monolog - bukan bunuh diri, iklan tahun baru

Monday, January 30, 2006 · Posted in

MONOLOG - BUKAN BUNUH DIRI

Lokasi: Dewan PKP B
Tarikh: 25/01/06 9.00 malam

"Jangan cakap aku murtad! Salahkah aku mati kalau niatku ingin mendengar suara Tuhan. Ingin bertemu Tuhan."

Teater kedua dipentaskan di kampus induk Universiti Kerajaan Swasta selepas teater Ramadhan tahun lepas.

Ahmad Fared buat penampilan istimewa bermonolog selama 1 jam 40 minit. Dijayakan oleh produksi Sanggar Bayu Enterprise. Sebuah produksi dari pelajar grup 1 yang mengambil subjek ko-kurikulum pada semester ini. Turut ditampilkan saudari Ellie Fazira dan Surayya sebagai pelakon tambahan sekaligus sebagai wakil pelajar. Yang comel.

Ahmad Fared merupakan kenalan seni En. Ijat. Kata En Ijat, Khalid Salleh dan Fauziah Nawi adalah antara kenalan-kenalan rapat Fared. Jadi kau mesti tengok. Kalau tak kau akan menyesal!

Aku hanya mampu melongo bersama Lalbi.

Persembahan dibuat di dewan PKP. Pentas di PKP bukannya pentas untuk teater. Pentas kosong. Tanpa kesan audio dan lighting. Dan kerana kekurangan itulah ruang dimanfaatkan sekreatif mungkin. Cahaya dilimpah dari api lilin dan lampu kalimantang. Keronyok surat khabar berserakan di lantai dan hadapan pentas. Seutas tali gantung disangkut di celahan kotak-kotak yang bertimbunan. Dinding pentas ada tampalan akhbar. Ada juga lukisan tangan sedang menadah. Doa. Elemen suram, kacau dan tertekan berjaya ditonjolkan.

Monolog bertemakan ketuhanan. Karya Dinsman. Karyanya agak berat dan sarat. Ungkapannya bercampur-campur. Antara tersurat dan tersirat. Antara kebenaran dan keraguan. Aku senang saja termenung, ketawa, terdiam, mengeluh dan segala macam perasaan diadun pada pemikiran yang sukar disebatikan. Aku perasan ada sedikit kekurangan dari segi gerak lakon Fared. Mungkin kerana kurang persediaan. Walau bagaimanapun, lontaran suara dan gerak tubuh yang mantap berjaya menutupi kelemahan-kelemahannya itu. Dan yang penting maksud karya berjaya disampai sejelasnya.

Tahniah saudara Fared. Tahniah Sanggar Bayu Enterprise. Tahniah En. Ijat. Buah tangan kalian mengenyangkan!IKLAN TAHUN BARU

Nada dering mesej berbunyi. Tangan memicit butang mobil bimbit.

Happy New Year - kawan A

Wei, aku bukan Cinalah. Buat apa nak ucap Chinese New Year? - kawan B

Maksud aku, Selamat Tahun Baru Hijrah. Awal Muharramlah. - kawan A

Err.. Ye ke? Hehehe. Tq. :) - kawan B

SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH & SELAMAT TAHUN BARU CINA :)

Powered by Blogger.