Pasal sejarah

Tuesday, March 05, 2013 · Posted in , ,


Cerita pasal Sulu. Jenuh juga aku buka laman web macam-macam untuk baca apa sebenarnya sudah berlaku di Sabah sana. Ada yang bergebang pasal konspirasi politik dan ada pula pasal cerita sejarah lampau yang dilupakan.

Kita humbankan sekejap pasal politik sebab kau boleh saja pergi baca blog pro parti masing-masing supaya hati kau boleh tenang dan pada masa sama mendengus, padan muka kau parti XX!

Ok, bercerita pasal sejarah. Sebenarnya ia sesuatu yang payah untuk diselesaikan kerana setiap pihak akan mendakwa mereka benar. Lebih buruk, terjadilah pertumpahan darah atau krisis kemanusiaan.

Namun, sebagai penganut real politik dan penyaksi siasah era moden, usahlah diungkit sejarah yang lalu. Biarlah ia tinggal sejarah sebab kita bukanlah pelaku yang terlibat dalam situasi zaman itu.

Ini kerana, sebenarnya banyak situasi dan keputusan sejarah dibuat orang-orang terdahulu yang mahu kita ungkit dan pertikaikan.

Misalnya, kenapa nenek moyang Melayu dulu menolak kewarganegaraan jus soli oleh British untuk kaum Cina dan India, tetapi kemudian menerimanya dan pada masa sama cukup rasis. Terdesak mahu merdeka atau gilakan politik kuasa?

Misalnya, kenapa Malaya tidak berjuang menentang Perjanjian Anglo-Siam yang memisahkan kita dengan negeri-negeri Melayu di Selatan Thai dan kini mencetuskan krisis pemberontakan dalam negeri di negara jiran itu.

Misalnya, kenapa Sultan Kedah pajak Pulau Pinang dengan terma selagi ada bulan dan bintang?

Misalnya, kenapa orang Melayu dan Islam masih begitu sanjungkan monarki yang gagal memberikan mereka apa-apa?

Memang susah difahamkan kerana kita bukanlah pelaku siasah pada zaman itu. Rasa seperti kau mahu naik mesin masa dan luku kepala mereka yang buat dasar bukan-bukan yang kemudian menyusahkan kita zaman sekarang.

Dan tidak mustahil juga cucu-cucu kita nanti pun berperasaan sama atas keputusan bodoh yang kita lakukan.

Tapi itulah yang aku tulis tadi. Usahlah diungkit sejarah yang lalu. Biarlah ia tinggal sejarah sebab kita bukanlah pelaku yang terlibat dalam situasi zaman itu.

Dan aku selalu bayangkan dunia ini tanpa negara dan kau bebas ke mana-mana tanpa prasangka.

One Response to “Pasal sejarah”

Anonymous said...

tanpa prasangka, tanpa paspot, tanpa visa & tanpa sempadan

Powered by Blogger.