Jawab Soalan (Entri Paling Panjang Tahun Baru)

Saturday, January 02, 2010 · Posted in

Atira Ruslan said...
Soalan:
Apa perasan kau bila tiba tiba kau kena panggil dengan bos, dan dia tanya solan lanjut pasal entry blog kau? Takpun kerja kau tak siap,dan boss kau perli kau habiskan masa banyak sangat dengan blog?
Hehehe.

Atira;
Sebenarnya tak pernah update blog di ofis pun. Semuanya di rumah saja. Jadi, tak ada sebab bos nak perli aku.
.
.
.
Famia said...
1. Kau kerja apa?
2. Kau duduk mana?
3. Bila kau plan nak membina masjid? (soalan Hitler)
4. Seumur hidup kau, apa peristiwa yang paling memberi impak maksima ke arah pembentukan sahsiah diri?(hoh soalan macam ujian kemasukan ke MRSM)
5. Last. Jika diberi pilihan seperti di bawah, yang mana satu merupakan tempat pilihan kau untuk bercuti?
A. Pulau
b. Bandar-bandar besar
c. Taman Tema Hiburan
d. Gunung-ganang

Famia;
1. Sub editor di syarikat surat khabar yang beribu pejabat di Shah Alam.
2. Seksyen U5, Shah Alam.
3. Nak bina masjid kenalah tunggu aku jutawan dulu. Sebabnya masjid bersaiz kecil perlukan kos sekurang-kurangnya RM500,000-RM1 juta. Kalau masjid yang satu lagi itu, aku ada dua jawapan yang selalu diberi: 'kalau dah jodoh tak ke mana' ataupun 'tahun depan malam raya'.
4. Banyak. Kalau dipecahkan kepada beberapa kategori, impak-impak besar tu aku dapat daripada peristiwa, tragedi, pemerhatian, bacaan, kata-kata hikmat seseorang yang rapat dan pengalaman. Contohnya: Tragedi putus cinta mengubah persepsi aku tentang cinta dan tragedi jatuh motor mengubah aku supaya tak memakai seluar pendek keluar jalan-jalan. Bagi aku, ada banyak peristiwa yang akan kita lalui dalam setiap fasa umur kita. Dan aku percaya apa yang berlaku bukan sesuatu yang sia-sia. Terpulang kepada bagaimana cara kita melihat dan menilai. (Hmm.. Boleh tahan juga jawapan ala MRSM.)
5. Senarai atas tu memang dah ikut tertib pun. Ikut prioriti, aku suka pulau, bandar besar, taman tema dan gunung. Tapi malangnya, pulau paling best aku pernah pergi setakat ni ialah Pulau Langkawi.
.
.
.
Sue said...
Sebab entri ini pasal blog, jadi nak tanya soalan pasal blog jugak lah:
1) Apa perasaan jika ahli keluarga baca blog anda?
2) Macam mana nak cari 'feel' utk menulis blog?sbb kadang2 idea dan cerita itu ada,cuma malas..hehe!
Itu saja.
Semoga blog en kelambu terus kekal dan unggul mewarnai persada blogosfera ini..(ceh,ayat sungguh tak boleh blah..=P)

Sue;
1. Untuk pengetahuan Cik Sue, dua adik dan abah saya ada blog (alamat blog dirahsiakan, tapi boleh cari sendiri kalau rajin). Selepas blog saya bukan lagi rahsia, saya cuma ada satu perasaan saja: tak bebas. Memang ada niat mahu tutup blog dan buka satu lagi blog dengan identiti super misterius. Tapi bila direnungkan, saya sedar bahawa stail penulisan blog sekarang sudah tidak lagi sama dengan penulisan blog dulu-dulu, di mana karakter si blogger itu penuh misteri dan teka-teki. Blogger sekarang perlu lebih expose dan ada misi sosial. Tapi saya tetap berharap keluarga saya tak pernah sebut apa-apa tentang entri-entri saya. Apatah lagi menulis komen-komen dalam blog. Cukuplah setakat baca saja. Tambah-tambah kalau entri itu berbaur melankolia dan sentimental. Tapi di dunia nyata, hidup bukanlah untuk bersentimental saja. (Panjang pula jawapan hamba..)
2. Sebenarnya kalau malas, memang susah nak cari feel tulis blog. Tapi kalau nak cari juga, tak susah pun. Kena latihkan diri supaya tulis blog sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu. Kalau ada idea tu boleh saja tulis dulu dalam notepad, kemudian pindah masuk dalam blog. Kalau rasa tak nak publish lagi, boleh simpan saja dalam draf.
.
.
.
Fafarafa said...
Bila ko nk blanje aku??? Hahhahahah

Fafa;
Soalan terlalu relatif. Susah nak jawab. Tapi, kalau terjumpa setakat teh secawan dua apalah sangat. Hahaha.
.
.
.
'Ainrahimin said...
Taknak tanya pape encik kelambu....just nak share pendapat...
Bila berblog, ramai yang tanya, apa y kau dpt bila tulis blog?
Ada ke org bace blog kau?
Sebenarnya, bukan kita mahu org bace sgt pun, sekadar menulis sesuatu, share something, ada ke tak org nak bace, itu bukan pokok utama, for me, saya menulis kerana saya mmg mahu menulis...
Tahniah kat kelambu sbb dah nak lama terlibat dgn berblog...suke bace entry2 kelambu...

'Ain;
Saya pun nak kongsi pendapat juga. Sebenarnya asas kewujudan blog adalah daripada diari atau jurnal, iaitu daripada cara konvensional (kertas) kepada elektronik (maya). Berbeza dengan diari yang menjadi simpanan peribadi, fungsi dalam blog membenarkan blogger menetapkan blog mereka sama ada untuk diprivasikan ataupun bacaan umum.
Tapi kebanyakan blogger hari ini memilih untuk menulis blog secara terbuka dan bukan untuk tatapan peribadi semata-mata. Jadi, kesimpulan di sini ialah setiap blogger pasti punya nafsu (walaupun tidak banyak) supaya blog mereka dilawat, dibaca dan dikomen oleh pembaca blog.
Jadi blog bagi saya bukan lagi sekadar tulisan peribadi semata-mata. Tidak seperti diari konvensional, setiap entri dalam blog (walaupun memuatkan cerita peribadi blogger itu) perlu ditulis dan disusun dengan struktur dan idea yang baik. Saya percaya, blog adalah cerminan kepada penulis blog itu sendiri. (Jawapan macam ambil exam PTD. Cet.)
.
.
.
Dobot said...
Aku pun dah lama follow blog kor. Cuma kengkadang, aku baca tanpa meninggalkan 'jejak' (komen) di blog kor. Thaniah bro, sebab bertahan 6 tahun. Lebih kurang la kita.

Dobot;
Hahaha. Mana boleh lupa blogger satu batch. Semua aku ingat walaupun tak pernah jumpa.
.
.
.
Ayobkelubi said...
Tabik untuk lu.
Blog kita sebaya, cuma setahun yang pertama, blog aku masih lagi private. 2005 baru aku tontonkan untuk bacaan umum. Hahahaha!.
Betul. Kalau jiwa takde, jgn tulis.buat semak database blogger. Hahahaha.
Betul, kawan-kawan aku masih cakap aku jiwang sebab tulis blog. Macam babi kan?. Hahahaha.
Apa-apa pun, tabik untuk kau!.
P/s : Jiwa blogging aku semakin nak hilang. Ada idea untuk kembalikan semangat itu?

Ayob;
Jiwa tu sebenarnya dah ada tapi macam api pelita. Kena angin, padam. Jadi kena cari lighter cucuh balik. Bagi aku, tulis blog ni lebih kepada asah otak. Kau kena duduk fikir apa yang dah jadi, apa yang kau lalui, nampak, ingat. Kemudian kena fikir pula cara susun ayat sebelum publish. Bukan senang. Blog juga jadi diari peribadi atau biografi aku. Cuba buka balik entri lama, kau boleh tersenyum beb baca ayat-ayat lama. Tapi itulah kau masa tu. Blog macam album teks yang simpan pengalaman dan cerita hidup kau. Amacam bro, dah ada spirit?
.
.
.
Rinz raime said...
WOW...heheh, sebagai pembaca setia encek kelambu, saya sgt la bersetuju dgn pendapatnya..blogger dtg dan pergi tapi blogger sejati tetap kekal unggul di mata dunia, ceh wahhh...
Aku nak tanya, adakah semua dialog2 dlm blog mu ini seperti yang dinyata atau sudah di makeup sedikit2.. Muahaha.. Bukan apa, kalau la betul 100%,sungguh berseni hidupmu encek kelambu.. Tabik!!!

Rinz;
Tolong ambil perhatian pada label di bawah entri. Kalau label 'Fiksi', itu cerita rekaan, tapi kalau label 'Tentang Saya' itu cerita benar (mungkin tipu juga). Hahaha. Ubahsuai dialog, struktur ayat atau cerita itu perkara biasa. Ini dipanggil stail atau stroke menulis. Ini boleh ditiru (dengan merujuk stroke blogger lain), dilatih tapi tak boleh ditipu. Ia wujud secara semula jadi berdasarkan karakter blogger itu sendiri.
.
.
.
I'msosupernotcool said...
Owh..
Blog tu ape?

I'mso;
Boleh google guna Wikipedia. Letih aku nak menaip. Heh.
.
.
.
Anonymous said...
Pleasure to find such a good artical! Please keep update!!..................................................

Anony;
Dah update la ni. Ingat tak stres ke fikir apa nak update? :P
.
.
.
Thoyol said...
Aku dah tak ingat baper lama aku dah follow blog ko..
Dari unisel sampai ke kerja, cuma dah lama tak meninggalkan komen..
Soalan? Nanti aku pikir..

Thoyol;
terima kaseyyyy!! Bak kata bijak pandai; yang baik jadikan teladan; yang jahat jadikan sempadan.
.
.
.
Burtalsolo said...
KO NAK TAK AWEK AKU
AKU NAK TUKAR AWEK LAIN
TAHAP BERAPA SURIA BERSEMBILAN TELAH KO CAPAI
WAJA TIMUR DAH MATI KE

Burtal;
1. Tak mau. Tak ekonomis langsung kau ni. Nak tukar awek tapi bagi awek lama. Nanti kau nak tukar kereta, aku mau kereta lama kau. Yahuuu..
2. Suria bersembilan? Sepanjang aku baca komik, tak pernah aku dengar nama hikmat macam tu. Jangan sampai aku bagi Tinju Harimau Kumbang dengan Kuasa Tidak Berbatas.
3. Waja Timur tak mati lagi sebab komik Raja Rimba dah berhenti jual. Sampai sekarang aku panas kat News Media Publications.
.
.
.
IRIS said...
Salams.
Hehehehe. Best je baca mak mamat tu...adoi...kelakar

Iris;
Soalan ke jawapan ni? :P
.
.
.
Jarul said...
Ape kata ko tukar konsep blog ko jadi cam teka teki pembunuhan..? Ala2 horatia caine solve problem ah.. Bru cool...

Jar;
Memang cool sebab nanti kau sorang saja yang baca blog aku. Hahaha.
.
.
.
Deen said...
Oleh sebab aku tak dapat fikir soalan lain, apa kata hang jawab soalan ni...
... Kalo hang tak berblog, apa yg hang buat?
Ok, ok, aku bagi pilihan jawapan, kot2 hang senang nak jawab..
(a) berdiari
(b) bernovel
(c) berangan
(d) selain dari jawapan di atas
Hahahahaa.... Tahniah dude! Kalo diibarat sebuah perkahwinan, hang dah 2-3 orang anak! Kehkehkeh!!

Deen;
Mengimbas semula kenangan sebelum berblog. Aku rasa aku mungkin jadi penulis cerpen atau novel berkisarkan cerita penyiasatan ataupun cinta pop.
.
.
.
Semarak api said...
Soklan sy simple jek..
Sm tak 'kelambu' dgn diri yg sbnr?

Semarak;
Susah nak jawab.
Ada blogger yang punya karakter sama seperti dalam blog. Kalau dia jenis tulis entri jiwa-jiwa dalam blog, di luar pun dia jiwa-jiwa juga seperti suka layan blues, menonton filem cinta atau minum sirap bandung (contoh).
Ada pula blogger yang tak sama karakter seperti dalam blog. Dia mungkin nampak ganas dalam entri, tapi di luar dia sebenarnya seorang yang penyantun, soft spoken dan suka menderma (contoh).
Tapi secara umumnya, setiap entri seseorang blogger itu adalah cerminan kepada karakternya sendiri. Untuk maklumat lanjut, boleh rujuk isu ini kepada pakar psikologi tentang teori personaliti.
Saya? Jenis yang nombor dua. Kot.
.
.
.
Nasr said...
2010 kire da msuk 5 tahun ak follow blog ko. Kire cm fan la ni. Syabas!! Hehee.. Knp ko xshare entri2 ko yg terkini kat fb ko??

Nasr;
Aku rasa cukuplah publish di Blogger saja kot. Biasalah tabiat manusia, bila dah selesa cara lama dia jadi konservatif dan ortodoks.
.
.
.
Hazman said...
Soalan:
1.hang bila mau kawin
2.umur berapa baru nak ada anak
3.orang mana awek hang sekarang
4.mak hang tak bising ka bila mau kawin
5.adakah hg akan jemput aku pi kenduri kawin hang...
Jika hang tak dapat jawab soalan pertama..abaikan lah saja soalan seterusnya...hahaha

Hazman;
Untuk sahabatku Hazman yang kini sudah beristeri;
Jawapannya-->Biarlah Rahsia

9 Responses to “Jawab Soalan (Entri Paling Panjang Tahun Baru)”

'ainrahimin said...

entry y mmg pjg, ttp bace smpai habis...terasa mcm duduk semeja, borak2 ngan kelambu lak...

Aie Akaike said...

soalan aku, bila nak lepak dengan soldadu? kau asyik takda ja...

oh daNia said...

senget la Burtalsolo nyer solan ..gle ah klakar

famia said...

Kau pilih pulau.
Hehe.

Soalan itu soalan psikologi.
Terjumpa di mana entah.
Melalui jawapan kau, bolehlah juga identify secubit dua personalitinya mungkin.

rinzraime said...

hahah.. betui la hang jawab semua soklan noo.. baguih2..
menepati janji sungguh, kalau aku ada anak pompuan aku rekemen kat hang, btw hang betui2 solo lg kan..
hang bila mau balik a.staq... keskes..

Hambali ® said...

Tudiaaa dia punya jawapan ... mai soalan nombot lima nam aku dah pening dah baca .... haha

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

aku peminat tony wong..
semak rumah gua ngan itu komik

tapi semua komik tu macam tak percaya ada nya tuhan..

ok la kelambu
yang pasti kita tidak satu kelambu

Anonymous said...

sgt pjg, tak larat nakbc smpi ujung.. sy smbg esok je la cik kelambu ye..

Anonymous said...

aiseh,soalan terakhir itu la yg nak tahu sgt jawapannya...
sekali jawapan = biarlah rahsia..
cis..hampa beta.. :P

Powered by Blogger.