Pasal Adam & Hawa

Thursday, October 25, 2012 · Posted in ,


Sebagai tipikal Melayu, rasanya tak sempurna kemelayuan aku kalau tak layan drama Melayu hit masa kini, Adam & Hawa.

Kadang-kadang menonton cerita Melayu ni dah boleh dijadikan terapi jiwa dan minda. Apa tidaknya, kau boleh tiba-tiba gelak pada babak yang kau sepatutnya sedih. Macam aku pernah kata, manusia kalau selalu sangat dihidangkan dengan cerita sengsara akan terkena penyakit gila.

Sekarang kau fahamkan kenapa politikus kita peduli apa dengan rakyat yang sengsara? Sebabnya, mereka ingat kita sedang berkomedi.

Apa yang bagus tentang Adam & Hawa adalah naratifnya yang berbeza daripada klise cerita cinta Melayu. Tentang bagaimana ibu kepada pasangan Ain dan Am cuba sedaya upaya menyelamatkan rumah tangga mereka yang hambar.

Kalau cerita Melayu lain, ibu bapa dan mentua biasanya digambarkan sebagai ejen pencurah petrol ke atas hubungan rumah tangga anak dan menantu mereka yang sedang berantakan.

Sebaliknya, dalam Adam & Hawa, ibu Ain dan Am pula yanng bersungguh benar mahu menyelamatkan hubungan mereka walaupun Ain benci nak mati dengan suami segeranya itu.

Ya, dunia ini indah dan selamat jika setiap kali ada orang datang menceritakan keburukan pasangan mereka kepada kita, tetapi dijawab kita dengan menyalahkan dirinya sendiri.

Sebab kita kadang-kadang tak kenal sangat pun pasangan orang tu. Dan kadang-kadang kita respons dari segi persepsi peribadi, misalnya kau tak suka isterinya sebab dia nampak eksyen dan poyo kerana bawa beg LV dan suka muat naik gambar syok sendiri dalam Facebook. Lalu kau bagi respons yang bukan-bukan, dan kawan kau kemudian bercerai dan kau cakap dalam hati memang patut pun sambil senyum penuh kejahatan.

Itu sajalah yang aku nampak pasal Adam & Hawa. Tapi kebanyakan adegan diserikan dengan monolog Ain yang keliru dan menyalahkan diri sebab tak dapat terima Am sebagai suami. Dek monolog yang berulang-ulang itu, kau tiba-tiba jadi geli dan cenderung mengajuk dialog Ain, secara komedi tentunya.

Sekarang sila baca balik perenggan sengsara menjadi gila.

2 Responses to “Pasal Adam & Hawa”

sUe said...

"manusia kalau selalu sangat dihidangkan dengan cerita sengsara akan terkena penyakit gila."

ok, kata-kata itu mmg best. =)

saya tak tgk lagi cerita ni. masih belum tergerak hati.

tp kawan2 memang dah hooked. ada kwn lelaki muka ganas macam the rock pun jadi mellow layan cerita ni.

hahaha!

p.s: lepas baca review kamu, mungkin kena try tgk lepas ni. =)

Hambali ® said...

Umah aku .. langsung tak bleh tengok cenel len ... aku beli tibi pasai nak bagi anak tengok katun ...

Powered by Blogger.