sukarelawan yg bagus, bahasa inggeris i, ii, iii, iv

Monday, November 12, 2007 · Posted in ,

SUKARELAWAN YANG BAGUS DAN DERMA YANG SEPARA IKHLAS

Masa aku survey sebuah bangunan tinggi di bandar Shah Alam sebagai persediaan untuk sesi interviu baru aku [hobi sampingan aku sekarang ialah menghadiri sesi interviu] ada seorang amoi tegur. Dia minta tunggu satu minit. Sudahh.. Getus aku.

Katanya, dia sukarelawan minta derma untuk golongan spastik.

Selalunya aku memang buat 'dek' saja bila orang-orang macam amoi ni sapa aku. Bukannya aku kedekut taik hidung masin sangat pun. Tapi entahlah. Manusia macam aku ni selalunya skeptikal. Prejudis. Ah, tipikalnya aku macam rakyat Malaysia yang lain kan.

Dari seminit bual berlanjutan sampai 10 minit. Dia cakap bila derma RM10 dia akan bagi kerongsang merah yang dibikin sendiri oleh golongan spastik ni. Tapi ini bukan jual. Cuma saguhati maa. Hihihi. Amoi tu gelak dengan mata menyepet.

Serius, amoi tu pandai cakap! Dari bab dosa pahala dan dirahmati Tuhan sehinggalah ke t-shirt merah yang aku pakai. Dia cakap, wahhh, bulan! olang PAS eh? Eh, ada bintang pula? Aku cakap, bukanlah. Ini lambang Turki laa! Oooo..

Walaupun Geografi dia harus jatuh gred P8 tapi aku bayar RM10 untuk derma ikhlas [harap-harap], semangat sukarelawan, mesra pelanggan, superpsycho dan juga teknik menawan hati pelanggan dalam 1 minit sapaan miliknya.

Amoi, sekarang wa percaya sama itu pepatah, jurujual yang bagus ialah jurujual yang boleh menjual peti ais sama itu orang Eskimo.


BAHASA INGGERIS I - TERUKNYA KOMUNIKASI KAMU

Katanya. Skil komunikasi Inggeris aku teruk. Lagging. Macam komputer tak cukup RAM.

Dan aku harus akui otak aku lemah untuk sinkronaiskan nahu-nahu Inggeris dari otak ke lidah. Impuls otak aku macam tak cukup bateri.

Cis. Tiba-tiba aku rasa macam nak pergi US esok. Miami ok kot. Boleh jumpa Horatio.


BAHASA INGGERIS II - FRES FRES YANG MASIN-MASIN SEDAP

Satu hari Why nak beli fries kat McD. Dia tanya aku, "kentang tu macamana sebut haa? Fres fres?"

"French fries."

"Ooo.." Why masuk ke kaunter McD. Dia keluar dengan sebungkus French fries.

"Amacam. Ok? Kau cakap apa?"

"Aku cakap, bagi kentang goreng satu ye. Senang."

Hehehe.


BAHASA INGGERIS III - TITIK BUTA YANG SATU ITU

Why penah cerita, ada satu hari bebudak ofis dia confuse bila dia sebut titik buta.

Kata Why lagi, sebenarnya memang dia sengaja terjemahkan ayat 'Titik Buta' dari ayat asal 'Blind Spot' [tempat yang tak dapat dilihat pemandu melalui cermin pandang belakang atau cermin sisi ketika memandu]

Dari dia tersilap fonologi Inggeris maka lebih baik dia sebut fonologi bahasa Melayu saja. Jenuh bebudak ofis gelakkan dia.

"Ah, peduli apa aku. Hehehe." gelak Why penuh macho.


BAHASA INGGERIS IV - DIBUANG SAYANG DITELAN TAK BOLEH

Pernah satu hari Ayie tersebut Cheewing Gum sebagai Gula Gula Getah. Macam nak pengsan aku gelakkan dia masa tu.

Powered by Blogger.