Lagenda Budak Setan (Tak Sempat Siap Sebab Tengok Piala Dunia) Tunggu Nanti Aku Sambung

Wednesday, June 16, 2010 · Posted in

Lama tak rebiu filem. Agak kurang tengok wayang kebelakangan ni. Maklumlah, sibuk. Bila sibuk, lupa. Lupa tengok wayang. Nampak tak kaitan antara sibuk dan lupa. Jadi, tak hairan faktor kesibukan mampu menjejaskan sesuatu hubungan. Antara suami dan isteri. Anak dan ibu bapa. Pakwe dan makwe. Kerajaan dan rakyat. Semuanya kerana sibuk dan lupa. Eh, aku nak rebiu filem kan?

Beberapa hari lalu, aku tengok Lagenda Budak Setan (LBS). Filem adaptasi daripada novel pop agung karya Ahadiat Akashah.

Istimewa tentang novel ini ialah tercetus fenomena baca novel pop kalangan remaja Malaysia sekitar 90-an. LBS berjaya menyelinap menjadi bentuk budaya popular remaja tempatan ketika itu, seiring dengan trend kasut penguin dan seluar straight cut tempah kedai taruk buckle tepi pinggang (poket belakang kasi keluar, kaki seluar lipat, poket kecik tepi).

Memang sudah ada banyak novel pop sebelum LBS. Tetapi, belum ada satu pun novel yang mampu mencetuskan kegilaan seperti LBS. Ahadiat, menerusi LBS berjaya mencipta peraturan baru tentang apa itu novel pop dalam erti kata sebenar.

Malangnya, disebabkan sikap anti-establishment dan anti-popular yang kuat, aku hanya membaca episod pertama LBS (berjudul Budak Setan) walaupun bersungguh-sungguh direkemenkan oleh rakan sekelas.

Sebaliknya, aku memilih membaca novel pop lain keluaran syarikat Ahadiat (Melati Production kalau tak silap).

Selain Budak Setan, seingat aku hanya tiga saja novel pop syarikat Ahadiat yang aku baca.

Pertama, Yo, It's Me (Aznil Nawawi) - Pernah dibuat drama tivi di TV3, lakonan Nico. Mengisahkan seorang mamat skema berubah menjadi hensem selepas di-make over oleh rakan-rakan. Tapi, Nico dalam drama selepas di-make over tak adalah hensem sangat pun.

Kedua, Prince Cinderella (penulis tak ingat) - Langsung tak ingat jalan cerita. Tapi, uniknya tentang novel ini ialah pembaca perlu hantar surat kepada syarikat penerbit untuk dapatkan 'warkah si hero' (kalau tak silap). Warkah tersebut adalah kesimpulan bagi penamat cerita novel itu.

Ketiga, Di Bibirmu Ada Lagu (Shai) - Aku cuma ingat tajuk saja sebab aku anggap penulis tu berjaya mencipta ayat jiwang paling king sepanjang zaman.

Kembali semula mengenai LBS, sebenarnya, aku langsung tak ingat plot dalam novel pertama itu selain nama heronya, Kasyah. Justeru, aku gagal mengingati momen-momen penting yang patut diangkat dalam filem.

Eh, tadi tulis nak rebiu filem kan?

Sabar sabar. Nak tengok Korea Utara lawan Brazil dulu.

8 Responses to “Lagenda Budak Setan (Tak Sempat Siap Sebab Tengok Piala Dunia) Tunggu Nanti Aku Sambung”

'ainrahimin said...

gempak gile endingnya...hadushhh...

Anonymous said...

takpayah preview lah. tak best pun yang movie punya tu.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

bukan ke dendam kesumat,jejak wira,alampewira,pedang setawan..yang menguasai kita

kingbinjai said...

hati taman! hahaha

kel@mbu said...

ain; sabar sabar..

anony;
tak best pun rasa nak rebiu jugak. heh.

brutal;
itu kategori buku bergambar.

king;
nak kata jiwang tu tak adalah sangat. tapi lebih kepada pengaruh trend.

manusia buatan said...

aku ingat bila 'kukubird' kena cili dengan mak sendiri.

macam seluar kena bakar api neraka!

Anonymous said...

will wait for ur review.

prof nik said...

prince cinderella ye.. hahaha. mesti nko anto surat ni. n dapat warkah si hero. siap tau lak tu. dpt kesimpulan tentang citer tu

Powered by Blogger.