Mercun sana sini sinun

Saturday, August 20, 2011 · Posted in ,


Setakat entri ini ditulis, bermula awal Ramadan lepas, sudah ada tujuh budak jadi mangsa mercun (menurut sumber Utusan). Kawan aku hairan, sebab apa budak Melayu saja asyik putus jari setiap kali raya. Tak pernah pula dia dengar ada budak Cina putus jari masa Tahun Baru Cina. Aku angguk, tanda setuju dengan statistik berbaur rasis tersebut.

Aku pun tak tahu kenapa. Mungkin, sebab teknologi mercun berasal dari tanah besar China sana dan sebab itulah orang Cina jarang putus jari bila main mercun. Dan sekarang aku risau Perkasa buat kenyataan pasal konspirasi mercun yang ada kaitan dengan teknologi orang Cina, walhal ia diseludupkan dari Thailand.

Apapun, sebenarnya di China sendiri ada kes mangsa mercun yang bukan setakat putus jari, tapi mati (baca). Cuma bezanya, kebanyakan kematian akibat mercun di sana disebabkan kemalangan di kilang mercun. Jarang yang jadi mangsa main mercun sempena musim perayaan.

Sepatutnya, kita kena ada buku panduan atau iklan pasal 'firecrackers for dummies'. Untuk kemaslahatan.

Info:
Remaja putus jari akibat mercun
Saluran darah terputus akibat mercun
Nyaris buta terkena mercun bola
Pemain bola cedera main mercun
Dua lagi cedera akibat bermain mercun bola
Remaja hancur 3 jari

2 Responses to “Mercun sana sini sinun”

sepatumerah said...

Setuju, selalu terfikir kenapa Melayu je yang selalu putus jari bila main mercun. Ni mesti kes terlebih pandai, modified mercun jadik bom.... :p

Anonymous said...

setuju dengan sepatu merah sebab orang Melayu kreatif yang luar batasannya kehkeh!

Powered by Blogger.