castello

Tuesday, January 10, 2006 · Posted in

CASTELLO


imej dari blog mya

Tengok Castello. Di panggung wayang yang tak ada air-cond. Cuma kipas. Seumpamanya. Di Malaysia. Cathay. Alor Star.

Hampir-hampir mood aku spoil sebab ada mamat mana entah nak pau Twisties perasa keju aku. Aku tak layan. Aku cakap kat dia, rileks la beb. Tak start lagi ni. Mungkin sebab kebosanan menunggu aku yang tak buka-buka Twisties maka dia ambil keputusan BLAH! Pau orang lain pula kot.

Tayangan dimulakan dengan kata-kata nasihat, jangan tiru aksi filem ini! Dan juga kata-kata, filem ini mempunyai adegan merokok yang keterlaluan. AMARAN KERAJAAN MALAYSIA: MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN. Tapi aku tak nampak pula adegan merokok yang dikatakan keterlaluan tu. Tak ada pun merokok melalui hidung atau pun melalui punggung?

SINOPSIS

Aku malas nak cerita. Baca FilemKita.

BEST KE?

1. Ada peningkatan dalam filem Bade kali ni. Kau akan rasa ketegangan yang sememangnya perlu untuk sebuah filem aksi. Durasi jam 40 minit dimampatkan secukupnya. Gerak kamera lancar pada setiap babak. Cuma babak kejar mengejar bot di Sungai Golok nampak seakan dipaksa-paksa kelajuannya. Ya, aku masih nampak bot-bot itu bergerak perlahan. Cuma kamera yang laju.

2. Babak gaduh-gaduhan dan kejar-kejaran bagi aku berjaya. Aku dapat rasakan Castello (Rosyam) cukup 'otai'. Muka serius. Cakap serius. Tumbuk pun serius. Semasa menuntut bela kematian isterinya dia gaduh pakai sarung tangan. Wow. Cukup profesional. Ini baru penjenayah pandai! Tengok kepala botak Rosyam dan sarung tangannya aku mula terbayang game Hitman. Hitman versi cokelat!

2. Seperti kata Mat Jan, filem Melayu kita masih mengekalkan babak rogol berjemaah. Cuma babak Phim (Liyana Jasmay), anak Castello yang dirogol ketika khayal tidak disensasikan seperti filem Embun. Nampaknya Bade betul-betul mahu mengetengahkan filem aksi. Bukannya filem aksi plus erotik.

3. Selalunya perlambangan dara ditebuk tupai dalam filem Melayu ialah bunga yang layu di pasu madu, kaca yang terhempas ke batu atau guruh berdentam dentum serta awan berarak mega. Tapi dalam Castello ada frame gambar bumi (syorgaaa!!!), gitar di atas sofa (hoorayyy!!), longgokan baju dan spender (ehem ehem!!) serta akhir sekali Phim menarik coli di celahan badan Que Haidar (Tipah tertipu bang!!!).

4. Ada aksi mat rempit skuter! Siap boleh racing dengan Evo tu. Aku rasa skuter diorang pakai NOS. Ingat nak belasah Castello tapi sekali dia bawa pistol daa..

5. Gaya Sepet (Que Haidar) bercakap macam gaya Adlin dalam PGL. Gaya bercakap Chalita remaja (Nur Emy Nadia) macam Fasha Sandha dalam filem Berlari Ke Langit.

Tn. director Bade: "Que, sebab hang pelakon baru dan tak ada karakter. Aku nak hang tiru sebiji gaya Adlin. Faham! Hang pun sama Nur Emy Nadia. Aku nak hang tiru gaya Fasha. Cakap sebutir-sebutir. Faham!"

Que & Emy: "Faham tuan director Bade!"

Seperti juga penyanyi yang cuba meniru Siti menyanyi. Ya, aku rasa cukup mual. Dibuat-buat.

6. Que Haidar kurus keding. 'Tokan' dadah. Rambut kaler. Banyak duit. Berkarakter. Bermimik muka. Bertindik bibir.

Persoalan:
Kurus pun boleh jadi 'taiko' eh?

Jawapan:
Wei, dia duit banyak. Dia 'tokan' dadah. Bila kita duit banyak semua orang akan ikut kita. Tau.

Apa pun aku akui aksi Que Haidar bagus. Betul-betul macam ketua gangster. Tara tatut punya sama itu Castello! Kasi bunuh sama dia!

7. Castello terbabas. Kereta tak ada. Dia nampak ada lori tunda bawa jet ski. Tiba-tiba terus ke babak Castello berlumba dengan Que Haidar di Sungai Kelang. Que Haidar naik teksi di tepi sungai dan sudah tentu Castello naik jet ski di atas sungai.

Persoalan:
Bagaimana Castello menolak jet ski masuk ke Sungai Kelang?

Jawapan:
i. Dia tahan dan paksa orang ramai tolak jet ski ke Sungai Kelang.
ii. Dia ugut driver lori tunda suruh kejar teksi Que Haidar. Kebetulan sampai Sungai Kelang minyak pula habis. Jadi dia suruh driver lori tunda turunkan jet ski ke Sungai Kelang. "Wang atau nyawa?" Ugut Castello kepada si driver lori tunda.

8. Chalita remaja cantik. Tembam. Comel. Mungil. Genit. Chalita dewasa pun cantik. Tinggi. Putih. Lawa. Bini orang.

Persoalan:
Kenapa hidung Chalita (Nur Emy Nadia) semasa remaja kelihatan pesek. Tapi hidung Chalita semasa dewasa (Erra Fazira) kelihatan agak mancung?

Jawapan:
Chalita ialah bini seorang 'tokan' dadah. Sebelum kena tangkap Castello dah tinggalkan banyak duit. Sudah tentu dia ambil duit tu pi buat plastic surgery. Untuk siapa lagi kalau bukan untuk suami sendiri. Kan. Lihatlah hidung ku. Mancung yaa!!

9. Latar di sekitar Pekan Golok. Sungai Golok. Ada bot sapu. Ada sungai. Ada pekan. Ada warung. Ada orang ramai.

Persoalan:
Kenapa Chalita (remaja) tak cakap loghat Siam@Kelantan langsung? Dia cakap KL. Tapi abang dia pandai pula. Peliknya Castello (remaja) (Zain Ruffedge) yang dibesarkan di Sungai Golok pun tak reti cakap Kelantan. Nasrizal, kawan si Castello lagilah tak retinya. Kenapa?

Jawapan:
Diorang nama sahaja lahir kat Golok tapi mungkin hakikatnya menetap di KL. Jadi loghat tu dah hilang. Masa diorang berkenalan di Golok dalam filem ni umur masing-masing sudah remaja atau belasan tahun. Ye lah, diorang disuruh balik Golok oleh mak bapak masing-masing yang penat bergolok gadai suruh belajar tapi kantoi SPM dan PMR.

10. Erra Fazira jadi hantu lagi. Selepas Potret Mistik dan 7 Perhentian. Kali ini dia muncul dalam halusinasi Castello semasa dia tengah menangis susah hati kat rumah. Hehehe. Ok. Aku rasa Erra boleh berlakon jadi hantu sepenuh masa selepas ini. :)

KESIMPULAN

Apabila kita cuba mengangkat satu persoalan yang besar kita sering mengabaikan persoalan yang kecil. Begitulah sebaliknya. Dan begitulah yang terjadi dalam Castello.

Macam main Internet. Terlalu banyak multi-task telah banyak melengahkan fokus manusia dengan kerja mereka. Bila pensyarah suruh kau cari research. Masa itulah YM nak berbunyi. Nak check friendster lagi. Tulis blog lagi. Myspace lagi. Emel lagi.

Begitulah Castello. Kerana terlalu banyak mahu mengangkat aspek aksi, Bade mungkin sedikit sebanyak telah mengabaikan aspek realiti dan jiwa sesuatu filem.

Tapi aku tak salahkan Bade. Berapa banyak penonton yang faham pasal jiwa sesuatu filem. Dan aku faham Bade cuba memanfaatkan bajet aksinya se-optimum mungkin. Gila kau nak kemekkan Evo dan Subaru sesuka hati! Dua kereta tu saja dah setengah juta lebih.

Bagaimana pun, skrip filem Castello kali ini bagus. Berbeza dari filem Gangster yang sedikit kehilangan originaliti dan banyak unsur nasihat menasihati. Bagi aku, tak perlu elemen mesej di dalam filem kerana visualiti filem itu sendiri secara automatisnya akan menyampaikan kebenaran dan kejahatan itu sendiri kepada khalayak.

Castello tetap bagus kalau mahu dibandingkan dengan aksi Gerak Khas. Pertama kerana mainan kamera dan stunt hasil garapan Bade. Dan kedua kerana olahan skripnya yang tidak terlampau sifar macam Gerak Khas dan Gerak Khas dan Gerak Khas.

Iklan Sejenak: Twisties.. Mesti Mahuuuuuuuuuuu..

Info:
Otai - Orang Lama
Taiko - Abang Besar
Tokan - Pengedar/Mastermind

Jenguk:
- Castello pecah hening Sungai Golok
- Castello paparkan hero macho dan adegan spektakular - A. Wahab Hamzah

Powered by Blogger.