wang kertas atau wang syiling

Thursday, February 17, 2005 · Posted in

WANG KERTAS ATAU WANG SYILING!

(Ini adalah entri tertunda. Tak ada kena mengena dengan hari kekasih apatah lagi valentine. Entri ini ditujukan khas untuk sesiapa sahaja yang mahu mencari atau memburu cinta... Chewwah...)

Wang kertas ada rm1, rm2, rm5, rm10, rm50, rm100 dan rm500

Wang syiling ada 1 sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen.

Ya, sudah tentu banyak lelaki akan memilih wang kertas yang paling kiri kerana nilainya besar tetapi tahukah anda bahawa kedudukan wang syiling adalah ke kanan sekali dalam senarai angka wang=>rm500.51.

Orang kata kanan lebih afdal dan berkat. Mengambil/memulakan sesuatu kebaikan dari kanan adalah sunnah. Contohnya, masuk masjid dan masuk rumah. Pepatah mengatakan, langkah kanan bermaksud cukup bertuah manakala langkah kiri bermaksud kurang bernasib baik.. Lagi kanan lagi afdal!

Cuba tengok senarai wang paling kiri. Ya, wang kertas! Wang kertas tak tahan lama. Cepat koyak (wang polimer dikecualikan) dan boleh dikeronyok. Sedap tengok, berwarna-warni, bernilai tinggi tapi kalau tak diguna rugi atau digelar bakhil! Makin disimpan hati gundah kerana takut dicuri kerana nilainya tinggi.

Wang syiling pula tahan lasak, tahan lama, tak boleh dikeronyok, lama simpan makin kusam tapi boleh digilap, bernilai rendah dan digunakan untuk membeli barang kecil sahaja.

Apatah lagi syiling 1 sen yang hanya di simpan dalam ashtray kereta dan di mana saja. Syiling 1 sen selalunya tak diperlukan langsung kecuali untuk membayar bil dan ketika menerima pulangan baki bil ketika shopping. Kita juga tak pernah risau tentang syiling 1 sen sebab tiada siapa mahu mencurinya biarpun ada 10 balang akuarium diisi penuh wang 1 sen di dalamnya! Tak percaya try!

Banyak wang kertas palsu tapi amat sedikit wang syiling yang dipalsukan. Sebab apa? Nilai!

Pilihlah yang mana anda suka. Wang kertas atau wang syiling..?

Apa pun, perempuan dan wang tak dapat dipisahkan. Wang bermakna mempunyai nilai. Cuma ada nilai yang tak dipandang. Ada pula nilai yang tak terpandang.

Member aku pernah tanya, sebab apa perempuan tak pernah ada masalah tentang wang?

Jawapannya, sebab perempuan itu sendiri adalah wang! Masalah mereka ialah pada krisis nilai matawang yang mana mereka saling merosakkan nilai matawang yang lainnya!

Sekian, terima kasih.. :)

Kelambu: Ya, lelaki selalu diserabutkan dengan wang....

Powered by Blogger.