Rebiu: Hikayat Merong Mahawangsa

Thursday, March 24, 2011 · Posted in

"Sampai masa tibanya waktu.. Redup hati kamu berdua.. Bila dua jasad bersatu.. Hidup mati jadi bersama.."

Ini sikit rebiu pasal Hikayat Merong Mahawangsa (HMM).

Ada beberapa perkara menarik yang patut dipuji tentang HMM walaupun mungkin sesetengah orang menganggap filem tempatan kedua termahal itu (selepas Puteri Gunung Ledang) biasa-biasa saja.

Tapi dengan bajet cuma RM8 juta atau jika ditukarkan kepada dolar Amerika cuma bernilai AS$2.6 juta, penghasilan filem tersebut dengan kesan CGI yang boleh tahan, ia sebenarnya mampu membuatkan sesiapa saja angkat kening dan cakap 'not bad'.

CGI dalam HMM tidak sempurna tapi dalam tidak kesempurnaan itu, Yusry selaku pengarah bersama Mohd Nor yang menjaga hal ehwal sinematografi berjaya mewujudkan kesan drama skala besar, iaitu antara elemen penting yang bagi aku patut ada dalam sesebuah filem epik.

Gerak kamera yang pantas dan rajin membuatkan adegan perang dalam HMM tidak nampak lengang seperti dalam filem Leftenan Adnan Saidi (2000) yang mana Jepun menyerang rejimen Adnan dengan kekuatan askar sebanyak dua bas sekolah saja. Sudut kamera yang rendah dan mendatar dalam HMM menghasilkan perang antara puak Geruda dan geng Merong nampak real, kalut dan penuh huru-hara.

Cuma aku agak terganggu dengan beberapa efek tempur ala Cicak Man. Ia akan jadi menarik kalau si putera Rom, Marcus (Gavin) bertempur dengan Kamawas dengan menggunakan gusti Roman, Laksamana Liu Yun (Craig Fong) menggunakan kungfu Shaolin dan Merong (Stephen Rahman Hughes) pula bersilat sambil berkalari payat (yang dipelajarinya di Goa). Celah mana orang Rom pandai bertumbuk tendang bagai?

Namun, kekuatan sebenar HMM terletak pada lakon layarnya yang ditulis Amir Hafizi, iaitu tentang etos raja dan meritokrasi (menurut intepretasi aku).

Tentang etos raja, Merong tidak seperti Parameswara, si pelarian dari Temasek yang berlebong tentang seekor kancil menumpaskan anjing-anjingnya di bawah pohon Melaka. Sebaliknya, Merong menipu Marcus bahawa dia keturunan Alexander hingga membuatkan putera Rom itu menawarkan kerakyatan Rom kepadanya dengan syarat dia tunjukkan jalan ke Golden Khersonese (Semenanjung Emas) untuk meminang Puteri Meng Li Hua (Jing Lusi). Kepintarannya memperdaya angkatan Rom berjaya membuatkan dia 'merdeka' sebagai tawanan Goa, menjadi warga Rom dan dapat pula peluang pulang ke kampung halaman.

Tentang meritokrasi, Merong menjadi raja bukanlah dengan melebong rakyat, apatah lagi merasuah Pak Kesum (Rahim Razali) supaya melobinya menjadi raja walaupun dalam vision orang tua itu dia adalah Messiah yang akan menyelamatkan Golden Khersonese. Tetapi, Merong meraih reputasi sebagai raja dengan mengalahkan pahlawan-pahlawan paling handal di dua kampung yang saling bersengketa. Malah, dia menyatukan penduduk kedua-dua kampung untuk bangkit menentang Geruda.

Ketika Merong mengorbankan dirinya untuk membunuh Taji (Wan Hanafi Su) , di situlah kemuncak kepada etos raja yang menyebabkan wujudnya konsesi raja-rakyat di Tanah Melayu yang mana pengorbanan mulia Merong itu dibalas rakyatnya dengan mengiktiraf kerajaan beraja dari susur galur keturunannya. Bagaikan pengorbanan Jesus (mengikut faham Kristian) yang merelakan dirinya diseksa dan disalib yang menjadi etos kepada pengikutnya melancarkan gerakan misionari seluruh dunia.

**Tambahan - Mungkin juga Merong kena lebong dengan mak dia (Umi Aida) bahawa dia keturunan Alexander supaya semangat naik sikit. Orang Melayu ni kalau cerita pasal ada darah pahlawan-pahlawan ni lain macam sikit dia punya sheikh.

4 Responses to “Rebiu: Hikayat Merong Mahawangsa”

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

ada si kito lak bro..kira raja dalam merong orang putih ..susah gak nak jadi rujukan sejarah akan datang

Lanzo said...

brutal;
bukan orang putih betul.. tapi pan asian.. hahaha..

julie said...

nk duruh tgk cter ...dalam botol n buat review psal cter tu dlm blog..bole...

Lanzo said...

julie;
tak sempat tengok cerita dah habis.. tunggu astro kot.. :P

Powered by Blogger.