Ya Ramadan (8) - Raya

Wednesday, September 08, 2010 · Posted in

Aidilfitri adalah musim kembali kepada fitrah. Umat-umat Islam seluruh penjuru dunia akan mula mencari akar-akar tradisi mereka. Ini kerana Islam itu datang dengan pakaian aurat dan bukan pakaian Arab. Islam bukanlah musuh tradisi.

Salah jika menyamakan Islam itu Arab. Ini sama seperti menyamakan Islam itu Melayu. Jadi, kepada saudara-saudara Islam berbangsa lain di Malaysia, pakai saja baju tradisi kau asalkan menutup aurat. Kalau tidak menutup aurat sekalipun, itukan dosa kau dengan Tuhan.

Kalau kau Melayu, carilah baju Melayu. Kalau kau Arab, sarunglah jubah. Kalau kau India, pakailah kurta. Kalau kau Cina, belilah Changshan. Tapi itu bukanlah bermaksud kalau kau orang Melayu, kau tidak boleh berchangshan atau kalau kau orang Cina kau tak boleh berbaju Melayu. Islam bukanlah label mana-mana bangsa dan aku cuma mahu menjelaskan tentang fitrah. Ia bukan saja tentang fitrah raya, bangsa dan agama, tetapi juga fitrah diri.

Tidak perlu kau mengkaji terlalu jauh. Cukup saja kau faham tentang fitrah.

P/S: Pagi nanti aku akan balik kampung. Mungkin sebelum atau selepas sahur. Jadi, aku mungkin tidak akan update blog sepanjang kemuncak Aidilfitri nanti. Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin kepada semua pembaca blog Kelambu!!

4 Responses to “Ya Ramadan (8) - Raya”

Muhammad Tarmizi bin Kamaruddin said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

gua.kringet said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Blog pun cuti...

Ellie Best said...

selamat hari raya kelambu:)

Anonymous said...

love this en3..

niat tak menghalalkan cara..

Powered by Blogger.