penguin, angin kering, universiti

Sunday, July 03, 2005 · Posted in , ,

PENGUIN

penguin rockhopper ada di sini

Wei, Malaysia dah ada Penguin! Kalau nak tengok pergilah ke Underwater World, Langkawi. Bayaran masuk RM28.

Sudah tentu berbaloi bagi pencinta alam seperti aku. Kau boleh tengok Anaconda, Marmoset - monyet terkecil di dunia (muka dia besar dua ibu jari), beburung yang riang berkicau, Flamingo yang langsing kakinya dan juga burung undan yang saling berkejar-kejaran. Ikan pula jangan ceritalah. Macam-macam ada.


marmoset pun ada!

Bukan itu saja. Yang bestnya sudah tentu ada anjing laut dan Penguin. Kau tak perlu pergi Afrika atau ke Antartika. Kau hanya perlu bayar RM18 untuk feri ke Langkawi. Percayalah!

Aku ke Langkawi semata-mata untuk tengok penguin. Aku rasa sangat bangga!


ANGIN KERING

Teater arahan Puan Aznida dipentaskan oleh grup Kubas sempena Bulan Manifestasi Teater Negeri Kedah. Angin Kering sebuah karya Dato' Johan Jaafar.

Mengisahkan sebuah daerah yang ditimpa petaka kemarau yang panjang pada kelompok-kelompok manusia di daerah itu iaitu golongan petani dan tuan tanah.

Petaka angin kering atau kemarau itu telah mewujudkan satu trauma jiwa sehingga terjelma satu halusinasi pada diri maing-masing bahawa hujan sudah turun sehingga melimpahkan banjir dan kemakmuran yang meruah. Tetapi yang dimakan mereka cuma debu dan panas matahari yang membakar kulit dan isi. Lalu mereka dibaham mati kerananya.

Sebuah karya yang bagus dan penuh manifestasi. Tentang bagaimana manusia itu terlalu kerdil di sisi alam. Betapa alam itu bila-bila masa sahaja dengan kehendak-Nya bisa menghancur luluhkan umat manusia.

Persembahan mantap dari grup Kubas. Cuma mungkin sedikit membosankan bagi khalayak biasa. Pelakon tersasul pada beberapa dialog tetapi boleh dimaafkan dengan ekspresi wajah yang natural. Pengucapan dialog kadang kala tenggelam pada babak emosi. Kawalan pentas dan pergerakan pelakon penuh artistik teater. Gambaran gunung, rumah merekah dan tanah yang kontang serta ditaburi daun kering mengindahkan lagi latar props. Tahniah untuk grup Kubas!


UNIVERSITI

Adik Mahfuzah daftar USM hari ni. Dia dapat kursus Biologi Gunaan. Seperi biasa aku jadi driver. Oleh kerana bosan menunggu sesi pendaftaran yang panjang aku pun turut serta sesi taklimat dan soal jawab antara ibu bapa dan para penggawa (penghulu).

Ada seorang penggawa cakap, kita di USM ni bagus sebab kita Universiti Dalam Bandar. Keluar je terus ada McD, Snooker, Bukit Jambul. Jadi pelajar diberi kebebasan untuk menjadi lebih bijak dalam menentukan arah tuju masing-masing. Kita tak macam UUM. Universiti Dalam Hutan (gelak). Kurang cabaran..

Amboi, nasionalism universiti. Nasib baik dia tak sebut Universiti Kerajaan Swasta. Kalau dia tanya apa ada di Universiti Kerajaan Swasta. Aku akan jawab, universiti kami masuk saja terus ada bangunan warni-warni! :)

Powered by Blogger.