mawi af3

Sunday, June 12, 2005 · Posted in

MAWI DAN AF3

Sebab apa Juara AF sebelum ni semua lelaki?
Sebabnya para pengundi AF rata-ratanya perempuan.
Dah tentu perempuan akan mengundi peserta lelaki.

Sebab apa pula lelaki jarang mengundi?
Sebabnya lelaki tak ada kredit dan..
CEH, apa ke jadah lelaki minat AF ni..! Tak kewl beb!

Jadi untuk mendapat undian tertinggi kau perlu diminati penonton lelaki dan perempuan. Perempuan sudah tentu mahu yang handsome, cute, smart, kelakar, penyayang, beriman, tinggi, berbulu dada dan..

Kalau lelaki minat lelaki (maksud aku yang bukan GAY!) mestilah dia minat yang rock, lawak, kewl, sempoi, camdoh sikit dan tak control macam Zed Zaidi, Aqasha dan kumpulan Impression [Eizlan Yusoff, Sani dan Norman Hakim]. Ingat tak?

Undian selepas pukul 12 mlm tadi Mawi mencatat 58%. Felix cuma 13%. Elliza terkeluar dengan air mata merambu. Tapi dia menangis tetap cutekan! :)

Mawi terlupa lirik. Dia tak pandai menari. Tapi dia ramai peminat. Mungkin dia kelakar. Mungkin sebab dia bawa lagu nasyid masa episod pertama dulu. Mungkin sebab dia sengal atau mungkin juga orang minat kepalanya yang cute. Maksud aku RAMBUTnya!

Sebelum itu, Mawi mencetus undang-undang pemasaran baru Akademi Fantasia apabila para kipas susah matinya (die hard fan) melaungkan ketidakadilan. Akhirnya dia diterima masuk bersama Marsha. Yeayyyy!!! [kata peminat Mawi]

Polemik akhbar menaikkan populariti Mawi. Kata media, dia bekas johan tilawah. Adik Mahfuzah tak sukakan Mawi sebab katanya Mawi kelihatan serabai disamping reputasinya selaku johan tilawah tetapi menyertai AF. Johan tilawah pegang tangan Marsha! Kata Adik Mahfuzah sambil menjuih bibir. Dia lebih minat Aidil yang serba kena dalam bergaya. Auwww...

Sebenarnya ikon anak muda yang nakal, rock dan kewl sentiasa diminati. Ingat tak Faizal Hussein dalam Gila-Gila Remaja. Awie yang memungut 6 juta dalam Sembilu II. Afdlin dengan imej kelakar dan Apek yang camdoh!

Cuba bandingkan mereka dengan Zed Zaidi, Aqasha dan kumpulan Impression [Eizlan Yusoff, Sani, Norman Hakim]. Lainkan?

Kelambu: Mawi, awak memang bersuara bagus. Ada lenggok dan getar di hujung suara awak. Tapi awak perlu sedar diri, sedar masa dan sedar ruang. Macamana awak boleh lupa lirik? Kalau lirik macam tu pun dah boleh lupa macamana awak nak hafal lagu Inggeris kalau dia orang bagi kat awak? Awak kena kurangkan makan otak udang, epal hijau, minuman bersemut dan benda-benda masam ok! Satu lagi Mawi, awak sepatutnya mengeksploitasi keunikan vokal awak supaya pergi ke tahap yang super dan melampaui peserta lain. Faham! Dah dah. Jangan buat muka blur. Itu saja dari saya.

Mawi: Terima kasih, En. Kelambu.

Penonton: MAWI! MAWI! MAWII! MAWIIIIIIIIII! AAAAAAAAAAA..!!!!!!!!

Chewwah! Dah macam apa aku bagi komen kat Mawi!

Powered by Blogger.