Melayu dan Hantu

Friday, May 25, 2012 · Posted in , , ,


Aku buka tivi dan tertengok Misteri Nusantara (aku tak tau sama ada ini rancangan musim baru atau ulang siar). Cerita pasal kewujudan hantu yang menghuni di satu kawasan yang dipenuhi kereta eksiden. Lokasi dibuat di Thailand dan aku tiba-tiba keliru apakah Thailand termasuk dalam istilah Nusantara? Tapi itu tidak penting pun.

Kru tivi yang ditemani dua pemburu hantu pergi melihat kawasan bangkai kereta yang kebanyakannya diambil terus dari lokasi kemalangan dan kau dapat tengok kesan darah kering dan rambut manusia masih melekat. Aku rasa Horatio Caine pasti teruja kalau dapat menziarah tempat ini untuk menguji daya taakulannya.

Sampai di sebuah bangkai bas, yang didakwa pemburu hantu Thai ia menyebabkan kematian beberapa budak sekolah, seorang pemburu hantu itu menawarkan diri duduk di dalam bas untuk merasai fiil didekati hantu.

Tidak sampai 20 minit, ada bunyi ketukan dari atas bumbung bas dan si pemburu hantu telan air liur, tapi dia masih steady. Selepas itu, selesailah rancangan kerana kewujudan hantu dapat dibuktikan.

Aku anggap bunyi ketukan itu berpunca daripada cuaca sejuk waktu malam. Aluminium bumbung, yang tentunya berkarat dan meleding kerana terdedah lama kepada cuaca tropika (panas-sejuk), menyebabkan berlaku gelembung bunyi yang boleh saja kedengaran seperti ketukan, pijakan, bukaan pintu dan nafas manusia.

Situasi sama juga boleh berlaku pada objek mekanikal yang tidak diselenggara atau dipasang dengan betul.

Macam kereta aku, masalah madgad lopong (yang tertanggal kerana meredah banjir) menyebabkan kereta aku menghasilkan satu bunyi seakan bersinan blow-off daripada kereta turbo setiap kali aku cuba memecut. Sah, kalau kereta aku dinaiki kru Misteri Nusantara, aku syak dia orang akan suspek kereta aku ada hantu bersin.

Lif flat aku pun sama juga, akan ada bunyi ketukan dari atas bumbung kerana plat besi menggelembung dan bergesal akibat tidak dipasang betul. Sudahnya, ada bunyi seperti seekor Ju On mengetuk bumbung lif meminta orang ramai macam aku melepaskannya daripada tambatan.

Dan sebagai Melayu tulen, mereka biasanya akan rasa cuak secara tiba-tiba (sambil duduk diam dan beristighfar) dan esok hari pula begitu teruja mahu berkongsi pengalaman ngeri itu kepada rakan pejabat.

3 Responses to “Melayu dan Hantu”

avid said...

tak silap aku, itu musim baru. aku pun ada buat entri sama pasal benda ni.

Paradoks Kekampungan: Misteri Nusantara TV3

famia said...

ahakhakhaks. osem.

Amy Z! said...

HAHAHAHA.. Aku gelak besar part Horatio Caine teruja nak uji daya taakulannya.

Dan perenggan last sekali.

HAHAHAHA.

Powered by Blogger.