maraliner, minta jangan tak minta, strength

Friday, January 13, 2006 · Posted in

MARA LINER

Aku balik semula ke kampus naik bas Mara Liner. Turun di Hentian Putra. Basnya cantik. Seat luas. Air-cond bagus. Ada 2 tv. Satu kat tengah dan satu kat depan. Dia tayang dua movie. Cerita 'Anak Mami Kembali' dan 'Stealth'.

Istimewanya bas Mara Liner ni ialah ada co-driver merangkap jurucakap bas. Sebelum bertolak dia akan bagi kata-kata aluan, "Perjalanan ini akan mengambil masa 7 jam dan akan berhenti rehat di Ipoh, Perak dan tiba di Hentian Putra, Kuala Lumpur. Terima kasih". Lepas tu dia akan baca doa naik kenderaan. Hmm.. Bagus. Macam naik kapal terbang. Rasa eksklusif sangat.

Masa nak sampai kat hentian Putra dia buat ucapan lagi.

"Kita hampir sampai di Hentian Putra, iaitu destinasi terakhir kita. Kami mengucapkan terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan Mara Liner. Maaf Zahir Batin dan selamat menyambut Hari Raya aidilFITRI"

Hehehe. Aku rasa dia baru bangun tidur.MINTA JANGAN TAK MINTA

Dari pekan BB (Batang Berjuntai) aku akan ambil teksi pula untuk ke kampus. RM8. Driver-nya India. Itu saja alternatifnya selain kereta sapu. RM10.

Dia cerita macam-macam. Pasal asal usul Batang Berjuntai. Pasal migrasi penduduk tempatan keluar daerah dan lambakan pekerja Indon masuk. Juga pasal tranformasi tanah yang sebelumnya dipenuhi estet dan lombong kepada kawasan 'lombong emas' yang sibuk. Semuanya selepas tertubuhnya Universiti Kerajaan Swasta.

Dia kata lagi, student boleh minta bas dari pekan BB ke kampus. Dulu ada bas ulang alik sepanjang jalan hadapan kampus. Baru 2-3 tahun lepas ditamatkan perkhidmatannya sebab tak untung. Itu dulu sekarang lain. Sekarang kawasan tu dah jadi lubuk duit. Student mesti kena minta. Dia dulu sanggup berpiket kat kementerian masa kes Syarikat Naeila bankrap dan tak mampu bayar gaji pekerja. Jadi, student pun mesti berani mahu buat dan minta. Teksi banyak mahal (dia pun bawa teksi!). Minta jangan tak minta!

Dia cakap sungguh-sungguh. Kat aku. Di sebelahnya. Aku rasa dia boleh jadi YB. Di kawasan BB ni.

Balik rumah aku sms surat khabar Kosmo. Minta perkhidmatan bas dari dalam kampus. Ke pekan BB dan KL. Aku sms elok-elok ja. Tak ada kutuk-kutuk pun. Tau.STRENGTH

Tuan Haji cakap, sebelum kita nak menjayakan sesebuah bisnes kena kaji 'strength' syarikat. Abaikankan tentang 'weakness'.

"Jadi apa 'strength' Universiti Kerajaan Swasta?"

Semua diam.

"Hish kamu ni. 'Strength' universiti sendiri pun tak tau. Kalau kamu nak tahu universiti kita ni unik sebenarnya. Lebih unik dan hebat dari universiti Oxford dan Cambridge."

Semua diam.

"Nak tahu apa?"

Semua diam lagi. Aku bisik kat Ayie. Universiti kami warna warni.

Tuan Haji jawab, "Kalau belajar kat sana kamu tak boleh dapat nombor satu tapi kat sini boleh!"

Powered by Blogger.