dan inilah cara mengatasi kenaikan petrol

Wednesday, June 04, 2008 · Posted in

DAN INILAH CARA MENGATASI KENAIKAN PETROL

kudaku lari kencangUntuk mengatasi masalah kenaikan petrol yang mencanak-canak bermula tengah malam ini, sukalah aku mencadangkan pengguna-pengguna kenderaan bertukar kepada kenderaan yang lebih bersifat mesra alam iaitu KUDA.


KELEBIHAN KUDA
===========
--> No Petrol - Cuma sediakan rumput atau hampas makanan (15-18 gelen) dan air bersih (10-12 gelen) setiap hari.

--> Low Maintenance - Tak perlu servis 1000km atau 10000 km. Tak ada minyak hitam, oil filter, timing belt, gasket dan bla.. bla.. bla.. Anda cuma perlu sediakan kandang atau biarkan bebas untuk pengguna yang berbajet rendah. Juga sedikit bajet untuk grooming dan medical yang boleh dirujuk pada jabatan dan klinik haiwan berdekatan.

--> Low Badget Accessories - Ladam untuk penjagaan jangka panjang tapak kaki kuda [boleh rujuk tukang kasut]. Pelana atau seat bergantung pada jenama dan jenis seat. Kalau jenis Recaro bucket seat mestilah mahal. Harga boleh rujuk kedai kusyen dan aksesori kuda. Bajet diperlukan juga untuk shampu, sabun mandi, losyen dan suntikan virus. Ini boleh rujuk farmasi dan klinik haiwan.

--> Great Specifications - Punya kelajuan selamat iaitu sekitar 70-80km sejam. Kuda juga boleh melompat dan punya sistem brek yang sempurna. Penglihatan kuda mempunyai keupayaan night vision dan boleh viu 350 darjah. Begitu juga dengan pendengaran yang tajam di mana telinga kuda boleh dipusing 180 darjah. Kuda mampu hidup 25-30 tahun. Sama seperti jangka hayat kereta biasa sebelum boleh ditolak ke kedai used horse.

--> High Price Trade
Jika kuda anda sudah tua maka kuda anda boleh disembelih. Dagingnya boleh dibuat jamuan kenduri atau dieksport. Begitu juga dengan kulit dan bulu kuda. Ianya boleh dibuat kasut, gendang dan alat-alat aksesori peribadi seperti dompet, beg tangan, kasut dan lain-lain.

--> Green Earth
Tiada asap karbon monoksida. Tak perlu catalyzer filter atau petrol tanpa plumbum. Tahi dan air kencing kuda boleh dibuat baja. Ianya boleh digunakan sebagai sumber murah untuk mencantikkan lanskap bandaraya.


Sekian, terima kasih.

Powered by Blogger.