Kereta murah dan kitaran kebodohan

Wednesday, November 07, 2012 · Posted in , ,

Sekarang kau bayangkan aku memandu Golf GTI ke tempat kerja dan pada masa sama bersepah pelajar memarkir Polo GTI di kawasan kampus. Makcik dan pakcik meniaga pasar pula sibuk memunggah barang dari bonet Mercedes B Class, dan brader burger selamba masak burger terus dari bonet Land Rover Discovery 4.

Mamat-mamat kilang kalut bersembang kat kedai mapley pasal nak berlumba drag Ford Focus STI di Sepang sana. Tukwan kat kampung bawa nenek pergi masjid naik Bentley Continental GT, semuanya berkat duit simpanan ASB dan Tabung Haji.

Ya, memang ada bagus harga kereta murah, supaya kita, rakyat Malaysia sampai kepada satu tahap yang orang sudah tidak peduli kau beli kereta apa.

Kemudian kau jadi fed-up pasal apa saja tentang kereta dan mula keluar mencari erti hidup dan bangga diri dalam bentuk baru seperti mencipta hukum sains atau menghasilkan karya seni baru. Supaya manusia akhirnya sedar betapa intelektual itulah yang abadi dan tidak pernah menjemukan. Bukan materi.

Ataupun kebanggaan kau beralih kepada aksi luar biasa kau bermain gasing menggunakan lidah dan hidung, atau berakit merentas Rajang menaiki biawak komodo.

Begitulah kitaran kebodohan manusia yang berulang-ulang.

3 Responses to “Kereta murah dan kitaran kebodohan”

ayobkelubi said...

errr.ko marah ke bang?.

Azhan Othman said...

mana ada marah. nasihattt. :p

profnik said...

Sy syg kancil saya

Powered by Blogger.