Jawapan Kepada Persoalan Nombor Satu (sebuah sesi perbincangan ilmiah sempena bulan merdeka)

Monday, September 07, 2009 · Posted in

Kenapa kita tidak bersatu?

1. Mukadimah, Malaysia adalah negara demokrasi di mana pilihan raya diperlukan sebagai syarat utama kalau kau nak perintah negara. Pilihan raya ni pula terbuka kepada semua individu yang mempunyai kerakyatan Malaysia di mana peluang memerintah negara adalah bergantung kepada mereka yang dapat majoriti rakyat.

Jadi, untuk capai matlamat tersebut, individu-individu ni biasanya menubuhkan parti yang mempunyai struktur organisasi tertentu bagi menunjukkan keupayaan mereka mentadbir negara.

2. Di sini sepatutnya penubuhan parti-parti politik di Malaysia diraikan dengan sihat kerana masing-masing mempunyai gagasan, cara kerja dan ideologi berbeza. Dan sepatutnya tidak timbul isu pengkhianatan kerana kita cuma berbeza ideologi politik tetapi dalam hal-hal kenegaraan, ia sepatutnya dikongsi dan didokong bersama. Masalahnya sekarang, parti-parti politik di Malaysia berpolitik seperti zaman menuntut kemerdekaan. Siapa mau rampas siapa? Siapa mau tindas siapa? Siapa mau khianat siapa?

Membandingkan kematangan politik Malaysia dengan Indonesia atau Thailand, kita sebenarnya jauh tidak matang kerana selepas lebih 50 tahun merdeka masih lagi memperdebatkan isu-isu perkauman untuk tarik undi.

3. Menyentuh soal perpaduan, pada pendapat aku, kita sebenarnya sudah lama bersatu. Kita tak bersatu cuma di segi politik saja. Tapi apabila kita meletakkan perpaduan kita dalam kepompong politik, kita selalu jadi manusia penuh emosi dan mula dipengaruhi sentimen.

4. Contohnya, bagi golongan pertengahan yang mewakili kelompok terbanyak di Malaysia, apabila harga barang naik, kita sudah pun berkongsi kesusahan yang sama. Dan kesusahan itu merentasi kaum. Tapi bila kita bercakap dalam kepompong politik, kita tiba-tiba dipengaruhi sentimen dan emosi perkauman sehingga kita lupa kesusahan hidup yang menyatukan kita.

Kenapa rakyat di Tanah Melayu dulu boleh berpakat menuntut kemerdekaan daripada British? Ya, sebab kesusahan hidup yang dilalui datuk nenek kita.

Tapi malangnya kesusahan yang kita lalui sekarang telah kita pisahkan kepada warna kulit, ruas dan agama. Dan kita terus jadi tak ketahuan sampai nak bermandi darah apa cerita?

5. Ada yang lantang memekik, British yang sebabkan kita tidak bersatu! Ini angkara kaum lain yang mahu lihat kita berpecah supaya tanah Merdeka ini dapat dirampas!

Padahal isu asalnya ialah desakan hidup (duit). Susah nak bayar bil. Susah nak buat loan. Miss soru. Dan bla bla bla.

6. Apakah kalau Malaysia tidak dijajah dan tiada kaum lain di sini akan menjamin kita bersatu. Belum tentu juga. Mungkin masa tu akan jadi pergaduhan etnik sesama rumpun (Austronesia). Dan kita akan mula pertikaikan status quo etnik masing-masing.

7. Aku ambil contoh terdekat, rumah puaka. Masa tu mungkin aku sekarang dah rasis dengan Why sebab dia orang Bugis (lanun dari Sulawesi), Binbin dan Ayi pula Jawa (pendatang dari Kepulauan Jawa). Jarul pula Aceh (pendatang juga. Kedah pernah berperang dengan Aceh).

Cuma aku saja Melayu tulen. Berasal dari kerajaan Kedah Tua yang sememangnya penduduk asal di Tanah Melayu yang mempunyai darah Patani bawah naungan kerajaan Siam Islam yang kental melawan kerajaan Thai Buddha sebelum tewas dan dipisahkan British dalam Perjanjian Anglo-Siam 1909.

Itu belum masuk lagi yang ada darah India. Cina. Eropah. Serani dan sentimen negeri (Kelantan, Borneo, Orang Utara, Pantai Timur)

8. Sudahnya sampai ke mana kita? Itulah padahnya kalau kita asyik fikirkan perbezaan dan kita masing-masing tidak mahu berubah kepada satu bentuk perpaduan baru dan terus biarkan diri dalam persepsi. Sampai bila? 50 tahun lagi? 100 tahun lagi?

9. Kita juga tidak bersatu sebab kerajaan tak sungguh-sungguh untuk laksana langkah drastik agar rakyat Malaysia bersatu. Ambillah apapun. Sukan, bahasa, pendidikan, ekonomi. Semuanya separuh masak. Setakat datang rumah terbuka dengan muka manis macam kurma, nyanyi lagu Faizal Tahir, tayang iklan pegang tangan dan orang tua kesal dengan anak muda sekarang yang rasis, apakah cukup untuk kita berbangga dengan perpaduan di Malaysia?

10. Sebagai generasi muda selepas merdeka, aku rasa sudah tiba masanya kita tidak mewarisi apa saja pemikiran ortodoks dan perangai buruk pemimpin yang meraban dan mengamuk tak tentu pasal.

Anggap sajalah apa yang berlaku macam perang psiko bola sepak. Wenger kutuk Ferguson. Ferguson kutuk balik. Nak tackle lawan mesti dalam official game. Tackle kasar kena kad merah. Geng sana ada beli player sini, geng sini pun ada beli player sana. Lawan mesti ada taktikal. Ikut suka nak guna pragmatik atau art of foolbal method. Tapi janganlah sampai beli referee.

Kita ni peminat. Terpulang nak sokong siapa. Kalau aku menang, kau yang kalah mesti kena kutuk. Tapi rilekslah. Nanti aku kalah, giliran kau pula kutuk aku.

Sekali sekala tu mesti ada aksi ekstrem macam kes bakar trak polis di Kelantan. Biasalah. Masing-masing pasukan ada hooligan. Tapi takkanlah sampai aku kena benci kawan aku, Bain atau Awi sebab diorang asal Kelantan.

Rileks-rileks sudah. Yang penting habis game lepak kedai kopi, mai secawennnn... :P

3 Responses to “Jawapan Kepada Persoalan Nombor Satu (sebuah sesi perbincangan ilmiah sempena bulan merdeka)”

ayobkelubi said...

pewrgghhh!

org gomen kena amik jawapan lu!.
kompom lulus!

terbaik lah geng!

fafarafa said...

cool.

ni patut bagik orang² tua yg dok pegang parti² politik mesia nih baca. bagi sedar diri sket.

Adeqq said...

ade pemenang tak?

Powered by Blogger.