Pasal kereta dan orientasi

Thursday, December 15, 2011 · Posted in , ,


Satu hari aku ada intebiu Along, pemilik Mira Gino original dari Jepun yang punya bengkel di Meru. Seperti biasa, sebelum hari intebiu tiba, aku akan ambil masa untuk studi serba sedikit pasal perihal tugasan aku dengan berguru kepada Lebai Google dan Prof Wiki.

Mira adalah kereta kelas kompak keluaran syarikat Daihatsu yang menjadi model rebadging kepada model Kancil, Kelisa dan Viva yang dihasilkan syarikat pembuat kereta nasional, Perodua.

Apa yang membuatkan Gino menjadi buruan peminat kereta kompak tempatan ialah faktor rare dan eksklusif model ini melalui reka bentuknya yang berkonsepkan Mini klasik. Dalam erti kata lain, Gino adalah alternatif terbaik bagi peminat Mini yang tak berapa cukup duit mau sambar kereta buatan Britain itu.

Apa yang menambahkan lagi faktor rare Gino ialah model ini sudah dihentikan pengeluarannya setakat generasi kedua iaitu pada 2009.

Di sini, jika kita melihat kembali kronologi sejarah reka cipta Jepun, kita akan menyedari betapa orientasi asal pereka dan industrialis di Negara Matahari Terbit itu ialah menghasilkan produk counter-culture kepada produk buatan Barat.

Beza Jepun dan Malaysia ialah Jepun bukan hanya bercakap mengenai serangan iluminati, penjajahan Barat atau bahana pasaran bebas di pentas ceramah dan e-mail forward, sebaliknya mengorak langkah menyerang semula serangan budaya Barat itu.

"Kau buat Superman, aku buat Ultraman," mungkin itulah yang dilaungkan Katsuhiko Okumura dan Koichi Ina, dua individu penting di sebalik Daihatsu.

Hasilnya, Gino dijual pada harga yang berkali ganda lebih murah berbanding Mini yang bukan saja menjajah Barat, malah negara-negara dunia ketiga yang suatu masa dulu pernah terpesona dengan propaganda 'Asia untuk Asia'.

Dan tiba-tiba aku terfikir, syarikat automotif kita sekarang ni orientasinya di mana? Mahu lawan siapa? Samurai atau koboi? Atau Batman?

.
.

"Aiseh bro, enjin tak cun sangatlah. Itu banana sudah tarik keluar?"

Sudah.. apa jadah pula banana dengan Gino?

3 Responses to “Pasal kereta dan orientasi”

kingbinjai said...

kita ada cicakman, bole lastik setiap malam jumaat ehhehee

prof nik said...

banana tu bukan pisang la. tp pipe ejos kt enjin tu la

Amirul Fahmi said...

Jpj lepaih tak

Powered by Blogger.