Kau Cuma Betul-Betul Sesat Jalan Kalau Tidak Bertanya, Serius

Saturday, May 15, 2010 · Posted in

1. Pepatah menyebut, malu bertanya sesat jalan. Aku rasa pepatah ini tidak mempunyai maksud tersirat. Ia menjelaskan perkara harfiah atau straight to the point. Maknanya, kalau kau sesat jalan, kau mesti bertanya (kecuali kau ada Nuvi Garmin).

2. Ini kerana, kita jarang mendapat maklumat palsu jika bertanya kepada orang ketika kita sesat jalan. Cuba buat eksperimen, tahan mana-mana manusia dan tanya jalan. Kalau orang itu tahu jalan yang ditanya, aku berani jamin dia akan bersungguh benar tunjuk jalan sambil angkat tangan kanan-kiri. Kalau ada kertas, dia akan lukis peta. Kalau baik hati, dia akan bawa kita sampai ke tempat lokasi.

3. Tapi, kalau orang itu tak tahu jalan, dia akan terus cakap tak tahu saja. Namun, jika jalan yang ditunjuk itu silap, ia bukanlah bermakna dia menipu. Itu cuma salah faham atau boleh jadi salah tafsir soalan.

4. Bagi aku, pepatah ini cuma sahih apabila merujuk kepada soalan berbentuk jalan atau lokasi. Jadi, tidak perlulah terpengaruh dengan dakwaan kalau kau malu bertanya (selain jalan), kau akan sesat.

5. Sebaliknya, jika kau asyik bertanya saja, ia mungkin menunjukkan bahawa kau ini jenis yang malas membaca, mengkaji, menganalisis dan seumpamanya. Lebih malang, kalau kau terus percaya bulat-buat jawapan yang diberi oleh orang yang kau tanya tanpa membuat analisis dan perbandingan.

6. Sebab itulah dalam tertib meraih ilmu, perkara pertama diutamakan adalah membaca (Iqra). Kemudian barulah diikuti dengan bertanya kepada orang-orang yang faham dalam skop soalan ditanya.

7. Dan aku sangat tidak bersetuju dengan dakwaan yang mengatakan kalau kau banyak sangat membaca kau boleh gila. Antara mitos terkenal, jangan sebarangan baca tafsir Quran, nanti boleh sesat dan gila ism (sewel). Soalan di sini, apakah Quran diturunkan untuk menyesatkan manusia?

8. Orang yang rajin bertanya dan kurang membaca itulah yang akan sesat jalan. Ini kerana, dia akan cenderung percaya kepada jawapan diberi tanpa ada analisis dan perbandingan yang hanya dapat dijana menerusi pembacaan. Tambah-tambah kalau manusia itu bersongkok dan berlebai. Lagi-lagilah darjah kepercayaan membuta tuli kita melambung tinggi.

9. Dalam banyak-banyak pepatah Melayu, cuma pepatah ini saja yang aku iktiraf sebagai genius.

10. Pepatah ini mempermainkan minda kerana muncul dalam lambakan pepatah Melayu berkias. Sangat twist. Tetapi maksud sebenarnya sangat jelas, berfakta dan praktikal. Ia menempelak fahaman merumitkan perkara yang tidak rumit. Kerana kita manusia, hidup mesti saling memudahkan.

6 Responses to “Kau Cuma Betul-Betul Sesat Jalan Kalau Tidak Bertanya, Serius”

hEarTLeSs said...

stuju!!

rinz raime said...

arghhhh... berat nya topic...
muahahaha.....

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

huh susah juga nak paham

pink ribbon said...

kalo kelambu jd ckgu..mst ank murid tkut nk tny.kang ckgu klmbu jwb.."bc buku dlu! xphm bru tny.jgn mals!" haha.

tp en.klmbu btol.bkrut lg dahi bc entry kali nih.hehehe.

ayobkelubi said...

sejak lu jadi soldadu..makin mantap..hebat!.

satu lagik yg boleh diiktiraf genius.

ambil galah tolong jolokkan.kalau salah,tolong ajarkan.

dalam erti kata lain

jangan jadi bodoh sombong.

Amiene Rev said...

Pendek kata, usaha dahulu sebelum bertanya.

Jika bertanya-bertanya-bertanya dan terus bertanya tanpa usaha, memang menyusahkan orang.

Powered by Blogger.