water shop

Sunday, May 08, 2005 · Posted in

WATER SHOP

Tahu tak apa itu Water Shop? Apa tak tahu.

Ok, Kelambu akan beritahu. Water Shop ialah sebuah mesin air kosong. Samalah seperti mesin minuman bergas, air kotak, kad top-up dan cokelat. Anda perlu masukkan syiling dan air akan keluar dari muncung. Anda cuma perlu masukkan syiling sebanyak 20 sen untuk mendapatkan air sebanyak 1 liter. Fahamkan.

Kalau sudah faham Kelambu akan bercerita lagi.

Pada suatu hari ada sekumpulan pemuda yang sudah dewasa sedang berehat-rehat di hadapan sebuah kedai runcit.

Mereka sedang minum air berkarbonat dan menjilat-jilat aiskrim. Mungkin disebabkan keletihan bekerja pada siang harinya. Sambil itu mereka menghembuskan asap rokok dari corong hidung dan mulut masing-masing.

Di hadapan mereka ada mesin Water Shop. Mereka tak masukkan duit pun untuk dapatkan 1 liter air. Maklumlah air kosong. Lagi pun nak tadah air kena bawa bekas seperti termos, tong drum, plastik, tupperware atau pun akuarium. Ya, mereka tak ada semua tu.

Nak tahu mereka buat apa? Mereka menadah tangan masing-masing yang berlekitan akibat sisa makanan yang dimakan sebentar tadi pada muncung mesin itu. Lalu keluarlah titisan air untuk membasuh tangan mereka yang bersisa itu.

Kemudian datanglah seorang India memasukkan syiling dan menadah air dari mesin Water Shop itu. Air pun keluar bersama sisa-sisa lekitan yang jijik lagi menjijikkan.

Kelambu hanya memandang. Memandang tentang kebiadapan dan kebodohan. Juga tentang betapa tidak bertamadunnya sekelompok manusia.

Manusia jenis ini barangkali kencingnya tidak berbasuh. Gemar menyapu hingus pada kain baju orang lain atau pun mengharapkan tahinya dicurah atau dibilas orang walhal dia sendiri gemar menghidu tahi itu.

Kelambu: Aduh, sedihnya melihat warga-warga Malaysiaku

Powered by Blogger.