war of the world

Monday, July 11, 2005 · Posted in

FILEM - WAR OF THE WORLD

Sebenarnya malas nak ulas pasal filem Hollywood. Biarlah mat saleh saja yang ulas filem diorang. Kita ulas pasal filem kita (ulas ke kutuk?). Tapi aku nak ulaslah sikit pasal filem yang dikatakan bagus ni.

War of The World (WOTW) memang menarik. Aku tersandar pada bangku wayang seawal 30 minit pertama. Menyaksikan ganasnya alien tripod dan betapa bernasib baiknya Tom Cruise dan anaknya.

Jangan nak bangga dengan efek. Itu sudah jadi permainan Hollywood yang dapat mencipta apa saja ke depan mata anda.

WOTW adalah filem anti-klimaks. Nak tahu apa itu anti-klimaks? Kau ingat tak karangan semasa kita bersekolah rendah dulu? Masa tu kita gemarkan cerita tentang pengembaraan atau seram dan akhir ceritanya disudahi dengan 'rupa-rupanya aku bermimpi'. Maksud aku pengakhiran filem yang tiba-tiba. Atau pun dalam bahasa mudahnya orang panggil 'ending asal dah'.

Jangan impikan tentang kebangkitan umat manusia bersatu melawan makhluk asing di dalam WOTW ini. Klimaksnya terhenti begitu sahaja apabila ke semua makhluk asing mati disebabkan virus yang terimun oleh manusia. Akhirnya hanya manusia yang berupaya meneruskan survival hidup mereka di muka bumi ini seperti yang termaktub dalam sejarah evolusi manusia.

Walau bagaimanapun, Steven Spielberg tetap berjaya menjual namanya sebagai pengarah tersohor agar khalayak dunia menonton buah tangan terbarunya ini. 3.5 bintang saja untuk filem ni! :)

Powered by Blogger.