pontianak menjerit

Thursday, June 30, 2005 · Posted in

PONTIANAK MENJERIT

Datuk Pangeran Abdul Rahman baru meninggal dunia 3 bulan yang lalu. Dia telah meninggalkan harta sebanyak RM30 juta!

Jadi, dia pun membuat wasiat agar hartanya itu dibahagi kepada waris-warisnya iaitu Azlee (Azlee Senario), Mazlan (Lan Pet Pet), Saiful (Zed Zaidi) dan bini mudanya, Ratnaputri (Sheila Rusly), seorang warga siam menetap di Bangkok.

Pelakon lain yang terlibat ialah Juliana Banos, Zarina AF2, Shahila (anak ND Lala), Faizal Hussein, Ziana Zain dan Amran Tompel.

Azlee tidak puas hati sebab tak mahu berkongsi harta dengan kehadiran Saiful yang berlainan ibu dan juga ibu tirinya, Ratnaputri. Lalu berlakulah pertengkaran kecil antara Azlee, Saiful dan Ratnaputri.

Sebelum dibacakan bahagian harta masing-masing oleh peguam arwah (Jalaludin Hassan), dia orang kena menetap di banglo besar tinggalan arwah selama 33 hari.

Tiba-tiba saja ada pontianak berlegar-legar mengacau penghuni banglo itu. Kemudian Juliana Banos dan Mazlan pula hilang tanpa kesan.

Rupa-rupanya di akhir cerita si Ratnaputri yang tamakkan harta telah berpakat dengan kekasihnya untuk menculik semua waris-waris arwah serta mahu membunuh mereka. Juliana dan Mazlan diculik dan disembunyi di dalam sebuah rumah usang di dalam hutan. Kes selesai.

Dan pontianak yang berkeliaran di dalam bilik dan hutan selama ini hanyalah mainan visual yang dimainkan projector.

Kalau kau pakai projector, kau kena ada layar atau latar supaya imej akan dapat tertera di atasnya. Seeloknya latar putih supaya imej lebih jelas. Sebabnya ialah cahaya itu bergerak secara terus. Tetapi pontianak dari projektor PM bersifat hologram. Aku nak projector tu!

Lagi satu berapa banyak extension wire yang dia pakai untuk pasangkan hologram pontianak tu kat dalam hutan dan kat dalam rumah. Wei, dia pakai baterilah! Oh, ok!

Watak Ratnaputri dilakon dengan aksi yang mencurigakan. Senyum sumbing dan jelingan mata yang psiko. Seperti filem seram thriller yang lain kau tentu akan mengesyaki waris lain yang menjadi dalang tetapi memang pun Ratnaputri yang jahat. Kau tak payah nak teka apa-apa pun.

Aku harap Yusof Kelana sudah menonton filem The Eye 10 untuk belajar tentang apa yang dikatakan komedi seram. Atau pun dia perlu baca komik The Young of Kindaichi tentang bagaimana mahu mewujudkan hantu secara pantulan dengan menggunakan medium cermin.

Ni bukan komedi seram. Ni filem high technology with hologram projector! Pontianak hologram!

Naratif cerita yang sangat mudah dan super streotaip. Gaya pengucapan yang tak seram langsung dan mengelirukan. Elemen kejutan berbentuk mimpi yang lapuk dan selalu diulang-ulang kononnya untuk kejutan tetapi sangat memualkan. Semuanya serba tak kena!

Apa ni? Ini skrip tulisan budak sekolahkah?

Kalau Mistik tangga pertama. Aku beri tangga kedua untuk filem ini sebagai filem seram paling gagal dan tak berbaloi.

Sesuai untuk tontonan kanak-kanak pra sekolah yang akan membawa ibu bapa masing-masing untuk menonton bersama. Ya, strategi perniagaan yang bagus. Ini filem seram untuk kanak-kanak. 12SG. 13 tahun ke atas tak boleh tengok. Eeeeiiiiiiiiiiiiii.........!!!!!!!!!!

Powered by Blogger.