10 aneka soalan dijawab

Friday, March 18, 2011 · Posted in

Teh tarik sedap adalah lambang keunggulan sebuah kedai makan


Famia said...
1. Di antara kedai mamak dan kedai kopi high class... yang mana lagi selesa dan sesuai untuk dilepak berjam-jam oleh anda?
Macam tau saja ada dua tempat makan yang selalu aku lepak. Hahaha. Tapi, aku tak pastilah kalau lepak kopitiam (macam Old Town, Pak Li Kopitiam, Bangi Kopitiam, Papa Rich) boleh dikategorikan sebagai kedai kopi high class. Sebab bagi aku, berdasarkan purata harga makanan di Lembah Klang, semua kopitiam yang aku sebut tu masih jatuh dalam kategori sederhana. Tak murah dan tak adalah mahal sangat (kecuali Starbucks-tapi kopi dia sedap sungguh). Macam restoran fast food juga. Ok, aku tak jawab soalan pasal mana lagi lama, selesa dan sesuai dilepak.

Pasal lepak lama, aku pilih kedai mamak sebab kalau nak tambah minum atau makan, aku boleh terus order dengan yakin. Tapi, kalau nak tambah order di kopitiam, kepala otak aku automatik keluar kalkulator hologram. Hahaha.

Pasal selesa, aku pilih kopitiam. Tandas dia bersih dan kawasan pun rileks. Sesuai untuk aku rehatkan minda, hilangkan stres atau siapkan kerja ofis.

Pasal sesuai pula, ia ikut keperluan dan tuntutan. Kalau nak lepak dengan kawan yang ramai (yang terdiri daripada pelbagai kelas kerja dan pemikiran), sudah tentu mapley jadi pilihan berdasarkan kesesuaian harga dan boleh tambah order dengan senang hati. Mamak juga jadi pilihan kalau mau tengok bola dan tetiba rasa lapar pagi-pagi buta. Kopitiam lebih kepada apa yang aku sebut di atas tadi. Rileks, layan blues dan berlagak cool. Cait.

2. Adakah hampir semua lelaki tahu asas seni pertahanan diri? Atau sekurang-kurangnya mempunyai sedikit pengetahuan dalam mempertahankan diri sendiri jika diserang.
Nak kata hampir semua lelaki tau asas pertahankan diri tu tak. Tapi hampir semua lelaki memang ada kecenderungan dan minat ke arah benda tu atau apa saja yang ada unsur-unsur pergelutan dan pergaduhan. Seperti teruja menonton filem aksi, gusti, sukan lawan-lawan dan ada unsur pergaduhan. Ya, boleh kaitkan dengan testosteron.

Pasal pengetahuan dalam pertahankan diri jika diserang aku lebih suka kaitkan dengan adrenalin. Semua orang ada hormon tu. Maknanya, jika ada orang nak tumbuk, secara automatik kita akan cuba tepis. Kalau kena kejar Rottweiler, kita akan lari. Hahaha. Cuma dalam martial arts, kita diajar supaya bertenang, berfikir dan buat keputusan tepat. Tapi bila berdepan sendiri aksi real, benda-benda macam tu memang susah nak buat.

3. Pada pendapat anda, bagaimanakah politik yang sebaiknya mengikut landasan Islam?
Pendapat aku, politik mengikut landasan Islam mesti datang dulu dengan dakwah. Dakwah ni kena ada ilmu dan mesti disampaikan dengan kebenaran dan kesabaran. Bukan dengan cara menakut-nakutkan orang, tangkap orang sana sini, anti kanak-kanak, anti orang muda, anti perempuan, anti hiburan, anti seni tapi bila berdepan dengan pemerintah korup, ok!

4. Adakah anda seorang pesimis atau optimis?
Atas apa yang aku pernah alami, aku mengaku aku pesimis dalam banyak perkara.

5. Adakah anda sudah mampu untuk membeli sebuah rumah?
Mampu tu mampu, tapi dada rasa ketat juga berfikir untuk ansuran sampai ke tua.

6. Apa pandangan anda tentang wanita memakai legging?
Itu cita rasa masing-masing. Masalahnya, banyak fesyen legging yang dipakai kaum wanita kita sesuai untuk bersenam robik, padahal diorang pergi bershopping di One Utama. Dalam fesyen legging, ia cantik jika dikenakan dengan blaus labuh atau skirt untuk tutup bontot, cuma tayang paha dan betis. Tapi, banyak pula aku tengok perempuan berlegging baju singkat yang tayang bontot dan secara tak langsung mendedahkan lurah bontot diorang. Lagi satu, legging memang tak sesuai untuk cuaca panas di Malaysia, sama macam pakai kot atau spek hitam dalam shopping complex.

7. Sebutkan codename Windows 7, Windows XP dan Windows Vista.
Serius aku baru tau lepas Google tadi. Sebelum ni dalam famili XP, aku cuma tau Service Pack (SP) 1, SP2 dan SP3. Pasal Windows 7 dan Vista aku angkat bendera putih.

8. Jelaskan takrifan Hijrah mengikut pandangan anda.
Pandangan aku sama saja macam jawapan tipikal buku teks kot. Di segi makna, ia merujuk kepada hijrah Nabi Muhammad dari Mekah ke Madinah. Di segi bahasa, berpindah dari satu tempat ke satu tempat baru. Contoh, Safee Salee akhirnya berhijrah ke Pelita Jaya FC.

9. Berdasarkan pemerhatian anda, kebiasaannya perempuan yang mempunyai rupa paras yang menarik pasti memperoleh pasangan yang kurang berupa dan begitu juga sebaliknya. Setuju atau tidak.
Setuju. Ok, macam ni. Jika kau lawa dan ada pakwe hensem, kau cuba jawab, kau percaya dia tak dan kau rasa hidup kau tenteram tak bila dengan dia?

Aku lihat situasi ni ada kena mengena dengan dua faktor tu. Apa guna kau ada pakwe hensem tapi asyik syak dia ada skandal, selalu jeles bila nampak dia sembang dengan perempuan lain (tambah lagi perempuan lawa walaupun cashier). Lepas tu kau pula kuat membebel, minta itu ini, suara bingit dan etc.. Sebab itu pakwe hensem kau akhirnya berfikir, lebih baik aku kapel dengan awek biasa-biasa saja. Janji dia percaya aku dan buat hidup aku tenteram. Perempuan lawa pun akan fikir benda sama.

10. Tanpa melihat kalkulator, apakah butang yang terdapat pada sebelah kiri nombor 9?
Aku rasa 8. Betul tak ni?

4 Responses to “10 aneka soalan dijawab”

Kehelan said...

no 10 salah

auction said...

hehehe...soalan untuk aper nie...

Anna said...

kalau di alor setar ni takda banyak option-kedai mamak tak best kedai kopitiam kurang yakin halal. jadi kopitiam ala kiosk jadi tumpuan. kopitiam ala kiosk pula hanya operasi waktu pagi.

p/s: teh tahrik tu mmg mengiurkan!!! aduhh! hakim ja boleh tarik macam tu!

Lanzo said...

kehelan;
salah eh. hehe..

auc;
soalan suka-suka

anna;
aku kalau turun alor setar mesti pekena nasik kandaq..

Powered by Blogger.