Jawapan hujung tahun (II)

Monday, December 20, 2010 · Posted in

Dato Why said...
Kenapa saudara belum bangun lagi...sekarang dah pukul 9.45AM...mcm mana nk murah rezeki kalu bangun tengah hari...Sila jawab dengan sejujurnya..

Petani, nelayan, peniaga memang elok bangun pagi. Sebab masa tu rezeki diorang murah. Kalau penoreh toreh getah jam 12 tengah hari, pukul berapa pula nak kutip susu getah? Sama juga dengan petani dan peniaga.

Tapi tak semua orang bekerja waktu normal. Macam abang askar, pak guard, brader bawa lori, repair jalan, mapley kedai mamak, doktor on call, jururawat masuk shift petang dan bla.. bla.. bla.. Diorang semua ini terpaksa tidur siang supaya murah rezeki waktu malam.


n!da said...
oke3!!

1. da kawen?
2. klw blom, ade awek?
3. klw da, anak bape?

kikiiii. tu jeee. ohoho

1. Belum.
2. Bila kawin baru aku bagitau status aku. Buat masa sekarang malas aku nak jawap soalan ala Melodi ni. Hehehe.
3. Tak relevan jugak pasal belum kawin.


KyleLina said...
nak tanya gak. Kenapa tak jawab2 lagi sume soalan tu?
Sedang bercuti. Tak ada masa. Sekarang sudah jawab ok.


rinz raime said...
hohoho...
kelakar aku baca soklan2..
tp aku nak tanya gak...
1)ko rasa nt 5,6 tahun lagi apa jadi dgn malaysia nih dr segi ekonomi, politik dan sosial.. kalau teruk,aku nak dok negara lain la..
2)tak terpikir buat gathering ke utk peminat2 ko, ko kan dah jadi celebriti.. kwang2...

1. Kita kena faham negara kita sekarang sedang dalam fasa berkembang. Kini, banyak pengaruh di segi idea dan budaya sudah menjadi global. Rakyat akan buat perbandingan dengan negara-negara lain. Aku bukan Nostradamus boleh ramal apa akan jadi. Tapi jika dilihat perkembangan semasa, Malaysia akan melalui hari-hari sukar dalam tempoh 10 tahun akan datang. Tak ada masalah pun nak duk negara lain. Asal dunia ni pun tanpa sempadan. Cuma jadi manusia yang baik-baik sajalah.

2. Setakat ni, blogger yang lagi ramai follower daripada aku pun tak pernah buat gathering bagai. Kenal dan mesra dalam dunia maya ni pun dah cukup. Kalau terjumpa di luar tu boleh saja tegur dan pekena teh sekali. Tak ada masalah.


! 18++ Only said...
Jom pakat gelak kat hantukaklimah.blogspot.com komen dan menang DVD hantu kak limah balik rumah sekarang!

Hoi, aku tak tengok lagi!!


ila said...
en kelambu sihat...?lalala..

Sihat saja. Soalan simple macam ni yang kita nak. Hahaha..


Anonymous said...
1. encik kelambu dah ada awek ke belum?
2. siapa best pren encik kelambu?
3. apa adiah paling best yang encik kelambu dapat tahun ni?
4. encik kelambu ensem tak? hehee..

1. Rujuk soalan nida.
2. Susah nak jawab soalan macam ni. Pendapat aku, best friend bagi kaum lelaki tak spesifik kepada satu-satu lelaki. bagi aku, siapa yang rapat dengan aku dialah best friend aku. Best friend ni pulak macam-macam. Ada best friend tengok bola. Ada best friend pinjam duit. Ada best friend sembang kencang. Ada best friend serius.
3. Banyak. Jaket askar, cup cake, baju Melayu dan makan spageti mahal.
4. Kalau baca entri-entri aku, memang aku perasan aku hensem. Kahkahkah! Soalan ni subjektif sebenarnya. Ada orang puji aku hensem, ada yang cakap aku tak hensem tapi macho. Ada yang cakap hidung aku kembang bila gelak. Ada yang cakap aku pendek, selekeh, ustad tak boleh pakai (bila masa aku jadi ustad?) dan bla.. bla.. bla.. Tapi aku pegang satu perkara. Kalau kau hensem, ramai lagi orang hensem daripada kau. Kalau kau huduh, ramai lagi orang huduh daripada kau. Banyak lagi benda perlu difikirkan.


sUe said...
wahh.. selamat hari lahir kelambu!

buat masa ni tak ada apa2 soalan lagi...cuma nak ucapkan "semoga panjang umur dan murah rezeki."

have a nice holiday. =)

Terima kasihhh!!


Updated!!

Semarak Api said...
shri bpe bjik buku kelambu bc?buku fav?
skli ckp pnuh dgn fkta..kompius den.hbt tol!

Takdelah sehari satu buku habis baca. Tapi, tiap-tiap hari mesti baca. Bagi aku, membaca ni macam makan. Kalau makanan untuk perut ialah nasi, buku pula makanan untuk otak. Walaupun sekarang masa dah tak berapa nak lapang macam dulu untuk aku habiskan berjam-jam mengadap buku, tapi aku tetap baca juga. Tabiat baru aku ialah bawa buku dalam jamban dan aku boleh langsaikan sekurang-kurangnya dua bab setiap kali sesi memerut.

Orang cakap, buku favourite kita ni berubah ikut usia. Dulu, aku remaja tipikal juga, aku baca novel pop. Buku favourite lain aku masa tu ialah buku biografi tokoh-tokoh dunia dan aku paling suka, ensiklopedia bergambar. Sekarang, aku dah beralih kepada novel berat dan separa berat yang ditulis dalam bahasa cantik dan mampu buatkan aku berfikir. Aku juga selalu baca buku esei pasal sosial dan politik dunia sebab keperluan kerja. Lagi satu, kemunculan Wikipedia memang berjaya memuaskan nafsu aku yang suka baca ensiklopedia. Terima kasih Jimmy Wales dan Larry Sanger!

Pasal tulis penuh fakta ni sebenarnya tak adalah aku ingat semua. Kadang-kadang aku pun tak berapa pasti fakta yang aku nak tulis. Jadi, aku confirm balik fakta samar-samar tu dengan bertanya kepada Lebai Google dan Prof Wiki. Hahaha!


prof nik said...
ehem2.. boleh menyoal lagi ke ni? byk sebenarnye aku nak soal ni. hahahaa.

1. nape la nko x ade awek2 lagi? cube terus terang.. kt tempat keje nko xde awek ke? kt umah puaka nko xde awek ke? makcik jual goreng pisang depan umah puaka tu, xde anak dara ke?

2. janggut nko dah panjang mane?

3. azam awal muharam?

4. azam 2011?

5. aku nk nko jawap semua soalan ni dgn jujur.. kalau nko x jujur... dosaaaa. hahaha


1. Soalan aku, perlu ke aku bagitau aku ada awek. Kalau kau tengok The Social Network, ada satu part kawan Zuckerberg, Eduardo break up dengan awek dia pasal status dalam Facebook. Woi, orang yang bagi algoritma Facebook sendiri tak kecoh pasal status dia, bai. We are all in the social network. Why so serious?

2. Janggut aku setakat ni tak pernah lebih segenggam tangan. Sebulan atau dua bulan sekali aku akan potong.

3. Hidup aku tak pernah ada upacara azam apa-apa setiap kali tahun baru. Sebab aku berazam ikut suka aku. Kadang-kadang aku azam dalam bulan Safar. Kadang-kadang Rejab. Dan aku selalu bayangkan dunia yang tanpa kalendar dan kita tidak ditakutkan dengan masa untuk menjadi manusia yang semakin hari semakin baik.

4. Sama macam jawapan di atas.

5. Brader, jangan sesuka hati gunakan label dosa untuk takutkan orang. Manusia bukan tuhan. Manusia juga bukan malaikat. Manusia juga bukan syaitan. Manusia ialah manusia. Amacam, jawapan? Kahkahkah!

4 Responses to “Jawapan hujung tahun (II)”

rinz raime said...

hahaha... aku suka jawapan2 kau..
bersahaja je..
anyway, semoga hidup diberkati sepanjang masa, dapat apa yang diingini dan diuji dengan dugaan yang mampu dihadapi..

prof nik said...

jawapan nko macam haram. hahahaa. ape pun nko dah tua. hahahaha.

Lanzo said...

rinz;
aminnnn...

niki;
tua tu pasti nik.. jiwa tu yang kekal muda.. hahaha!!

Semarak Api said...

haaaa! baru ada.ari tu bc aik aik mane jwpn soklan aku T_T

eh bab mbwk buku msuk jamban tu aku suke buat jgk kcik2 dlu.hahaha.tp sll bwk msuk komik doraemon je.tak pon nvel bckp dgn jin-tmar jalis.kikiki..

Powered by Blogger.