia, metabolisme bukanlah mesin atau buruh yang boleh dibeli dan diupah. Ia terdiri daripada sel, sebatian kimia dan enzim yang ada kaitan dengan genetik dan persekitaran. Apa yang perlu kau faham di sini ialah setiap manusia tidak memiliki metabolisme yang sama di segi katabolisme dan anabolisme.

Jadi, jangan hairan kenapa ada kawan kau makan macam hantu raya tapi badan masih kekal ramping, tapi kau pula pantang makan lebih sikit mesti badan naik membadak. Metabolisme wehhh..

Secara natural, kadar metabolisme biasanya merosot apabila usia meningkat, terutama apabila usia kau mencecah 30 tahun ke atas. Jadi, janganlah hairan sekali lagi kenapa badan kau naik sedangkan rutin makan kau sama saja seperti 10 tahun dulu. Itu tandanya metabolisme kau mula mengendur.

Ada juga yang kekal langsing sampai ke tua dan hal itu kau kena rujuk pula kepada faktor genetik dan ia masih tetap ada kaitan dengan metabolisme. Namun, mereka yang kurus lebih sukar menaikkan berat badan berbanding orang gemuk yang cuba menguruskan badan. Ini serius ni.

Jadi, sebelum mengamalkan sebarang diet, kenal pasti dulu tahap metabolisme korang di mana. Apakah korang tergolong jenis makan banyak dan badan naik, makan banyak dan badan tak naik, makan sikit dan badan turun atau makan sikit dan badan tak turun?

Entri akan datang aku cuba habiskan siri ni. Letih aih..

Siri berdiet dengan steady III

Wednesday, April 27, 2011 · Posted in ,

"Saya tak payah ambil pek minuman hikmat pun. Buwekkk.." 
- Michelle Aguilar - Pemenang The Biggest Loser Season 6.. 

Kurus atau gemuk itu subjektif. Ada orang ukur kegemukan dengan BMI. Ada dengan lubang tali pinggang. Ada dengan mesin timbang. Ada dengan kawan ofis. Ada dengan model pinggang ramping. Ada dengan gambar lama 10-20 tahun dulu. Terpulanglah. Tapi ada saintis cakap kau akan cenderung gemuk kalau berkawan dengan orang gemuk. Kesian orang gemukkan?

Lanzo, apakah rahsianya kau turun 4kg dalam dua minggu?

Pertama, kau kena rajin baca dan kaji sebarang artikel atau maklumat pasal diet menguruskan badan. Bukannya dengar ceramah mana-mana pakar yang kemudian pada hujung sesi minta kau daftar nama jadi kader MLM.

Kau kena faham, masalah kegemukan bukan masalah baru. Ia sudah dikaji beribu-ribu tahun dan ramai saintis sudah memperkenalkan pelbagai kaedah diet. Namun, tak ada satu pun kalangan mereka yang berjaya cipta pek ajaib yang dapat menguruskan badan secara ekspres tanpa perlu mengawal cara pemakanan. Kalau kau pergi muzium kecantikan di Melaka, ada kaum asli melangsingkan badan mereka dengan meletakkan gelang di pinggang sejak usia kanak-kanak. Malah, program realiti TV, The Biggest Loser sendiri tak pernah berikan sebarang pil atau pek minuman ekstrak 1001 herba hutan untuk pesertanya menguruskan badan. Realistik sikit beb!

Lihatlah sekeliling, ada saja pakar nutrisi, ulama tersohor, cendekiawan, ahli sukan atau pemimpin politik yang mengalami masalah kegemukan walaupun kita sedia maklum mereka begitu akrab dengan perihal kesihatan seperti bersukan setiap minggu, berceramah pasal kunyah makanan 40 kali dan berkempen tentang kurangkan gula dalam minuman serta ubah gaya hidup. Jadi, apalah yang mahu diharapkan dengan pek hikmat dijamin kurus dalam satu minggu?

Hingga kini, kegemukan kekal menjadi misteri yang masih dikaji dalam sejarah peradaban manusia. Dalam dunia moden sekarang, masalah kegemukan sudah menjadi satu bentuk dagangan dan industri untuk meraih keuntungan. Kenapa? Kerana sejarah membuktikan tiada satupun tamadun manusia yang semua rakyatnya kurus langsing. Mengharapkan dunia tanpa orang gemuk sama seperti menunggu kucing bertanduk atau babi bersayap. Ini fakta.

Aku faham kau sesekali akan terpesona dengan kejayaan mereka yang berjaya menguruskan badan dengan mengambil pek kurus 'Lihat Pinggangku Ramping'. Tambahan lagi kalau yang ramping itu rakan terdekat dan ahli keluarga sendiri.

"Serius, Jahhh. Lepas aku ambil Lihat Pinggangku Ramping, seminggu aku turun 3 kilogram. Tiap-tiap hari aku berak keluar tahi hitam.."

Tetapi, kau tahu tak dia kurus bukan kerana pek kurus yang diambil, tetapi kerana jumlah kalori harian sudah dikurangkan. Kau pernah kira tak jumlah kalori yang dia ambil tiap-tiap hari selepas ambil pil tu?

Rahsia kedua nanti aku sambung lagi. Tengok bola dulu..

Powered by Blogger.