pengantin baru

Friday, May 06, 2005 · Posted in

PENGANTIN BARU

Petang yang damai. Fahmy mengutus mesej. Katanya selamat diijabkabul pada 28 hb lalu. Isterinya tua setahun. Kebetulan pula isterinya itu merupakan bekas kawan sekolah Lalbi ketika di sekolah menengah teknikal di yang terkenal di bandaraya Alor Star.

Fahmy pelajar terbaik PMR di sekolah Kelambu. Dia kemudiannya menyambung pengajiannya di sekolah menengah sains. Kemudian ke sebuah IPTA di Jalan Semarak tapi pengajian tergendala di situ. Mahu menjadi kontraktor berjaya seperti ibu dan ayah tirinya. Barangkali peluang itu merubah hidupnya hari ini.

Kanak-kanak berbasikal. Kenangan-kenangan ketika berbasikal ke sekolah dan melewati jirat-jirat cina pun datang mengusik jiwa. Sudah kahwin rupa kawan aku tu, bisik Kelambu sambil menatap tayar Suzuki rongaknya yang botak. Kelambu menjawab mesej.

Kelambu: Insya-Allah aku datang kenduri hang nanti. Selamat pengantin baru. Selamat menempuh malam pertama.

Fahmy: Terima kasih di atas kata-kata perangsangmu itu. Aku sekarang sudah terangsang. Aku berjaya dengan sekali lafaz saja. Hehehe

Ceh, tiba-tiba kenangan membaca kitab Kemahiran Rumahtangga bersama rakan sekelas dulu menerjang-nerjang minda. Kelambu senyum.

Apakah dia masih mengingati ilmu-ilmu di dalam kitab keramat itu? Ingatkah dia atau Kelambu yang terlalu mengingat?

Kelambu: Selamat Pengantin Baru

Powered by Blogger.