Siri berdiet dengan steady III

Wednesday, April 27, 2011 · Posted in ,

"Saya tak payah ambil pek minuman hikmat pun. Buwekkk.." 
- Michelle Aguilar - Pemenang The Biggest Loser Season 6.. 

Kurus atau gemuk itu subjektif. Ada orang ukur kegemukan dengan BMI. Ada dengan lubang tali pinggang. Ada dengan mesin timbang. Ada dengan kawan ofis. Ada dengan model pinggang ramping. Ada dengan gambar lama 10-20 tahun dulu. Terpulanglah. Tapi ada saintis cakap kau akan cenderung gemuk kalau berkawan dengan orang gemuk. Kesian orang gemukkan?

Lanzo, apakah rahsianya kau turun 4kg dalam dua minggu?

Pertama, kau kena rajin baca dan kaji sebarang artikel atau maklumat pasal diet menguruskan badan. Bukannya dengar ceramah mana-mana pakar yang kemudian pada hujung sesi minta kau daftar nama jadi kader MLM.

Kau kena faham, masalah kegemukan bukan masalah baru. Ia sudah dikaji beribu-ribu tahun dan ramai saintis sudah memperkenalkan pelbagai kaedah diet. Namun, tak ada satu pun kalangan mereka yang berjaya cipta pek ajaib yang dapat menguruskan badan secara ekspres tanpa perlu mengawal cara pemakanan. Kalau kau pergi muzium kecantikan di Melaka, ada kaum asli melangsingkan badan mereka dengan meletakkan gelang di pinggang sejak usia kanak-kanak. Malah, program realiti TV, The Biggest Loser sendiri tak pernah berikan sebarang pil atau pek minuman ekstrak 1001 herba hutan untuk pesertanya menguruskan badan. Realistik sikit beb!

Lihatlah sekeliling, ada saja pakar nutrisi, ulama tersohor, cendekiawan, ahli sukan atau pemimpin politik yang mengalami masalah kegemukan walaupun kita sedia maklum mereka begitu akrab dengan perihal kesihatan seperti bersukan setiap minggu, berceramah pasal kunyah makanan 40 kali dan berkempen tentang kurangkan gula dalam minuman serta ubah gaya hidup. Jadi, apalah yang mahu diharapkan dengan pek hikmat dijamin kurus dalam satu minggu?

Hingga kini, kegemukan kekal menjadi misteri yang masih dikaji dalam sejarah peradaban manusia. Dalam dunia moden sekarang, masalah kegemukan sudah menjadi satu bentuk dagangan dan industri untuk meraih keuntungan. Kenapa? Kerana sejarah membuktikan tiada satupun tamadun manusia yang semua rakyatnya kurus langsing. Mengharapkan dunia tanpa orang gemuk sama seperti menunggu kucing bertanduk atau babi bersayap. Ini fakta.

Aku faham kau sesekali akan terpesona dengan kejayaan mereka yang berjaya menguruskan badan dengan mengambil pek kurus 'Lihat Pinggangku Ramping'. Tambahan lagi kalau yang ramping itu rakan terdekat dan ahli keluarga sendiri.

"Serius, Jahhh. Lepas aku ambil Lihat Pinggangku Ramping, seminggu aku turun 3 kilogram. Tiap-tiap hari aku berak keluar tahi hitam.."

Tetapi, kau tahu tak dia kurus bukan kerana pek kurus yang diambil, tetapi kerana jumlah kalori harian sudah dikurangkan. Kau pernah kira tak jumlah kalori yang dia ambil tiap-tiap hari selepas ambil pil tu?

Rahsia kedua nanti aku sambung lagi. Tengok bola dulu..

4 Responses to “Siri berdiet dengan steady III”

cek P said...

cis..kena tunggu lg resipi kurus ko tuh..
tak sabar dh nih..isk3..hehe :-P
sume org kalau bole nk cantik n kurus..
tp x semua kurus tuh cntikkn..
yg penting sehat..

hmm..dulu aku suke ejek adik aku gemuk..
mak aku salu marah..
mak ckp kurus n gemuk tuh rezki..tuhan yg bagi..
mak n ayah aku x suke kitorg kurus..
katanyer mcm x sehat n tak cukup mkn..hehe

Kap said...

berak hitam tu black metal.
tangkap. tangkap.
huhuh.

Zai BPA said...

cepat ler bg resepi kuruih.. x sabo nih...

Hambali ® said...

ah gua tak peduli kurus ke idak. yang penting sihat. alhamdulillah 100kilo tapi bleh main futsal dan naik montenbike.

Powered by Blogger.