Kisah TUTUT [satu] - Hai, Nama Saya TUTUT

Tuesday, December 30, 2008 · Posted in

Tahun baru. Buku baru.

Tahun baru ini bercahaya! Kali ini bebudak rumah puaka sudah ada anak. Sebenarnya, tak ada siapa yang beranak pun. Lagipun lelaki mana boleh beranak. Dan tak ada makhluk transgender seperti Thomas Beattie di sini. Yang ada cumalah anak kucing. Ya, anak kucing.

Sebelum ni, memang semua berkobar-kobar nak bela kucing. Masing-masing tak nak kalah tunjukkan jiwa penyayang yang terkepil di sanubari. Adalah dua tiga kucing dibawa masuk. Tapi semua ke laut. Kasih sayang menggunung. Tapi sayang, cuba kupeluk tangan tak tergapai. Kucingku lari laju. Ya lah aku faham. Hidup dikongkong siapa yang tahan? Kalau manusia lagikan berpiket. Inikan pula kucing gelandangan. [Boleh tahan juga bermadah pujangga.]

Tapi kali ni mungkin harapan sedikit bersinar. Sebab kucing ini kecil amat. Belum bercerai susu pun. Jadi, ada potensi bertahan lama sebagai warganegara baru rumah puaka.

Ok, kawan-kawan. Lepas ni aku akan cuba buat beberapa liputan khas sepanjang hidup anak kucing ini di sini - warga rumah puaka.

Berjayakah bebudak rumah puaka memberi kasih sayang kepadanya? Apakah nasibnya akan kekal bahagia berpanjangan? Siapakah yang paling disayangi? Siapakah bakal teman err? Opss, sorry.. Tak perasan pulak aku jantan betinanya. Kejap lagi aku tengok anunya.

Oleh sebab aku belum tahu jantan betinanya, jadi secara rasminya aku namakan anak kucing ini sebagai TUTUT.

Muktamad!

Powered by Blogger.