protonku protonmu & csi malaysia

Thursday, July 07, 2005 · Posted in

PROTONKU PROTONMU

Proton gagal dengan keretanya. Salah siapa. Dasar kerajaan (Rafidah) yang terlalu terbuka mengimport kereta luar atau dasar Proton (Tengku Mahaleel) yang gagal menepati citarasa rakyat Malaysia.

Kau perlu ingat. Rakyat Malaysia rakyat berjenama.

Antara McDonald dan KL Fried Chicken.
Antara Nike dan Bata.
Antara Proton Gen2 dan Honda Ferio.
Antara Proton Savvy dan Chevrolet.
Antara Kedai Runcit Aminah dan Giant.

Kalau nilai harganya sama. Mana satu kau akan pilih! Import atau tempatan?

Ini masalah mentaliti rakyat! Untuk membentuk mentaliti kau perlu jadi diktator. Seperti Sukarno yang berjaya meng'Indonesia'kan semua etnik negaranya. Atau pun seperti Iran yang menyekat kemasukan filem-filem Hollywood.

Pada zaman penjajahan Jepun, datuk nenek kita tunduk ke matahari sebagai simbolik kesetiaan pada maharaja Jepun. Tapi sayang hari ini kita masih dibelenggu mentaliti dijajah.

Aku mencadangkan dasar tutup pintu untuk merancakkan pertumbuhan Proton. Seperti yang pernah dilakukan Jepun dan Cina. Menggalakkan rakyat membeli barangan tempatan dan mengurangkan aliran keluar matawang.

Lambakan barangan import dan pelabur asing kadang kala merimaskan. Betul, pasaran bebas dan pelaburan asing akan memakmurkan ekonomi negara. Tetapi apalah gunanya kalau kuasa beli rakyat terlepas bebas pada jenama asing. Kita mahu terus berbangga dengan Hondakah? Atau mahu jadi sepatriotik Korea yang tiada kenderaan asing di negara mereka.

Beri peluang pada Proton. Hyundai mengambil masa 40 tahun untuk menerobos pasaran antarabangsa. Proton baru 20 tahun usianya.

Baca:

- Dr M pertahan Tengku Mahaleel


CSI: MALAYSIA
Misteri kehilangan 1 juta.

- Kau perlu cari cap jari pada pintu Securiforce. Mengimbas dan mengesannya pada rekod pendaftaran negara. Barangkali ada tertulis rekod jenayah di Bukit Aman.
- Bagaimana pula dengan kesan lecetan tayar? Mungkinkah cuba mengelak atau cuba melanggar? Kesan tapak kasut dan paten remukan.
- Dengan apa si pemandu lori melarikan diri? Mungkin rekod klinikal berjaya menjejaknya.

Kronologi kehilangan wang yang misteri dan begitu mengujakan. Rakyat menanti tuntutan pembelaan dan keadilan yang perlu ditegakkan buat keluarga mangsa yang terkorban.

Bagaimana pasukan C.S.I:Malaysia menyelesaikannya? Nanti saja di akhbar tempatan dan kaca tv anda. Apakah terhenti separuh jalan atau bersambung ke musim keduanya?

Baca:

- RM1j lesap dalam nahas

Powered by Blogger.