Kenapa England Bukan di Hati

Monday, June 28, 2010 · Posted in

Berpuluh-puluh orang melonjak girang menyaksikan England dibantai Jerman tadi. Tak mungkin telinga aku yang tuli. Tapi, ketika Upson meledakkan gol pertama England, tidak ramai sangat pun penyokong negara Rooney itu menjerit. Rata-rata memilih untuk menikus.

Walaupun Liga Perdana Inggeris begitu intim di hati rakyat Malaysia, tetapi itu bukan bermakna England menjadi pasukan bertakhta di jiwa. Menurut tinjauan rambang aku, ramai lebih cenderung memilih negara-negara Eropah lain, Latin dan Asia walaupun langsung tak pernah ambil tahu pasal liga di Argentina atau di Korea Selatan sana. Aku sendiri memilih Jerman dan serius aku tak ambil peduli sangat pasal Bundesliga.

Pasukan England dilabelkan sebagai skuad pondan. Dengan rata-rata pemain berambut potong kedai mamak kasi cukur sideburn paras telinga, penampilan England kelihatan menjelikkan dan tidak macho. Bandingkan dengan pemain Argentina yang lagak bagai rockstar beraksi di atas padang. Pemain Jerman sendiri, walaupun tidak memiliki penampilan seperti rockstar, tetapi bertuah kerana mempunyai raut wajah garang dan hensem.

Kecuali Rooney, berwajah gasar, dan Heskey, berwajah kaki pukul, tiada pemain England lain yang mampu menandingi kegarangan skuad Jerman. Ini meninggalkan kesan psikologi kepada mereka, sekali gus menambahkan tekanan dan timbul perasaan rendah diri.

Wajah penuh suci lelaki-lelaki Inggeris mungkin senjata paling ampuh untuk meletakkan mereka sebagai penjajah Eropah nombor satu dunia. Malangnya, wajah sama tersebut langsung tidak membantu mereka dalam Piala Dunia.


Kacak dan garang

Kacak dan mat belia

7 Responses to “Kenapa England Bukan di Hati”

prof nik said...

england dah balik kg dah. hahaha

Amy Z! said...

hahah. tak boleh blah "kacak dan mat belia" tu.. hahaha.

sepatumerah said...

Muka ganas tapi dalam hati ada taman......

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

garang tapi manja

Adeqq said...

hahahaha. lawak oke!
tapi mmg btol pon kan. muke sumpah jiwa-jiwa. tak garang langsung! hoho.

eh, tapi Messi pon tak garang~ ^___^

kel@mbu said...

adeqq;
messi tak garang tapi berambut rockstar!!

Gadis H said...

saya pun xsuka England... sib baik Jerman dpt kalahkan England... ^_^

Powered by Blogger.