Serius, Saya Pergi Lebih Jauh Dengan Sekali Isian

Monday, August 31, 2009 · Posted in

Minyak naik. Kali ni ada Ron95 untuk orang miskin. Dan Ron97 untuk orang tak miskin.

Mulanya memang semua orang bising dan skeptikal dengan minyak-orang-miskin ni. Pikap ke? Takpe ke enjin aku? Tapi bila marah sudah reda dan kereta pun tak adalah terjejas sangat pun, kita pun pakat terima kenaikan tersebut. Dan kehidupan pun kembali seperti biasa.

Itu ok lagi. Yang tak tahan iklan Petronas, seorang mamat tu cakap, saya dapat pergi lebih jauh hanya dengan sekali isi minyak.

Masalahnya sekali isi minyak tu pergi mana?

USA? Genting Gaza? Guatemala?

Jabatan komunikasi dan pengiklanan tolong ambil perhatian perkara menipu ni! Huh.

11 Responses to “Serius, Saya Pergi Lebih Jauh Dengan Sekali Isian”

bokbon said...

ron 95 power kurang bang, enjin pun jadi melahap minyak sungguh-sungguh. sama macam pakai minyak merah la.
betul-betul miskin gua lepas ni, hah..ha..

Adeqq said...

tu oke lagi.
sekali isi tu bape hengget?
kalo isi rm70 mmg la mampu pergi lebih jauh.
kalau isi rm30?
ahahaha.

silap komunikasi laa mereka-mereka ini..

Anonymous said...

FOR YOUR INFORMATION!

Understanding The Difference between RON92, RON95, RON97 and RON99

The Difference between RON92, RON95, RON97 and RON99
Many said that RON92 oil is the older oil, only suitable for older cars or for cars that uses carburetor only. There are also some that said that RON92 oil will make the engine dirty and also said that RON92 oil is less powerful compared to RON97 and RON99. Before you make any false assumptions, let us see what the real meaning of RON is.

RON stands for Research Octane Number . Octane number or gasoline ability to withstand auto ignition (knocking) inside the engine . Higher octane number refers to higher ability of the oil to fight auto ignition. In other words, it means that RON95 is harder to ignite compared to RON92 .

Different vehicles are designed to be use with different octane number of oil. Higher octane number oil is basically designed for high performance vehicles such as sport vehicle and racing vehicle avoid premature ignition of oil inside the engine because of auto ignition , which happens before the spark plug ignite the fuel. This phenomenon is known as knocking. Knocking is not wanted because it reduces the performance of vehicle.

The right usage of octane number based on design and adjustment of engine will maximize the performance and effectiveness of the vehicle. Modern vehicles are equipped with knock sensor which enables it to adjust its combustion timing automatically according to the oil octane number to avoid knocking or premature ignition of oil.

Not all vehicles require high octane number petrol . You can check your vehicle fuel requirement inside the guide book of your vehicle or you can simply check the minimum Octane Rating at the back of the fuel lid cover of your vehicle. Most cars can still use RON92.

Higher RON number does not means that it is more powerful. It means that it is harder to ignite. It will also cost you more..
Understand.... No.....??? Never mind....Next week You will know......
Ok...


Regards,
PHONG SOO KWAN
Production Chemist
Reliability - Integrity Engineering Department
PMO, PCSB
( + 609 866 7647

* phong_sookwan@ petronas. com.my

p/s : forwarded email. Anyone yg bole clarify?

Anonymous said...

Ha ni 1 lagi nak tambah...
1. Lately kete aku susah no nak stat enjin keta. Ingat masalah bateri.
2. Pi tukar bateri RM250
3. Jap lagi wat hal lagila... Siap nak panggil tow trux tuh. Lepas try pakai jumper tak leh idup gak. Maklumla tersangkut kat parking shopping complex. Member mekanik pun tak tau afsal. amik masa gak nak idupkan keta 1 1/2 baru ble stat enjin.
4. Aku ingat la semua gara RON95 nih.
4. Kesimpulannya aku tunggu feed back dari org lain plak. Sementara tuh say no 2 RON95 (aku ler).

Acik Aminbakish said...

betul...sankut-sangkut.. pikap tak bagus...

ayobkelubi said...

aku tak perasan pun selama ni aku isi ron95...dari zaman mahal,murah,mahal,murah balik, aku masih pakai lagi.

insya-allah okeh aje,

lagi satu, kereta nak power-power sangat nak pergi mana?.

kalau iyer benar kereta guna ron95 akan menyebabkan enjin rosak, why on earth those bloody oil engineers cipta minyak2 macam tu?. bukakan ker sumber minyak semua berasal dari satu tempat kan?. bukan ker semua ciptaan manusia adalah untuk tujuan kebaikan?.

haihhhh.

lain lah isi minyak keter, pastu jalan keluar dari stesen minyak terus meletup kereta kau. hah, yang tu patut kita rasa gerun.

haiihhhh.

Anonymous said...

ayobkelubi:
Apa yg ko cakap tuh semua betul. No offence yah. Mungkin bukan sebab minyak tuh mungkin sebab keta aku yg mmg nak breakdown. Mungkin jugak aku bengang sebab kena piang dengan workshop ganti batri yg tak sepatutnya aku ganti itu ari.

Dan ini aku punya assumption:
Untuk mengekalkan kepopularitian, Kerajaan BN dah tak berani nak naikkan minyak sewenang2nya. Maka di gantikan la ia dengan RON95 yg belum apa2 lagi dah naik RM0.05 seliter.Agaknyala.... Anyway who cares.......

ayobkelubi said...

anon : takpe, aku tak marah pun cuma yang aku kesalkan kenapa tindakan kerajaan mengumumkan kenaikan di kala-kala rakyat sibuk nak pakai duit untuk beraya.

bangang betul buat kenaikan tak ikut chare!.

kingbinjai said...

ha ha ha

kel@mbu said...

bokbon;
sebenarnya aku tak isi lagi ron95. sebelum minyak naik aku dah isi ron97 full tank. tak luak lagi. bawa 60kmj. pergi lebih jauh katakan. hahaha.

adeqq;
betul. sebenarnya poin penting dalam entri ni bukan nak bincang pasal harga minyak. tapi pasal iklan menipu. dia punya statement relatif sangat. sekali isian pergi lebih jauh? soalannya berapa isian? pergi ke mana? tolong jawab petronas.

anon1;
dah baca juga emel tu. tapi aku rasa yang betul-betul dapat bezakan variance performance ron-ron ni geng-geng kejuruteraan petroleum kot. yang aku tau bayar, angkat, masuk, picit. minyak naik sikit, naik minyak banyak. hahaha.

anon2;
bagi akulah kan. usaha perkenalkan minyak ron95 ni strategi baru kerajaan nak kurangkan subsidi minyak. cuma kali ni tak terasa sangat sebab letak harga minyak lama (ron97) kat minyak baru ron95. dan ron95 ni pula jenis minyak-minyak kebanyakan juga masih dalam kategori unleaded. lagipun banyak kereta boleh guna. jadi setakat ni takde masalah sangat.

acik;
betul ke ni. psikologi kot. hehe.. :P

ayob;
betul. bagi aku kerajaan memang dah patut keluar ron95 ni lama dah. masa zaman murah harga ron97 dulu. dulu kita cuma ada tiga jenis minyak saja (tolak diesel) iaitu ron92 (minyak merah), ron97 dan vpower (minyak shell-ron99). soalannya, kenapa perlu tunggu harga minyak naik baru nak perkenal ron95? mungkin sebab kerajaan dulu nak untung lebih? benda-benda macam nilah yang buat persepsi negatif orang ramai. sebab rakyat tak pernah diberi pilihan. tolong jawab kerajaan malaysia!

kingbinjai;
hahaha!

x::ZLF::x said...

Hahahha...lawak seh...

Powered by Blogger.