creme de la creme

Wednesday, March 02, 2005 · Posted in

CREME DE LA CREME, FITM, U*****, SHAH ALAM

Lokasi=> Creme de La Creme, Hotel Blue Wave, Shah Alam
Tarikh=> 27/02/05, 8.30 mlm

Ini adalah kali pertama fakulti aku anjurkan makan malam. Dekat hotel lagi. Banyak junior-junior, pensyarah-pensyarah dan kawan-kawan yang turun makan.

Aku bukannya turun makan tapi terlibat untuk satu persembahan sketsa lawak. Aku tulis skrip untuk bahagian pertama dan Bob tulis untuk bahagian kedua. Panjangnya 30 minit.

Ceritanya mengenai Amin (Ojai) yang gagal di universiti di oversea. Dia balik dan dimarahi oleh mak ayahnya. Maknya (Erni) mahu Amin ke universiti tempatan dan menyalahkan bapanya (Awie) yang terlalu manjakan dia. Amin pula hanya mahu ke Institut Kemahiran. Dia kemudiannya di marahi oleh mak dan ayahnya pula kerana 'apa kelas institut kemahiran!'. Amin berasa bengang dan memarahi mak ayahnya pula.

Kemudian muncul watak syaitan (Bob) yang menghasut Amin ke arah kejahatan dan muncul pula watak Nur (Myza) yang cuba memujuk Amin ke arah kebaikan melalui nasihat dan nyanyian nasyid. Dan yang bestnya mestilah sebab ada watak Pak Mud, orang gaji yang latah dan suka menumpah air serta menyampuk. Orang gaji itu ialah aku. Hahaha....

Sketsa ini disuntik elemen lawak slapstik yang masih terkawal. Ada juga paparan slide show dan nyanyian lagu nasyid (Saujana-Keluara Bahagia) dan lagu evergreen (P.Ramlee-Anakku Sazali). Pendek kata semua puas hati. TNC pun puas hati. Dia cakap Ojai bolah ganti Senario. Hahaha...

Lalbi buat drama muzikal. Dia menyanyikan lagu Dewa dan berduet bersama Zacq menyanyikan lagu Francesca Peter dan Roy.

Hamazrul baca puisi yang aku tulis, Saya Budak It. Dia buat gaya ala-ala Khalid Salleh. Baca sambil buang kertas. Sepatutnya dia kena buat gaya baru. Buang kertas dulu kemudian ambil dan baca. Bolehkan... :)

Kami semua rasa puas hati dan berbaloi. Yang tak puas hati ialah Ayie. Dia diberitahu untuk jaga lighting untuk sketsa saja. Tapi kena jaga seluruh event tu sampai habis. Sudahlah letih jaga lampu, makan pula tak dapat. Dia marah sangat. Dia cakap dia tak nak melibatkan diri dalam apa-apa event lagi selepas ni (kata Ayie sambil berlalu membaca novel Tombiruo Terakhir)

Aku sokong Ayie. Tak guna menjaga hati orang lain kalau tak pandai menjaga hati orang sendiri. Tun Dr. Mahathir takkan ke mana kalau dia tak tahu jaga orang-orang bawahannya. Begitu juga dengan Genghis Khan apatah lagi Hitler mahu pun Pol Pot. Hargailah orang-orang bawah kita.

Cakaplah terima kasih atau maaf. Kot ada nama kat slide show oklah juga tapi tak ada langsung. Ayie menjadi sukarela yang pasrah pada malam tu. Dia sukarelawan letih saja.

(Masa entri ini ditulis Ayie sudah pulih dari marahnya. Tapi bila disebut pasal event tu marah Ayie tiba-tiba boleh naik. Hati-hati tau...)

Kelambu: Marah-marah sayang...

Powered by Blogger.