jerusalem

Wednesday, May 11, 2005 · Posted in

JERUSALEM

Selepas Nik baca puisi aku mengenai Jerusalem dia pun tanya, Kelambu.. Kelambu.. Jerusalem tu apa..?

Masa tengok filem Kingdom of Heaven lakonan Orlando Bloom, Ayie pula tanya, Kelambu, Jerusalem tu kat mana. Palestin ke?

Baiklah aku akan beri informasi kepada Nik dan Ayie serta orang-orang lain ya. Sememangnya dalam subjek Geografi pun tak disentuh tentang Jerusalem ni. Di dalam peta dunia Jerusalem sebenarnya hanyalah sebuah tanah tanpa sumber.

Tapi bagi aku sebagai seorang Muslim, tak kenal Jerusalem samalah seperti orang Malaysia tak kenal Tun Mahathir, orang India tak kenal Mahatma Gandhi, orang Jepun tak kenal Ultraman atau pun manusia yang tak kenal siapa Firaun.

Jerusalem merupakan ibu negara Israel yang diperintah oleh orang Yahudi. Jerusalem dianggap tanah suci kerana ia menjadi rebutan 3 agama. Islam, Kristian dan Yahudi.

Sebagai orang Islam kita sepatutnya tahu Jerusalem merupakan tempat ketiga yang dianggap suci selain Masjidil Haram di Mekah, Masjidil Nabawi di Madinah. Maka, di Jerusalem inilah berdirinya Masjidil Aqsa. Tempat Rasulullah s.a.w. menaiki Buraq ke langit dalam sebuah peristiwa yang dinama Israk Mikraj. Sebelum kiblat umat Islam ditukar ke Kaabah, kiblat umat Islam adalah pada Masjidil Aqsa di Jerusalem.

Bagi orang Kristian, Jerusalem adalah tempat matinya Jesus (Nabi Isa a.s.) kerana di salib mengikut kepercayaan mereka.

Bagi orang Yahudi pula, mereka mengatakan tapak masjidil Aqsa di tanah Jerusalem adalah merupakan tapak bekas runtuhan kuil mereka.

Di sinilah berlakunya pertembungan antara 3 agama ini. Antaranya ialah peperangan Salib yang berlarutan sehingga beratus-ratus tahun.

Cuma pada zaman Sallahuddin al-Ayubi sahaja ketiga-tiga penganut agama yang berbeza ini dapat beribadah dengan tenteram.

Semasa perang 6 hari (six day war) pada tahun 1967, Israel telah menakluk Jerusalem dan 13 tahun kemudiannya Israel pun mengistyharkan Jerusalem sebagai ibu negara kepada negara Israel.

6 bulan sebelum pengisytiharan negara Yahudi itu. PBB ketika itu telah mengadakan satu deklarasi bahawa Jerusalem merupakan tanah bebas yang tidak dikawal mana-mana negara atau kuasa kecuali oleh PBB. Jadi siapa yang melanggar perjanjian siapa?

Pada asalnya bangsa Yahudi semenjak zaman Nabi Musa dikatakan tidak mempunyai tanah dan mereka melata pada setiap negeri sama ada ada di negara-negara Eropah dan Arab. Ada pendapat kuat mengatakan bahawa Jerusalem merupakan tanah milik Palestin yang disediakan untuk bangsa Yahudi sebagai menebus kesalahan bangsa Kristian dalam pembunuhan kejam tentera Nazi semasa perang dunia pertama dahulu.

Kawan-kawan, zaman sekarang zaman globalisasi. Dunia sudah menjadi semakin kecil dan mahu tak mahu kita perlu memandang dunia luar sana yang lebih besar. Kadangkala kita juga perlu memikirkan impak dunia-dunia itu kepada kita. Tentang imperialisme ke atas ekonomi, penyelewengan sejarah yang dianggukkan kita dan pengkhianatan bangsa-bangsa lain yang dihalalkan. Buka mata, baca dan tengoklah rancangan bermaklumat dan bukan setakat menonton ESPN, AIM, majalah Kereta, Hype, Utopia atau pun mempraktikkan Tinju Harimau Kumbang di dalam komik Raja Rimba.

Kalau sudah faham. Bagus. Kita jumpa lagi ye dalam rancangan Mari Mengenal Bumi Kita. Bye. [bunyi suara ala-ala Shin Chan]

Mari baca:
jerusalemites.org
jerusalem.muni
Ancient Map of Jerusalem
What is so Important About Jerusalem?

Kelambu: Suka Masked Rider

Powered by Blogger.