maaf

Friday, March 04, 2005 · Posted in

MAAF

Tahu tak siapa Wahsyi?

Wahsyi ialah seorang tentera musyrikin yang berjaya merejam lembing sekali gus membunuh panglima agung Islam, Saidina Hamzah bin Abdul Mutalib, bapa saudara Rasulullah S.A.W. yang juga dikenali sebagai Singa Allah ketika Perang Uhud. Kemudian jasad Saidina Hamzah dilapah oleh seorang wanita bernama Hindun yang amat membencinya.

Rasulullah S.A.W. amat berdukacita melihat kematian bapa saudaranya yang dibunuh sebegitu kejam. Jantung dan hati dilapah. Lidah dipotong dan mata dikorek. Rasulullah S.A.W. menitiskan air mata. Kalau tak kerana Wahsyi barangkali Saidina Hamzah tidak dibunuh.

Beberapa tahun kemudian, cahaya Islam menyuluhi Wahsyi. Dia menganut Islam dan apa yang penting baginya ialah memohon keampunan dari baginda Rasulullah S.A.W. sendiri.

Rasulullah S.A.W. memaafkan Wahsyi tetapi baginda S.A.W. menyuruh Wahsyi agar menjauhkan diri dari baginda S.A.W. Ini adalah kerana apabila setiap kali menatap muka Wahsyi baginda S.A.W. akan menangis terkenangkan bapa saudaranya itu.

Wahsyi menanggung beban tidak dipandang Rasulullah S.A.W. sepanjang hayatnya.Memaafkan seseorang memang mudah. Hanya dengan kata-kata...

Tetapi luka kerana sebuah kemaafan itu sampai bila pun apakah mampu dihilangkan? Barangkali tidak...

Sebabnya ialah kita manusia biasa...

Sebelum melakukan kesalahan kita tak pernah memikirkan apa kesan kepada penerimanya. Kita mementingkan diri...

Kita akan menangis memohon ampun kepada seseorang tapi sebelum ini apakah kita pernah mahu menangis tentang apa yang mahu kita buat... Ya, sikit pun tak pernah...

Air mata mampu mencairkan sesiapa sahaja tetapi luka dan sakit barangkali sampai mati pun tak mampu dicairkan...

Kelambu: Maafkanlah... Sabarlah...

Powered by Blogger.