Diktatorisme, monarkisme dan damai abadi

Wednesday, March 20, 2013 · Posted in , , ,


Bila diimbas sejarah, gaya kepimpinan masyarakat Asia adalah cenderung ke arah diktatorisme dan monarkisme walaupun masing-masing hebat mengaku menyanjung demokrasi.

Lihat Mesir kuno, walaupun rakyatnya teruk dibantai kezaliman Firaun, tidak pernah pula berlaku kebangkitan rakyat secara total untuk menghapuskan dinasti Firaun. Mereka selesa menganut faham diktatorisme dan monarkisme.

Sudahnya, sebelum ditakluk Rom dan dibebaskan Islam, dinasti Firaun bertahan di Mesir ribuan tahun.

Betul, tidak semua Firaun itu jahat, tetapi pada era kejahatan satu-satu Firaun pun rakyat Mesir gagal menggulingkan raja mereka itu.

Malah, dakwah Nabi Musa sendiri menghadapi kesukaran hingga memaksa baginda melarikan diri bersama pengikutnya menyeberang laut kerana diburu Firaun. Mungkin majoriti rakyat Mesir ketika itu rasa ok dengan kejahatan Firaun dan mereka mampu bersabar.

Berbeza pula dengan orang Rom (Barat) yang tidak pernah bersabar. Bacalah kisah Mahajaraja ke-3 Rom, Caligula yang dibunuh hanya selepas 4 tahun memerintah disebabkan diktatorismenya. Malah, ketidaksabaran mereka melarat hingga sanggup membunuh wira berstatus 'The Great' (baca cerita Alexander/Iskandar).

Aku tertanya, apakah ketakutan itu membuatkan manusia rasa aman, selesa dan damai abadi.

Powered by Blogger.