Membaca konflik dan kebenaran

Wednesday, June 12, 2013 · Posted in , , ,


Pengalaman sebagai sub editor bahagian berita antarabangsa di sebuah akhbar nasional beberapa tahun dulu banyak mengajar aku mengenai bagaimana menganalisis sesuatu konflik antarabangsa.

Pertama, analisis perlu dibuat berdasarkan sumber primer, iaitu sumber tempatan yang terbahagi kepada dua, sumber Kerajaan dan sumber bebas.

Selepas mendapatkan berita daripada dua sumber tersebut, barulah sumber sekunder dicari, iaitu sumber pihak luar/antarabangsa bagi mendapatkan keseimbangan berita.

Dalam hal lain, sumber sekunder amat diperlukan apabila berlaku konflik dalaman sesebuah negara kerana dibimbangi berlaku bias antara sesama sumber tempatan.

Misalnya, isu demo Bersih. Anggap saja aku seorang wartawan asing dari Jamaica yang mahu membuat liputan mengenai isu tersebut. Jadi sumber primer yang perlu dirujuk adalah Utusan Malaysia dan News Straits Times yang mewakili sumber Kerajaan, manakala Malaysiakini dan Malaysian Insider sebagai sumber bebas tempatan.

Namun, ada kemungkinan bias boleh berlaku kerana kedua-dua sumber saling bertentangan. Sumber Kerajaan mendakwa Bersih sebagai demo huru-hara, sebaliknya sumber bebas mengatakan ia demo aman.

Jadi, di sini sumber sekunder digunakan, iaitu sumber luar yang diperoleh daripada wartawan asing yang turun membuat liputan mengenai demo tersebut yang secara asasnya menjadi pihak ketiga tidak berkepentingan.

Satu lagi cara memantapkan lagi analisis sesuatu konflik adalah membaca komen-komen terbuka di portal berita tempatan itu sendiri daripada kedua-dua pihak. Dari situ, kita akan mendapatkan gambaran kasar dan kadar nisbah pro dan kontra pendapat penduduk negara itu mengenai konflik yang berlaku dalam negara mereka.

Misalnya, apakah dasar Amerika Syarikat memberikan bantuan senjata kepada militan di Syria untuk berperang dengan rejim Assad mendapat sokongan rakyat negara Uncle Sam itu? Apakah yang berlaku di Syria adalah revolusi atau perang saudara?

Ramai kalangan kita percaya sesuatu berita mengikut apa yang dia mahu percaya. Dan kita seboleh-boleh cuba mengelak dan membuang sumber berita lain yang bertentangan kerana takut ia bertentangan dengan apa yang kita mahu percaya.

Tapi semua itu pun terpulanglah kerana ia hak masing-masing. Jiwa manusia itu bebas sifatnya. Kadang-kadang orang yang mengambil pendirian sentrik ini dipandang eksentrik.

Aku teringat kata-kata keramat guru aku, "Kalau aku sesat mencari, sekurang-kurangnya kesesatan aku itu kerana mencari. Betapa sia-sialah seorang manusia itu jika hidupnya tidak pernah mencari, malah menganggap dirinya tidak pernah tersesat biar sedikitpun."

Kita kerap membaca al-Asr. Kita anggap diri sudah berpesan dengan kebenaran, tetapi kesabaran kita terpelanting ke belakang.

One Response to “Membaca konflik dan kebenaran”

Mr Sylarius said...

Jiwa manusia yang bebas sentiasa melakukan revolusi, mengikut keadaan semasa dikeliling dan juga berdasarkan pengalaman hidup. Pendapat kita hari ni yang dirasakan betul, barangkali esok lusa akan disanggah oleh diri kita kembali.

Powered by Blogger.